Εκδηλώσεις σε Φυτειά και Τριπόταμο Ημαθίας απο τον Πολιτιστικό Όμιλο Μόρφου Κύπρου

Εκδηλώσεις σε Φυτειά και Τριπόταμο Ημαθίας απο τον Πολιτιστικό Όμιλο Μόρφου Κύπρου

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΟΡΦΟΥ 


Ο Πολιτιστικός Όμιλος Μόρφου ιδρύθηκε το 1994 στη Λεμεσό και στην προσφυγιά, είκοσι χρόνια μετά την κατάληψη της Μόρφου από τα τουρκικά  στρατεύματα στις 16 Αυγούστου 1974. 


Έκτοτε ανάπτυξη μια σπουδαία δραστηριότητα σε ποικίλους τομείς ενώ κάθε χρόνο ταξιδεύει σε κάποιο νομό της Ελλάδας, όπου σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους δίνει παραστάσεις σε δυο μικρές κοινότητες. 


Φέτος έχει επιλέγει ο νομός Ημαθίας και η 50μελής περίπου αποστολή του Ομίλου, με τη χορωδία, τα μέλη του χορού και τους συνοδούς-μέλη του ΔΣ, θα παραμείνει για έξι βράδια στην πόλη της Βέροιας από 18 έως 24 Αυγούστου 2023. Έχουν προγραμματιστεί οι δυο παραστάσεις του Ομίλου καθώς και οι εκδρομές  και οι επισκέψεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και  σε θρησκευτικά μνημεία. 


Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στην κοινότητα Φυτειάς στις 19 Αυγούστου 2023 σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Φυτειάς και η δεύτερη στις 20 Αυγούστου 2023 στην κοινότητα Τριπόταμου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτισμού και Παράδοσης Τριπόταμου. Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, και με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και τη γνωριμία και τη σύσφιξη των σχέσεων με τους Έλληνες αδελφούς μας,  προβάλλουμε το πρόβλημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, τη σκλαβωμένη γη της Μόρφου αλλά και την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Κύπρου.


Σύντομο ιστορικό του Πολιτιστικού Ομίλου Μόρφου. 


Ο Πολιτιστικός Όμιλος Μόρφου ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1994 και έχει την  έδρα του στη Λεμεσό. Κατά περιόδους απαριθμούσε γύρω στα 400 ενεργά εγγεγραμμένα μέλη. 


Ανάμεσα στους  στόχους του Ομίλου είναι η ενίσχυση της συνοχής και αλληλεγγύης μεταξύ των Μορφιτών, η καλλιέργεια της αγωνιστικότητας και η διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενης γης μας αλλά και η προβολή του προβλήματος της τουρκικής κατοχής της Μόρφου και των άλλων περιοχών τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα μας ενδιαφέρει η συμμετοχή και η εμπλοκή  των Μορφιτών, όχι μόνο των παλιάς γενιάς προσφύγων αλλά και της νέας, στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή και η προβολή της κουλτούρας και της παράδοσης του τόπου μας. 


Ο Όμιλος μας στα 29 χρόνια ζωής και παρουσίας του έχει  να επιδείξει σημαντικό και πλούσιο έργο το οποίο συνοπτικά έχει ως εξής: 


ΧΟΡΩΔΙΑ:

Η Χορωδία του Ομίλου μας ξεκίνησε τη δράση της το 1995 και ανέβασε δικές της παραστάσεις, όπως τη ‘’Ρεμπέτικη Βραδιά’’, την ‘’Αναπαράσταση του Κυπριακού Γάμου’’ και ‘’Στο Τρεχαντήρι της Παράδοσης’’, που είχαν μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα.

Επίσης συμμετείχε σε διάφορα φεστιβάλ χορωδιών στην Κύπρο και στην Ελλάδα και σε πάρα πολλές ετήσιες εκδηλώσεις, που οργάνωσε τόσο ο ίδιος ο Όμιλός μας όσο και ο Δήμος Μόρφου αλλά και πολλοί άλλοι φορείς. 


ΧΟΡΟΣ:

Κατά περιόδους  λειτούργησαν χορευτικά συγκροτήματα μικρών παιδιών αλλά και μεγάλων, που πλαισίωναν διάφορες εκδηλώσεις του Ομίλου μας. 


ΜΝΗΜΕΙΟ: 

Σημαντικό έργο του Ομίλου μας είναι το Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων στην πράσινη γραμμή της κοινόχρηστες του  Αστρομερίτη. Είναι έργο του μορφίτη γλύπτη, Νίκου Κοτζιαμάνη. Εκεί καταλήγουν και οι διάφορες αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Μόρφου, με τα αγωνιστικά τραγούδια από τη χορωδίας μας και με την κατάθεση στεφάνων.


ΒΙΒΛΙΑ:

Ο Όμιλος μας εξέδωσε δυο βιβλία. Το ένα βιβλίο  είναι αφιερωμένο στους πεσόντες και αγνοούμενους της Μόρφου και το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Μόρφου, Γενέθλια Γη»,  περιέχει 843 μαυρόασπρες φωτογραφίες προ της τουρκικής εισβολής και του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, που παρουσιάζουν όλες τις πτυχές της μορφίτικης ζωής. Αρκετές από τις φωτογραφίες αυτές τις μεγεθύναμε και τις εκθέσαμε σε ειδική εκδήλωση.


ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ:

Προκηρύξαμε κατά περιόδους διαγωνισμούς ζωγραφικής και ποίησης  μεταξύ των μαθητών αλλά και των Μορφιτών και όχι μόνο, και βραβεύσαμε τους καλύτερους.


ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Τιμήσαμε σε πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις τους Εκπαιδευτικούς που αφυπηρέτησαν, τις πολύτεκνες Μάνες της Μόρφου,  τους Συγγενείς των πεσόντων και αγνοουμένων μας, τους αιχμάλωτους και τραυματίες του πολέμου 1974. 

Επίσης τιμήσαμε σε φιλολογικά μνημόσυνα τους ήρωες μας Γρηγόρη  Αυξεντίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τον μορφίτη πολιτικό και λογοτέχνη Λουκή Ακρίτα, τον φιλόλογο Ανδρέα Μανώλη, τον μορφίτη σατιρικό ποιητή, Άνθο Ροδίνη, το Γιάννη Ρίτσο και την επέτειο του Πολυτεχνείου για αρκετά συνεχόμενα χρόνια σε συνεργασία με τον Δήμο Μόρφου και την ΑΕΜ. 


ΓΙΟΡΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ:

Η γιορτή των Χριστουγέννων γινόταν πάντα με την συμμετοχή μικρών παιδιών αλλά και μεγάλων που είναι μέλη του Ομίλου μας. Τα τελευταία χρόνια συνεχίστηκε αυτή η προσπάθεια σε συνεργασία με τον Δήμο Μόρφου.


ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:

Αδελφοποιηθήκαμε  με τους εξής πέντε Συλλόγους της Ελλάδας, όπου παρουσιάσαμε πλούσιες και ωραίες αλλά και συγκινητικές εκδηλώσεις: Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Στεφανιάς, Λακωνίας,  Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θυμιανών Χίου, Πολιτιστικός Σύλλογος του Μαρτυρικού Διστόμου, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Χορτοκοπίου Καβάλας, Σύλλογος Έξω Μουλιανών Σητείας στην Κρήτη.


ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ:

Από τη μέρα ίδρυσης του Ομίλου οργανώνονται ετήσιες αιμοδοσίες με αποτέλεσμα να έχουμε δική μας Τράπεζα Αίματος. 


ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

Με επιτυχία και με στόχο ανάμεσα στ’ άλλα, την επαφή και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Μορφιτών αλλά και των φίλων τους από άλλες κοινότητες της Κύπρου, οργανώνουμε εδώ και αρκετά χρόνια Καρναβαλίστικο  χορό σε ξενοδοχεία της Λεμεσού, την εκδήλωση ‘’Τσάϊ – Ομιλία’’ δύο φορές τον χρόνο, όπου καλούμε κάποιον, για να παρουσιάσει στους καλεσμένους μας ένα ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα καθώς και το πάρτυ για τα Γενέθλια του Ομίλου. 


Παρόλα αυτά ευελπιστούμε ότι σύντομα θα λήξει το δράμα της προσφυγιάς και της τουρκικής σκλαβιάς της Μόρφου αλλά και των άλλων κατεχόμενων εδαφών μας και η έδρα του Ομίλου μας θα μεταφερθεί και θα συνεχίσει το έργο του στην αγαπημένη μας Μόρφου. Ως τότε όμως ο Όμιλος μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται με τις δυνάμεις που διαθέτει και με πάθος για την υλοποίηση των στόχων του μέσα από το πλούσιο και ποικίλο έργο που επιτελεί εδώ και 29 χρόνια. 


Με εκτίμηση 

Για το ΔΣ του Ομίλου 

Ο πρόεδρος 

Χάρης Σιαπουτής



Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...