Το νέο Διοικητήριο της Βέροιας και η βιοκλιματική του διάσταση

Το νέο Διοικητήριο της Βέροιας και η βιοκλιματική του διάσταση

Γράφει η Λίνα Τουπεκτσή ΒSc Γεωπόνος, MSc Δημόσιας Διοίκησης με κατεύθυνση τον πρωτογενή τομέα (συγγραφή διπλωματικής)

Το νέο διοικητήριο της Βέροιας όπως ανακοινώθηκε κατά την τελετή θεμελίωσης του, σέβεται το περιβάλλον αξιοποιώντας αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές κλιματικές συνθήκες για να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ επενδύει στην ενεργειακή απόδοση, η οποία είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την έκθεση του International Energy Agency τα κτίρια και γενικότερα ο κατασκευαστικός τομέας καταναλώνουν το 36% της ενέργειας του πλανήτη και παράγουν το 39% του CO2, και ως εκ τούτου, η μετάβαση του κατασκευαστικού τομέα προς τη βιωσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η βιοκλιματική αρχιτεκτονική είναι μια τεχνική σχεδιασμού κτιρίων με βάση το τοπικό κλίμα, με στόχο τη διασφάλιση της θερμικής άνεσης χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικούς πόρους. Για να επιτευχθεί το παραπάνω αποφεύγει την χρήση ρυπογόνων υλικών ώστε να διασφαλίζεται η ευημερία της τοπικής βιοποικιλότητας και να γίνεται αποτελεσματική χρήση της ενέργειας, των δομικών υλικών, του νερού και των λοιπών πόρων.

Επίσης συμπεριλαμβάνει την έξυπνη χρήση του δημόσιου χώρου με αίθουσες και γραφεία που έχουν το κατάλληλο μέγεθος για τη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας, χρησιμοποιεί βιώσιμα και αειφόρα υλικά όπως το ξύλο, την πέτρα, τις φυσικές ίνες και τα ανακυκλωμένα υλικά, αξιοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή, γεωθερμική, αιολική κλπ.) και εφαρμόζει έξυπνα υλικά (πχ τζάμια παραθύρων που σκουραίνουν αυτόματα, πλακάκια που αποθηκεύουν τη θερμότητα του ήλιου κλπ.).

Ο προσανατολισμός, το μέγεθος, το ύψος, η διάταξη, ακόμη και το χρώμα αυτών των κτιρίων σχεδιάζεται πριν κατασκευαστούν. Ο κτιριακός όγκος διατηρείται συμπαγής για να μειωθεί η επιφάνειά του, με τα κύρια παράθυρα προσανατολισμένα έτσι ώστε να αξιοποιούν την παθητική ηλιακή ενέργεια. Το νερό και τα φυτά είναι επίσης σημαντικά για τη δημιουργία δροσερών περιοχών που προστατεύουν από τη ζέστη. Οι θερμικοί συσσωρευτές όπως οι εναλλάκτες θερμότητας και οι αντλίες καθιστούν δυνατή τη δέσμευση και αποθήκευση της θερμότητας που παράγεται από το σύστημα θέρμανσης ή τον ήλιο για την αποφυγή απωλειών. Η αεροστεγανότητα του κτιρίου είναι επίσης απαραίτητη.

Τα βιοκλιματικά κτίρια συνεπώς απαιτούν τη χρήση μιας σειράς στοιχείων και τεχνικών δόμησης που συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνετε μείωση του κόστους, βέλτιστη θερμική ισορροπία, χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα λόγω μειωμένων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GGE) και υδάτινου αποτυπώματος βελτιστοποιώντας την κατανάλωση νερού. Επιπρόσθετα παρατηρείται μικρότερη ηχορύπανση με τη χρήση της κατάλληλης μόνωσης.

Τέλος πολλές μελέτες δείχνουν ότι η εργασία σε βιοκλιματικά κτίρια, με καλύτερη ποιότητα αέρα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα και καλύτερη απόδοση των εργαζομένων και συνεπώς καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Τα δημόσια κτίρια είναι απαραίτητα για κάθε πόλη και το νέο Διοικητήριο της Βέροιας θα είναι όχι μόνο το στολίδι της αλλά και ένα παράδειγμα καλής πρακτικής ενός σύγχρονου βιοκλιματικού κτιρίου. Συγχαρητήρια σε όλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και ιδιαίτερα στον τ.Υφ.Οικονομικών Α.Βεσυρόπουλο, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Α.Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κ.Καλαϊτζίδη που συνέδραμαν ώστε σε πολύ σύντομο χρόνο να είμαστε περήφανοι για το νέο διοικητήριο μας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...