ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΩΝΑ-ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΩΝΑ-ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ

Του Δ.Π.Τόλιου

Πλήρης ημερών έφυγε από την ζωή η Μαρίκα Κιτσώνα-Κοσμίδου, η ψυχή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας αλλά και της προσκοπικής μουσικής την δεκαετία 1970 και 1980.

Αδέλφια της η Ολγα Σφήκα, η Σμαρούλα Κοσμίδου, και η Ευα. Ο πατέρας της Λάζαρος Κοσμίδης διατηρούσε κατάστημα με καπέλα και πουκάμισα στην κεντρική οδό της Βέροιας. Η μητέρα της Αναστασία ήταν στέλεχος των κατηχητικών της Βέροιας. Στα νεανικά της χρόνια η Μαρίκα Κοσμίδου εργάσθηκε στο ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, έναν θεσμό που δημιούργησε η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη, στο Βογατσικό της Καστοριάς . Το 1958 ο Δημήτριος Παπαδόπουλος ο οποίος υπήρξε ο φύλακας άγγελος της την τοποθέτησε στην Δημόσια Βιβλιοθήκη. Μετά την αποχώρηση της από την διεύθυνση της Βιβλιοθηκης την διαδέχθηκε ο Γιάννης Τροχόπουλος . Η δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη αποχαιρέτησε την εκκλιπούσα με ανακοίνωση έκφρασης θλίψης, εκτίμησης και σεβασμού. Η Μαρία Κοσμίδου - Κιτσώνα εργάστηκε στη βιβλιοθήκη το χρονικό διάστημα 1958 – 1987 με συνέπεια, ευγένεια, επαγγελματισμό και έντονη διάθεση προσφοράς. Περισσότερα για τον δεσμό της με την δημόσια Βιβλιοθήκη αναφέρει στην αποχαιρετιστήρια προσλαλιά του μαζί με στιγμές συνεργασίας τους ο Παύλος Πυρινός.


Όπως προανέφερα υπήρξε ένας ιδιαίτερος δεσμός της εκκλιπούσης και του ιστορικού αρχηγού των προσκόπων της Βέροιας, του Δημήτριου Παπαδόπουλου. Ο Δημήτριος Παπαδόπουλος πάντρεψε την Μαρίκα Κοσμίδου με τον τραπεζικό υπάλληλο Γιώργο Κιτσώνα, βάφτισε τον πρωτότοκο γιό της Χρήστο ενώ ο δευτερότοκος Δημήτρης έλαβε το όνομα προς τιμήν του Δημήτριου Παπαδόπουλου.

Στάθηκε με ευγένεια και σεβασμό κοντά στην νεολαία της Βέροιας

Ο γράφων έζησε και συνεργασθήκε με την εκκλιπούσα στον προσκοπισμό, ως αρχηγός της ομάδος του 5ου ΣΠ , ως βαθμοφόρος της τοπικής εφορείας αλλά και ως συμμαθητής του γιού της Χρήστου.

Στην οδηγική κίνηση εντάχθηκε στα νιάτα της μαζί με την Σμαράγδα Μπακαλίδου το έτος 1949. Είχε αρχηγό της την Τασούλα Παπαδοπούλου αδελφή του Δημήτριου Παπαδόπουλου, αλλά και την Γιόλα Χατζηδημητρίου και την Τζένη αδελφή της Αννας Κεμιντζέ.

Ορκίσθηκε οδηγός στο τολ της Ελιάς. Με παρελάσεις, εκδρομές , κατασκηνώσεις αναπτύχθηκαν φιλίες κοριτσιών μιάς Βέροιας που έφυγε ανεπιστρεπτί.

Στον προσκοπισμό εντάχθηκε μαζί με τα παιδιά της Χρήστο και Δημήτρη, όταν επανασυστήθηκε η προσκοπική μουσική το 1978.

Ως πρόεδρος της επιτροπής κοινωνικής συμπαράστασης μαζί με την αείμνηστη Δήμητρα Δημοπούλου και άλλες κυρίες της Βέροιας , με αγάπη φρόντισαν για την ενδυνάμωση της σε στελέχη και μουσικά όργανα.

Τιμήθηκε από τον ελληνικό προσκοπισμό με μετάλλιο για την μεγάλη προσφορά της στην κίνηση

Με υική αγάπη προσέγγιζε τους προσκόπους. Ενθυμούμαι την επίσκεψη της στην κατασκήνωση στο Πευκοχώρι το 1981, όταν ανάμεσα σε πυρκαγιές και ένταση εμφανίσθηκαν με τον σύζυγο της Γιώργο στην ιστορική πάνινη πολιτεία μας στα σταροχώραφα των πλαγιών του πρώτου ποδιού.

Κάθε χρόνο με ευθύνη κατάρτιζε το πρόγραμμα εμφανίσεων της προσκοπικής μουσικής σε ιδρύματα, στους δρόμους της πόλης στους εράνους και στα κάλαντα σε συνεργασία με τον αείμνηστο Απόστολο Κατσιγιάννη.

Αρχοντική στην συμπεριφορά, με έντονη κοινωνική ευαισθησία και αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Θα την θυμόμαστε με αγάπη για όσα ωραία και δημιουργικά ζήσαμε μαζί!

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

'Εφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...