30 Αυγούστου - 3 Σεπτεμβρίου 3o Φεστιβάλ Τρύγου στη Νάουσα: Ένα πενθήμερο δράσεων για την οινική, πολιτιστική και ιστορική παράδοση της πόλης

30 Αυγούστου - 3 Σεπτεμβρίου 3o Φεστιβάλ Τρύγου στη Νάουσα: Ένα πενθήμερο δράσεων για την οινική, πολιτιστική και ιστορική παράδοση της πόλης

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα το 3ο Φεστιβάλ Τρύγου που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Νάουσας μαζί με τον Σύνδεσμο Αμπελουργών – Οινοποιών Νάουσας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και του Επιμελητηρίου Ημαθίας.

Πρόκειται για ένα πενθήμερο «μωσαϊκό» δράσεων για τον τρύγο και το κρασί, μια ανοιχτή πρόσκληση στους επισκέπτες, να μυηθούν στην οινική, πολιτιστική και ιστορική παράδοση της Νάουσας, ακολουθώντας μία σειρά εκδηλώσεων από τις 30 Αυγούστου έως και 3 Σεπτεμβρίου.

Το Φεστιβάλ Τρύγου εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό ανάδειξης του Οινοτουρισμού του Δήμου Νάουσας, ο οποίος πρόσφατα συγκρότησε την Επιτροπή Οινοτουρισμού. Στόχος είναι η ετήσια καθιέρωση του φεστιβάλ και συγκεκριμένα κάθε φθινόπωρο, ως σημείο συνάντησης των οινόφιλων της χώρας, η περαιτέρω ανάδειξη της μεγάλης οινικής παράδοσης της Νάουσας, η ενίσχυση του οινοτουρισμού κ.ά.

«Η ανάδειξη του οινοτουρισμού και της οινικής παράδοσης της περιοχής μας είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες μας. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκινήσαμε το Φεστιβάλ Τρύγου μια σημαντική προσπάθεια σε συνεργασία, με τους οινοποιούς μας, με πρωτότυπες δράσεις με επίκεντρο το ξινόμαυρο κρασί, όπως αυτή της βύθισης 500 φιαλών κρασιού στο ιστορικό ποτάμι της Αράπιτσας, με σκοπό την παλαίωσή τους. Στη φετινή διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Τρύγου, μεταξύ των ποικίλων εκδηλώσεων, θα γίνει από τους οινοποιούς μας και η πρώτη γευστική δοκιμή κρασιών που βυθίστηκαν στο ποτάμι μας, πριν δύο χρόνια, για να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτού του εγχειρήματος.

Εντείνουμε τις ενέργειες μας με θεσμικό και ολιστικό τρόπο, ώστε να διοργανώνονται όλο το χρόνο δράσεις, με επίκεντρο τη Νάουσα και τα υψηλής ποιότητας κρασιά που παράγoνται στον τόπο μας. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε συγκροτήσαμε πρόσφατα την Επιτροπή Οινοτουρισμού, ενώ παράλληλα προχωράμε τις διαδικασίες για να δημιουργηθεί Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στον τομέα της Οινολογίας και του Οινοτουρισμού στην πόλη μας, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος» επισημαίνει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.

Πλούσιες εκδηλώσεις με επίκεντρο το ξινόμαυρο κρασί

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ η Νάουσα αναδεικνύεται και προβάλλεται ως ένας μοναδικός οινικός προορισμός, όπου ο ταξιδιώτης θα έχει την δυνατότητα ν’ ανακαλύψει τα μυστικά του ξινόμαυρου και τον εντυπωσιακό αμπελώνα της και να επισκεφτεί τα ιστορικά της μνημεία, τις παραδοσιακές γειτονιές της, να ακούσει τους πρωτοπόρους του κρασιού να μιλούν για το ταξίδι τους και να αφεθεί στις μουσικές του τόπου και του κόσμου μαζί με τη γευσιγνωσία του μοναδικού και παγκόσμια αναγνωρισμένου ξινόμαυρου.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν ενεργά οι παραγωγικοί και ερασιτεχνικοί σύλλογοι του Δήμου Νάουσας: εστιάτορες, ξενοδόχοι, ζαχαροπλάστες, πολιτιστικοί σύλλογοι, οινόφιλοι, εθελοντές, μουσικοί, καφέ- μπαρ κ.ά.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 3ου Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας

Τετάρτη, 30/08

1.Τελετή Έναρξης, Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

Ώρα έναρξης: 20:00, Είσοδος ελεύθερη

Ανοικτή συζήτηση με θέμα «Μνήμες και Προοπτικές»


Ομιλητές: Ιωάννης Μπουτάρης, Γιώργος Τσάνταλης, Νικόλας Καρανικόλας, Δήμαρχος Η.Π. Νάουσας, Γιώργος Φουντούλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Αμπελουργών - Οινοποιών Νάουσας, Στέλλα Αραμπατζή, Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Δήμου Η.Π. Νάουσας

Παρουσίαση: Θωμαή Μαγγανάρη, Πρόεδρος Επιτροπής Οινοτουρισμού Νάουσας

2. Μουσική Συναυλία «Με το Τραγούδι με το Κρασί»: τραγούδια διαχρονικά και αγαπημένα με κοινό σημείο αναφοράς τους το κρασί, ενώνονται σε ένα ποιοτικό πρόγραμμα που στόχο έχει να μπει στην καρδιά και τα χείλη των ακροατών. Καλλιτεχνική επιμέλεια - επιμέλεια ορχήστρας: Αποστόλης Ζαφειρίου. Ερμηνεία: Μαίρη Δούτση. Συμμετέχει ορχήστρα μουσικών της Νάουσας: Βιργινία Καραφούσια, Τρύφωνας Μπάϊτσης, Βαγγέλης Ψαθάς, Πάρις Τσενεκλίδης, Πασχάλης Ιγνατιάδης

Πέμπτη,31/08

-Μουσική αφήγηση για παιδιά: “Σταφύλι το σταφύλι”, Υπαίθριος χώρος Αγίας Παρασκευής - Ώρα: 18.30, Είσοδος Ελεύθερη

Ένα παραμύθι για τον κύκλο παραγωγής του κρασιού και τον κύκλο ζωής του σταφυλιού. Επιμέλεια-παρουσίαση: Δήμητρα Μητρέντση, Συνοδεύει: Roger Rovento.

Ζαχαροπλάστες της πόλης προσφέρουν γλυκίσματα τους βασισμένα στο μούστο και το ξινόμαυρο

-Προβολή Ταινίας «Αρκαδία 1900. Η Καμπανία της Ανατολής”. Ταινία- συμβολή στην ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού κρασιού.

Αίθουσα Βέτλανς, Ώρα: 21:00, Είσοδος Ελεύθερη

Παρασκευή, 1/09

-Θέατρο σκιών Χρήστου Στανίση “Ο Καραγκιόζης στη γιορτή του κρασιού”, Πλατεία Αλωνίων. Παράσταση Καραγκιόζη με θέμα το κρασί συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής

Ώρα: 20:30 - Είσοδος Ελεύθερη

-Προβολή Ταινίας «Αρκαδία 1900. Η Καμπανία της Ανατολής”, Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας Ταινία- συμβολή στην ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού κρασιού.

Ώρα: 21:00 - Είσοδος Ελεύθερη

Σάββατο, 2/09

-«Το Ξινόμαυρο ωριμάζει στην αγκαλιά του ποταμού μας», ανέλκυση φιαλών ξινόμαυρου κρασιού και η πρώτη γευστική δοκιμή από τους οινοποιούς δύο χρόνια μετά τη βύθιση των κρασιών στο ποτάμι της Αράπιτσας, συνοδεία παραδοσιακού μουσικού σχήματος - Βαγγέλης Α. Ψαθάς - ζουρνάς, Σταύρος Μ. Παζαρέντζης - νταούλι.

Ώρα: 10:00, Είσοδος Δωρεάν

-Διαγωνισμός παραδοσιακής πίτας με βράβευση των 3 πρώτων νικητών

Ώρα 12:00 Πλακόστρωτο Πάρκου Νάουσας Είσοδος Ελεύθερη

-Wine Street Food: Ο Σεφ Β. Καλλίδης μαγειρεύει μαζί με τους εστιάτορες της Νάουσας και αναδεικνύει την τοπική γαστρονομία.

Πάρκο Νάουσας, Ώρα: 12:30 Είσοδος Ελεύθερη

- Ξενάγηση στη Σχολή Αριστοτέλους - «Ταξίδι στην Ιστορία και τον κόσμο του Κρασιού»

Ώρα: 18:30 Είσοδος Ελεύθερη

-Θα ακολουθήσει στον αύλειο χώρο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους, μουσική συναυλία: Η Νατάσα Παυλίδου με το κουιντέτο της θα ντύσουν εκδήλωση μουσικά, με μελωδίες που έχουμε όλοι αγαπήσει. Τραγούδια από την τζαζ των 30s μέχρι και το σήμερα, πάντα με την χαρακτηριστική αισθητική του σχήματος. Ένα οδοιπορικό στις εποχές της Billie Holiday, του Frank Sinatra που θα οδηγήσει σε swing διασκευές σύγχρονων ελληνικών και ξένων κομματιών. Από την παρουσίαση τους δεν θα λείψει το soul στοιχείο, με διαχρονικές επιτυχίες από την εν λόγω σκηνή.

Φωνή: Νατάσα Παυλίδου, Σαξόφωνο: Σοφία Μωυσιάδου, Πλήκτρα: Τάσος Κορκόβελος, Μπάσο: Δημήτρης Χριστώνης, Τύμπανα: Νίκος Βαργιαμίδης

Κυριακή, 3/09

-Αναπαράσταση Τρύγου, Οινοποιείο Κόκκινου

Είσοδος Ελεύθερη Ώρα: 12.00

Αναπαράσταση του παραδοσιακού τρύγου από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας με τη συμμετοχή της χορωδίας του Συλλόγου.

Σερβίρισμα κρασιού και παραδοσιακών εδεσμάτων

-Fine Dining, Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μαγειρεύει πιάτα υψηλής γαστρονομίας και ο Ναουσαίος σομελιέ Νικόλας Τζαβέλλας συνδυάζει μαζί τους τα εξαιρετικά κρασιά του αμπελώνα.

Ώρα: 19:00 - Είσοδος μόνο με εισιτήριο (προπώληση)

-Προβολή Ντοκυμαντέρ “Portrait of a Land (Πορτραίτο ενός Τόπου)”- Θερινό Δημοτικό Θέατρο

Ώρα: 20:00 -Είσοδος Ελεύθερη

• Η ταινία Portrait of a Land παρουσιάζει, μέσα από 20 οινοποιεία, την οινοπαραγωγική κοινότητα της περιοχής σε 40 στατικά μονόλεπτα πλάνα. Μέσω της εικόνας και του ήχου, σκοπός της ταινίας είναι να κάνει τον θεατή να παρατηρήσει, να ακούσει και να βιώσει την αίσθηση του χώρου και του χρόνου.

Την ταινία θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Αντώνης Καραμπατάκης

-Μουσική Συναυλία κλεισίματος του Φεστιβάλ Τρύγου, Δημοτικό Πάρκο Νάουσας

Ώρα: 21:30, Είσοδος Ελεύθερη

Μουσική συναυλία της μπάντας “Swing Tales” που κορυφώνει τις εκδηλώσεις και προσκαλεί για χορό και ξεφάντωμα. Στέργιος Κόιας στα τύμπανα, Αγαμέμνων Μαρδάς στο κοντραμπάσο, Νίκος Τάρας στα πλήκτρα, Δημήτρης Τσέλιος στο σαξόφωνο και Ελευθερία Μπαργιώτα στα φωνητικά. Χορευτές: Μάγδα Νένου Ολίνα Τοψιώτη, Γιώργος Πλιάκης και ο Θοδωρής Μποζίνης.

Παράλληλες δράσεις - εκδηλώσεις:

1. Ειδικά μενού με ξινόμαυρο στα εστιατόρια της πόλης

2. Ειδικά γλυκίσματα με μούστο και ξινόμαυρο στα ζαχαροπλαστεία της πόλης

3. Ειδικές τιμές - πακέτα σε ξενοδοχεία της πόλης

4. Ειδικές τιμές και εκδηλώσεις σε Οινοποιεία της πόλης

Επισκέψιμα Οινοποιεία και δράσεις

Κατά την διά ρκεια του Φεστιβά λ Τρύ γου τα συμμετέ χοντα οινοποιεί α θα δέ χονται επισκέ ψεις και θα κάνουν δράσεις, σύ μφωνα με το ακό λουθο πρό γραμμα:

• Οινοποιεί ο Αργατί α

Σά ββατο 2/9 έ ως Κυριακή 3/9, ώ ρες 11.00 - 16.00

• Κτή μα Κυρ-Γιά ννη

Τετά ρτη 30/8 έ ως Κυριακή 3/9, ώ ρες 11.00 - 18.00

Κά θε μέ ρα κά θετη δοκιμή Ξινό μαυρου 4 εσοδειώ ν (με κρά τηση).

• Οινοποιεί ο Δαλαμά ρα

Τετά ρτη 30/8 έ ως Σά ββατο 2/9, ώ ρες 11.00 - 14.00

Παρασκευή 1/09 Παλαιά Πόλη: Masterclass με τον Κωστή Δαλαμάρα ¨Μια εισαγωγή στον πολυδύναμο χαρακτήρα του ξινόμαυρου” (με κράτηση).

• Κτή μα Κελεσί δη

Τετά ρτη 30/8 έ ως Κυριακή 3/9, ώ ρες 10.00 - 15.00 (κατό πιν τηλ. κρά τησης)

• Οινοποιεί ο Κό κκινος

Τετά ρτη 30/8 έ ως Κυριακή 3/9, ώ ρες 09.00 - 16.00

• Κτή μα Φουντή

Τετά ρτη 30/8 έ ως Παρασκευή 1/9, ώ ρες 09:00 – 15:00 Σά ββατο 2/9 έ ως Κυριακή 3/9, ώ ρες 12:00 – 17:00

• Κτή μα Χρυσοχό ου

Κατό πιν τηλεφωνική ς επικοινωνί ας στο 23320 45080

•Kappa Winery

Τετάρτη 30.08. έως Σάββατο 02.09, ώρες 11:00-15:00

Κυριακή 3/09, 11:00 - 17:00 γευσιγνωσία των Premium κρασιών, μουσική

• Συνεταιρισμό ς Vaeni

Τετά ρτη 30/8 έ ως Παρασκευή 1/9, ώ ρες 08:00 – 15:00

*Αναλυτικά το πρόγραμμα δημοσιεύεται και στον ακόλουθο σύνδεσμο https://naoussaon.com/

Χρήσιμες πληροφορίες

* Σε ό λες τις εκδηλώ σεις, οινοποιοί της πό λης θα σερβί ρουν εμφιαλωμέ νο κρασί με συνοδευτικά εδέ σματα τοπικώ ν παραγωγώ ν έ ναντι χρηματικού αντιτί μου, εκτό ς της Τελετή ς Έ ναρξης (30/8) κατά τη διά ρκεια της οποί ας θα προσφέ ρεται κρασί δωρεά ν.

* Την Παρασκευή 1/09, ώρα 17:00 – 20:00 και Σάββατο 2/09, ώρα 10:00 – 13:00 θα υπάρχει σημείο πληροφόρησης (info point) μπροστά στην πύλη του Δημοτικού Πάρκου Νάουσας

*Για τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό Πίτας είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (Πηγή Μάντζιου - Δεληχρήστου τηλ. 6975551011)

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις:

Θωμαή Μαγγανάρη 6948409474

Στέλλα Αραμπατζή 6948948011

Πληροφορίες στα social media και στον ιστότοπο της διοργάνωσης:

Facebook: Naoussa Divine Wine Destination (https://www.facebook.com/profile.php?id=100094136563317)

Instagram: naoussa_on (https://www.instagram.com/naoussa_on/)

Web site: https://naoussaon.com/

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Τετάρτη 8 Μαΐου  στον Χώρο Τεχνών Βέροιας εκδήλωση αφιερωμένη στη Μάνα, από τους  Μικρασιάτες,  τους Πολύτεκνους,  την Μητρόπολη  και την ΚΕΠΑ

Την Τετάρτη 8 Μαΐου στον Χώρο Τεχνών Βέροιας εκδήλωση...

 Τη Γιορτή της Μητέρας, θα τιμήσουν από κοινού, την...

Συναυλία σήμερα στον πεζόδρομο της Βέροιας από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Συναυλία σήμερα στον πεζόδρομο της Βέροιας από το...

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου...

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Βέροια (ΒΙΝΤΕΟ)

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του...

Την Τετάρτη 24 Απριλίου το βράδυ στον Χώρο Τεχνών του...

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of Music» της καθηγήτριας Πόπης Φιρτινίδου

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of...

Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας παρουσιάζει για 18η...

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του...

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, των...

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...