ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΩΝΑ-ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΩΝΑ-ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ

Του Δ.Π.Τόλιου

Πλήρης ημερών έφυγε από την ζωή η Μαρίκα Κιτσώνα-Κοσμίδου, η ψυχή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας αλλά και της προσκοπικής μουσικής την δεκαετία 1970 και 1980.

Αδέλφια της η Ολγα Σφήκα, η Σμαρούλα Κοσμίδου, και η Ευα. Ο πατέρας της Λάζαρος Κοσμίδης διατηρούσε κατάστημα με καπέλα και πουκάμισα στην κεντρική οδό της Βέροιας. Η μητέρα της Αναστασία ήταν στέλεχος των κατηχητικών της Βέροιας. Στα νεανικά της χρόνια η Μαρίκα Κοσμίδου εργάσθηκε στο ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, έναν θεσμό που δημιούργησε η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη, στο Βογατσικό της Καστοριάς . Το 1958 ο Δημήτριος Παπαδόπουλος ο οποίος υπήρξε ο φύλακας άγγελος της την τοποθέτησε στην Δημόσια Βιβλιοθήκη. Μετά την αποχώρηση της από την διεύθυνση της Βιβλιοθηκης την διαδέχθηκε ο Γιάννης Τροχόπουλος . Η δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη αποχαιρέτησε την εκκλιπούσα με ανακοίνωση έκφρασης θλίψης, εκτίμησης και σεβασμού. Η Μαρία Κοσμίδου - Κιτσώνα εργάστηκε στη βιβλιοθήκη το χρονικό διάστημα 1958 – 1987 με συνέπεια, ευγένεια, επαγγελματισμό και έντονη διάθεση προσφοράς. Περισσότερα για τον δεσμό της με την δημόσια Βιβλιοθήκη αναφέρει στην αποχαιρετιστήρια προσλαλιά του μαζί με στιγμές συνεργασίας τους ο Παύλος Πυρινός.


Όπως προανέφερα υπήρξε ένας ιδιαίτερος δεσμός της εκκλιπούσης και του ιστορικού αρχηγού των προσκόπων της Βέροιας, του Δημήτριου Παπαδόπουλου. Ο Δημήτριος Παπαδόπουλος πάντρεψε την Μαρίκα Κοσμίδου με τον τραπεζικό υπάλληλο Γιώργο Κιτσώνα, βάφτισε τον πρωτότοκο γιό της Χρήστο ενώ ο δευτερότοκος Δημήτρης έλαβε το όνομα προς τιμήν του Δημήτριου Παπαδόπουλου.

Στάθηκε με ευγένεια και σεβασμό κοντά στην νεολαία της Βέροιας

Ο γράφων έζησε και συνεργασθήκε με την εκκλιπούσα στον προσκοπισμό, ως αρχηγός της ομάδος του 5ου ΣΠ , ως βαθμοφόρος της τοπικής εφορείας αλλά και ως συμμαθητής του γιού της Χρήστου.

Στην οδηγική κίνηση εντάχθηκε στα νιάτα της μαζί με την Σμαράγδα Μπακαλίδου το έτος 1949. Είχε αρχηγό της την Τασούλα Παπαδοπούλου αδελφή του Δημήτριου Παπαδόπουλου, αλλά και την Γιόλα Χατζηδημητρίου και την Τζένη αδελφή της Αννας Κεμιντζέ.

Ορκίσθηκε οδηγός στο τολ της Ελιάς. Με παρελάσεις, εκδρομές , κατασκηνώσεις αναπτύχθηκαν φιλίες κοριτσιών μιάς Βέροιας που έφυγε ανεπιστρεπτί.

Στον προσκοπισμό εντάχθηκε μαζί με τα παιδιά της Χρήστο και Δημήτρη, όταν επανασυστήθηκε η προσκοπική μουσική το 1978.

Ως πρόεδρος της επιτροπής κοινωνικής συμπαράστασης μαζί με την αείμνηστη Δήμητρα Δημοπούλου και άλλες κυρίες της Βέροιας , με αγάπη φρόντισαν για την ενδυνάμωση της σε στελέχη και μουσικά όργανα.

Τιμήθηκε από τον ελληνικό προσκοπισμό με μετάλλιο για την μεγάλη προσφορά της στην κίνηση

Με υική αγάπη προσέγγιζε τους προσκόπους. Ενθυμούμαι την επίσκεψη της στην κατασκήνωση στο Πευκοχώρι το 1981, όταν ανάμεσα σε πυρκαγιές και ένταση εμφανίσθηκαν με τον σύζυγο της Γιώργο στην ιστορική πάνινη πολιτεία μας στα σταροχώραφα των πλαγιών του πρώτου ποδιού.

Κάθε χρόνο με ευθύνη κατάρτιζε το πρόγραμμα εμφανίσεων της προσκοπικής μουσικής σε ιδρύματα, στους δρόμους της πόλης στους εράνους και στα κάλαντα σε συνεργασία με τον αείμνηστο Απόστολο Κατσιγιάννη.

Αρχοντική στην συμπεριφορά, με έντονη κοινωνική ευαισθησία και αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Θα την θυμόμαστε με αγάπη για όσα ωραία και δημιουργικά ζήσαμε μαζί!

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βέροια: Χάριν Τέχνης και Μνήμης, «άνοιξαν» τα κλειστά μαγαζιά της οδού Κεντρικής, με έργα 40 καλλιτεχνών (φωτο)

Βέροια: Χάριν Τέχνης και Μνήμης, «άνοιξαν» τα κλειστά...

Μια μικρής διάρκειας ζωή, μπροστά στις επι χρόνια...

Διαβάστε αύριο στις εφημερίδες ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (4/12/2023)

Διαβάστε αύριο στις εφημερίδες ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (4/12/2023)

Διαβάστε αύριο στις εφημερίδες ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (4/12/2023)

Με την συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το 9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων

Με την συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης...

Στο 9ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων – με τίτλο...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην περιοχή της Πιερίων Βέροιας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στην περιοχή της...

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου για τις γιορτές

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ενίσχυση του Κοινωνικού...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πώς είναι η ζωή

Πώς είναι η ζωή

Τον περπάτησα,τον δρόμο μου, μέχρι εδώ.Και ίσως,να έχω...

Ποια είναι η ανώτερη ποιότητα ζωής;

Ποια είναι η ανώτερη ποιότητα ζωής;

Του ιερέωςΠαναγιώτου Σ. ΧαλκιάΕυτυχώς, φίλοι...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ!

του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...