ΟΛΥΜΠΟΣ - ΚΟΡΥΦΗ ΚΙΤΡΟΣ 2422 μ. Με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΟΛΥΜΠΟΣ - ΚΟΡΥΦΗ ΚΙΤΡΟΣ 2422 μ. Με τους Ορειβάτες Βέροιας

Η ορειβατική αυτή διαδρομή είναι μια από τις άγνωστες αλλά πολύ όμορφες διαδρομές. Η θέα από εδώ ψηλά υπέροχη, με τα μάτια να διατρέχουν αχόρταγα τον ορίζοντα…….!

Φύγαμε από την Βέροια πρωινό Σαββάτου, εμείς 6 φίλοι ορειβάτες από την Βέροια, διαδρομή Βέροια – Κατερίνη-Πέτρα Ολύμπου – Άγιος Δημήτριος - Κοκκινοπηλός.

Βρισκόμαστε στην περιοχή της Περραιβίας, αρχαία ελληνική χώρα που άφησε τον δικό της πολιτισμό, την δική της παρουσία στο πέρασμα των αιώνων. Οι Περραιβοί ήταν περίοικος λαός της Αρχαίας Θεσσαλίας. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. η Περραιβία εκτεινόταν μεταξύ του Ολύμπου και του Πηνειού.

Κύριες πόλεις ήταν τότε το Πύθιο, η Δολίχη και η Άζωρος που αποτελούσαν την λεγόμενη Περραιβική Τρίπολη.

Σήμερα ταυτίζεται με την επαρχία της Ελασσόνας.

Φθάσαμε στον Κοκκινοπηλό, το χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1150 μέτρων μας υποδέχθηκε μέσα στο πρωινό ήσυχο και ήρεμο. Δημιουργήθηκε γύρω στον 12ο αιώνα από βλαχόφωνους γεωργοκτηνοτρόφους.

Ήταν ορμητήριο κλεφτών και αρματολών κατά την Τουρκοκρατία και στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο πυρπολήθηκε από τους κατακτητές Γερμανούς.

H ανάβαση σήμερα στο βουνό των θεών και της μυθολογίας ξεκινά από την δυτική του πλευρά που κοιτά τον κάμπο της Ελασσόνας.

Με τον σάκο στον ώμο και τα απαραίτητα η ανάβαση ξεκινά από την πλατεία, μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και κατευθυνόμαστε ανηφορικά (ΝΑ) προς την χαράδρα της Σταλαματιάς. Η διαδρομή που θα ορειβατήσουμε σήμερα ακολουθεί το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4.

Το εγκαταλείπουμε στην αρχή της χαράδρας στο σημείο όπου βρίσκεται το κιόσκι και παίρνουμε πορεία ( Β ) και οδοιπορούμε τώρα μέσα σε δάσος από πεύκα.

Ανάβαση και πάλι ανάβαση.

Η πορεία μέσα από το δάσος μας βγάζει σε παλιά στάνη και μετά από από λίγα λεπτά της ώρας στη βρύση ΄΄Ρούδι ΄΄. Δροσιστήκαμε από το γάργαρο παγωμένο νερό της και συνεχίζουμε την βασανιστική ανάβαση.

Ανεβαίνουμε το μονοπάτι ,ανηφορικό δύσκολο οι ανάσες βαριές ,με επιμονή κερδίζουμε ύψος, φθάσαμε στην ράχη της κορυφογραμμής.

Από εδώ το σκηνικό των βουνοκορφών πανέμορφο, γεμίζουμε το βλέμμα μας με εικόνες και παίρνουμε καθαρές ανάσες οξυγόνου. Μπροστά μας οι πανύψηλες κορφές του Ολύμπου. Μύτικας (2918μ.), Στεφάνι ( 2909μ.), Σκολιό ( 2912 μ.).

Τώρα εμείς συνεχίζουμε (Ν) για την κορυφή Κίτρος ( 2422μ.) από εδώ σχηματίζεται μια μακριά ράχη η οποία ενώνει το ΄΄Κίτρος ¨ , με την επόμενη ψηλότερη κορυφή το ΄΄ Φλάμπουρο ΄΄ (2473 μ.).

Φθάσαμε στην κορυφή μετά από μια 4ωρη συνεχή ανάβαση, από εδώ ψηλά θέα απεριόριστη.

Μπροστά μας απλώνονται από αριστερά προς τα δεξιά, οι κορυφές. Κόψη Ναούμ΄΄, ο Μύτικας, τα Καζάνια, η μεγάλη Τούμπα, ο Προφήτης Ηλίας, ο Άγιος Αντώνιος, η κορυφή Χριστάκι και το Ξερολάκι.

Η κορυφή ΄΄ Κίτρος ‘’ αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Ελβετό Marcel Kurz το 1823 τοπογράφο μηχανικό που επισκέφτηκε τον Όλυμπο και χαρτογράφησε την περιοχή. Η ονομασία της κορυφής Κίτρος δόθηκε προς τιμήν του μητροπολίτη Νικόλαο, που έδρασε στην περιοχή κατά την επανάσταση του 1878 ενάντια στον τουρκικό ζυγό.

Επιστροφή ….. όπως σε κάθε επιστροφή στην ομάδα επικρατεί μια γλυκιά μελαγχολία.

Για τους Ορειβάτες Βέροιας

Τσιαμούρας Νικόλαος10

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήνυμα του “Εν Σώματι Υγιεί” Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες 2023: “Στο επίκεντρο ο πολίτης με αναπηρία”

Μήνυμα του “Εν Σώματι Υγιεί” Α.Σ. ΑμεΑ Βέροιας για την...

   Τα Άτομα με Αναπηρίες υπάρχουν από τη στιγμή που το...

Στον 2ο αγώνα μικρών αποστάσεων & ενθάρρυνσης πήραν μέρος οι αθλητές του Πήγασου Ημαθίας

Στον 2ο αγώνα μικρών αποστάσεων & ενθάρρυνσης πήραν...

Το Σαββατοκύριακο 11 & 12 Νοεμβρίου 2023 διεξήχθη στο...

Ροδοχώρι.  ‘Kerk’s Marathon’  με κρύο και χιόνια στο Βέρμιο!

Ροδοχώρι. ‘Kerk’s Marathon’ με κρύο και χιόνια στο Βέρμιο!

Με περίπου 80 αθλητές στους τρεις αγώνες από όλες τις...

Στο Πάικο για τα πρώτα χιόνια οι Ορειβάτες Βέροιας!

Στο Πάικο για τα πρώτα χιόνια οι Ορειβάτες Βέροιας!

Στην κορυφή ‘Γκόλια-Τσούκα’ του γειτονικού Πάικου...

 Στην Παγκόσμια Κατάταξη του Boccia Ο Ντουμανόπουλος

Στην Παγκόσμια Κατάταξη του Boccia Ο Ντουμανόπουλος

Εκδόθηκαν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Boccia (BISFED) οι...

Στον παγετώνα Hindertuxe της Αυστρίας ο  Ε.Ο.Σ Νάουσας για τη φάση προετοιμασίας των αθλητών

Στον παγετώνα Hindertuxe της Αυστρίας ο Ε.Ο.Σ Νάουσας για τη...

 Πραγματοποιήθηκε η φάση προετοιμασίας των αθλητών...

Πρώτη θέση για τον ΕΟΣ Νάουσας στη βαθμολογία Αξιολόγησης Σωματείων

Πρώτη θέση για τον ΕΟΣ Νάουσας στη βαθμολογία...

Την Κυριακή 26/11/2023 στην Αγριά Βόλου πραγματοποιήθηκαν...

Βόλεϊ - Επιστροφή στις νίκες με εμφατικό τρόπο για τον ΓΑΣ Αλεξάνδρεια

Βόλεϊ - Επιστροφή στις νίκες με εμφατικό τρόπο για τον...

Αυτή τη φορά οι αθλήτριές του ΓΑΣ Αλεξάνδρεια έδειξαν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

   Τα Άτομα με Αναπηρίες υπάρχουν από τη στιγμή που το ανθρώπινο είδος άρχισε να αφήνει τα αποτυπώματά του με τη συγκρότηση κοινωνιών. Η αναπηρία είναι αδιαμφισβήτητα ένα παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο. Μια...

Το Σαββατοκύριακο 11 & 12 Νοεμβρίου 2023 διεξήχθη στο Εθνικό κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης ο 2ος αγώνας μικρών αποστάσεων (25μ.) προαγωνιστικών κατηγοριών (10-11-12 ετών) και ο 2ος αγώνας ενθάρρυνσης mini (25μ.) με αθλητές...

Με περίπου 80 αθλητές στους τρεις αγώνες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, τσουχτερό κρύο και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά του Βερμίου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ο 3ος ημιμαραθώνιος δρόμος τσίπουρου ‘Kerk’s...

Στην κορυφή ‘Γκόλια-Τσούκα’ του γειτονικού Πάικου βρέθηκαν την Κυριακή οι Ορειβάτες Βέροιας, σε μια απολαυστική εκδρομή στα πρώτα χιόνια του φετινού χειμώνα, στα 1.650 μέτρα.