Στον κατάμεστο χώρο του κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Νάουσας  Τερπνή και ωφέλιμη η παρουσίαση του βιβλίου  «Το Καταθυμωμένον Ευαγγέλιον» του Γεδεών Βούλη

Στον κατάμεστο χώρο του κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι Νάουσας Τερπνή και ωφέλιμη η παρουσίαση του βιβλίου «Το Καταθυμωμένον Ευαγγέλιον» του Γεδεών Βούλη

-Καθήλωσε το κοινό η παρουσία του διάσημου καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη και της έμπειρης δημοσιογράφου Βίκυς Φλέσσα


Μια μοναδική, ευχάριστη αλλά και διδακτική βραδιά απόλαυσαν οι εκατοντάδες που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου «Το Καταθυμωμένον Ευαγγέλιον» του Γεδεών Βούλη στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη το βράδυ της Δευτέρας(28/8). «Αν και τιμώμενο πρόσωπο στις παρουσιάσεις βιβλίων είναι ο συγγραφέας», ανέφερε ο κ. Βούλης, «αποποιούμαι αυτής της τιμής αφού στην συγκεκριμένη εκδήλωση η παρουσία του διάσημου καθηγητή Γλωσσολογίας Γιώργου Μπαμπινιώτη ως συντελεστή-παρουσιαστή, συγκεντρώνει και αξίζει όλη την τιμή». Παράλληλα ο συντονισμός της εκδήλωσης από την έμπειρη δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα, που κατάφερε να διαχειριστεί με αριστοτεχνικό τρόπο μια παρουσίαση που ξεπέρασε σε διάρκεια τις δυόμιση ώρες διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου, σφράγισαν την επιτυχία της εκδήλωσης.


Την εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο καλωσόρισμα η σύζυγος του συγγραφέα Λένα, η οποία χάρισε μια μεγάλη αγκαλιά στον αγαπημένο της Γεδεών. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρος του συλλόγου γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα», στον σύλλογο που διατίθενται τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου. Η κα Τρυφωνίδη σε μια άκρως συγκινητική ομιλία «σύστησε» στο κοινό το έργο και την λειτουργία της «Φλόγας», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την οικογένεια του Γεδεών Βούλη για την σημαντική βοήθεια που προσφέρει στο έργο του συλλόγου που λειτουργεί μόνο με δωρεές.


Ακολούθησε μια εξαιρετικά «πλεγμένη» παρουσίαση από τον κ. Μπαμπινιώτη και την κα Φλέσσα, με ανάγνωση επιλεγμένων χρονογραφημάτων από το βιβλίο, ενώ ενδιάμεσα παρεμβάλλονταν σχόλια-επισημάνσεις με χιούμορ και φυσικά η εξαιρετική γλωσσολογική ανάλυση του καθηγητή που παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή το κοινό.


Άξιες αναφοράς οι επισημάνσεις του κ. Μπαμπινιώτη στην επίσκεψη και γνωριμία του με την βιβλιοθήκη της Αργυρουπόλεως που διασώζεται στη Νάουσα και περιέχει μοναδικά και πολύτιμα βιβλία, καθώς και στον χώρο της Σχολής του Αριστοτέλη που συναντήθηκαν οι δύο «γίγαντες», Αριστοτέλης και Μ. Αλέξανδρος και που οφείλουν οι τοπικές αρχές να αναδείξουν για να αποτελέσει προορισμό εκπαιδευτικών εκδρομών.


Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, ο λόγος δόθηκε στον συγγραφέα Γεδεών Βούλη, ο οποίος με συγκίνηση πριν μιλήσει, κατέβηκε από το βήμα και ζήτησε από την πρόεδρο της «Φλόγας» Μαρία Τρυφωνίδη να την ασπαστεί δημόσια σε ένδειξη εκτίμησης.


Στην συνέχεια και θέλοντας να «ελαφρύνει» την ατμόσφαιρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο τίτλος του βιβλίου του δεν είναι «Κατασυγκινημένον», αλλά «Καταθυμωμένον», στα λίγα λεπτά που μίλησε με το «αιφνιδιαστικό» και αφοπλιστικό ταυτόχρονα χιούμορ του αναφέρθηκε όχι τόσο στο περιεχόμενο του βιβλίου του, αλλά στην βαθύτερη σημασία του και το μήνυμα που θέλει να περάσει που δεν είναι τίποτα άλλο από την απλοποίηση της ζωής μας, την χαρά με απλά πράγματα και την αξιοποίηση του θυμού προς τον εαυτό μας που θα μας οδηγήσει στην αυτογνωσία.


Πρωταπριλιάτικη φάρσα η απάντηση Μπαμπινιώτη;;;

Ο Γεδεών Βούλης περιέγραψε το ιστορικό της γνωριμίας του βιβλίου του με τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, όταν αρχικά αποφάσισε να το στείλει στον διάσημο καθηγητή Γλωσσολογίας. «Ψώνιο, με χαρακτήρισαν οι κόρες μου», είπε αυτοσαρκαστικά ο συγγραφέας, ψαλιδίζοντας τις ελπίδες του για ανταπόκριση του κ. Μπαμπινιώτη. Όταν ωστόσο έλαβε σε email μετά από λίγες ημέρες απάντηση του καθηγητή με ιδιαίτερα επαινετικό περιεχόμενο για το πόνημά του και κ. Βούλης πέταξε από την χαρά του. «Ένιωσα απίστευτη χαρά και ενθουσιασμό σαν μικρό παιδί», είπε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.


«Όμως ξαφνικά ήρθε μια τρομερή κατάπτωση και απογοήτευση, αφού διαπίστωσα ότι η ημερομηνία απάντησης του καθηγητή είναι η 1η Απριλίου και φαντάστηκα, ότι οι κόρες μου επινόησαν μια καλοστημένη φάρσα», αφηγήθηκε ο κ. Βούλης, πλησιάζοντας στο βήμα και δείχνοντας στον κ. Μπαμπινιώτη την ημερομηνία του email του.


«Και τι δεν έκανα για να πιστοποιήσω ότι η απάντηση είναι αυθεντική, μέχρι και σε έναν υπάλληλό μου ειδικό στους υπολογιστές κατέφυγα για να διαπιστώσουμε την ταυτότητα του αποστολέα», συνέχισε ο συγγραφέας, Με ανακούφιση και δεύτερο κύμα ενθουσιασμού βίωσε την χαρά της ανταπόκρισης του κ. Μπαμπινιώτη ο συγγραφέας, που για μια ακόμη φορά ευχαρίστησε τον καθηγητή για την τιμητική παρουσία του.


Η βραδιά έκλεισε στον πανέμορφο χώρο του κτήματος Κυρ-Γιάννη, υπό την επίβλεψη του ίδιου του Στέλιου Μπουτάρη με μια μικρή δεξίωση για τους εκατοντάδες καλεσμένους που απόλαυσαν κάτω από το φως του φεγγαριού το εξαιρετικό κρασί του οινοποιείου Μπουτάρη με εκλεκτά συνοδευτικά. Ο Γεδεών Βούλης με χαρά και συγκίνηση υπέγραψε αφιερώσεις σε βιβλία, ενώ ο κ. Μπαμπινιώτης και η κα Φλέσσα δέχθηκαν την αγάπη, τον θαυμασμό και τις ερωτήσεις των παρευρισκομένων, ενώ με χαρά φωτογραφήθηκαν μαζί τους.


Μια βραδιά που κατά λέξη περιείχε το «τερπνόν μετά του ωφελίμου» και «χόρτασε» το πνεύμα και την ψυχή μας. Να ευχηθούμε καλοτάξιδο το «Καταθυμωμένον Ευαγγέλιον» και με ανυπομονησία προσμένουμε το επόμενο πόνημα του Γεδεών Βούλη.








Ζήσης Μιχ. Πατσίκας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...