ΕΝΑ ΒΑΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΗΤΗ

ΕΝΑ ΒΑΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΗΤΗ

Γράφει ο Γεωργουδάκης

Γιάννης Εκπαιδευτικός

Το πρώτο θύμα σε ένα πόλεμο είναι η αλήθεια. Στερεότυπο θα μου πείτε αλλά…

Από την πρώτη εμφάνιση του έμφρονος -πανάθεμάτον- ανθρώπου, κάθε φορά που κάποιος ηγέτης, βασιλεύς, οδηγητής, πατερούλης, ή ό,τι άλλο, αισθάνεται πως έχει να εκπληρώσει μια θεϊκή αποστολή, ή να διορθώσει ένα λάθος της ιστορίας, ή να εκδικηθεί τον κακό- συνήθως- γείτονα, ή να υφαρπάξει τον πλούτο που ο κακός γείτονας νέμεται, ή απλά όταν αισθάνεται δυνατός, ή όταν τον πρήζουν οι ντόπιοι δημοσιογράφοι για τα νυχτοπερπατήματά του, τότε… βουρ στον πατσά. Τα δικά σου δικά μου και μετά την αίσια κατάληξη του εγχειρήματος, η ιστορία γράφεται με χρυσές σελίδες για τον ηρωισμό των νικητών και την κτηνωδία των ηττημένων.

Μέγας Αλέξανδρος, Μέγας Ναπολέων, Μέγας Πέτρος, Φρειδερίκος ο Μέγας και Γουλιέλμος ο Κατακτητής, Τεμουτζίν ο Παγκόσμιος Ηγέτης, Ιβάν ο Τρομερός, Μωάμεθ ο Πορθητής και Ιωσήφ ο Ατσαλένιος καθώς και δεκάδες άλλοι μικρομεσαίοι ή κομπάρσοι μαχαιροβγάλτες που διεκδίκησαν και κέρδισαν ανάλογους τίτλους μεγαλείου είχαν το προνόμιο να βγουν νικητές. Και ως εκ τούτου να γράψουν την «ιστορική αλήθεια».

Τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια σε έναν ειρηνικό κατά τα άλλα πλανήτη ζήσαμε πολλές τέτοιες «αλήθειες». Να θυμίσω την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν το 1979 για την αποτροπή «ενδεχόμενης επέκτασης της Ιρανικής επανάστασης»(!), των Αμερικάνων στη Γρενάδα γιατί «οι Κουβανοί ετοίμαζαν στο νησί εκτοξευτήρες πυραύλων», ξανά των Αμερικανών στον Παναμά το 1989 επειδή «ο πρόεδρος του Παναμά πουλούσε ναρκωτικά», την επέμβαση στο Ιράκ -δυο φορές- «για τα πυρηνικά όπλα του Σαντάμ»(;), την άθλια επίθεση του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία το 1999 με πρόσχημα την υπεράσπιση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» γενικώς και αορίστως, την ΝΑΤΟική «απελευθέρωση του Αφγανιστάν από την Αλ Κάιντα» το 2001, την επίθεση της Ρωσίας στη Γεωργία και την απόσχιση της Νότιας Οσετίας το 2008 με το πρόσχημα ότι «οι Γεωργιανοί θέλανε να μπουν στο ΝΑΤΟ» και το πρόσφατο παραμύθι της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία «για να διώξουν τον ναζιστή Ζελέσνι» (όλο και κάποιο λαμόγιο από τους παραπάνω ηγέτες θα περάσει στα σχολικά βιβλία του μέλλοντος ως «Μέγας» ή κάτι παρεμφερές).

H ιστορία γράφεται με αίμα. Είναι μια ελεεινή πράξη βίας επι χάρτου, που λησμονεί το βάθρο πάνω στο οποίο πατούν οι νικητές. Ένα βάθρο φτιαγμένο από ανθρώπινα κορμιά. Που απόμειναν άταφα, απανθρακωμένα και σαπισμένα, να ζέχνουν άμοιρα και ανώνυμα ανάμεσα σε ικέτες τραυματίες και βρωμερούς πλιατσικολόγους με μόνη επισήμανση τον αριθμό τους. Χιλιάδες οι νεκροί γράφουν οι νεκρόφιλοι ιστορικοί φτάνοντας στα όρια της πνευματικής εκσπερμάτωσης, παραβλέποντας ωστόσο πως πριν μετατραπούν σε άμορφη σάρκα όλοι αυτοί οι ανώνυμοι, ήταν αδέλφια, πατέρες, μάνες και παιδιά που χαμογελούσαν, τσακώνονταν, ερωτεύονταν, ονειρεύονταν…ζούσαν. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αθλιότητα από την λήθη όσων χτυπήθηκαν, ούρλιαξαν κι έκλαψαν την ώρα της φρίκης του πολέμου. Την ώρα της απονομής του τίτλου στο νικητή. Κι όσο πιο ψηλό είναι το βάθρο, όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των… δομικών υλικών, τόσο πιο βαρύς κι ασήκωτος είναι ο τίτλος του μεγαλείου που ακολουθεί τον Μεγάλο, τον Κατακτητή, τον Ηγέτη, τον Ήρωα.

Αφορμή για τα παραπάνω είναι ασφαλώς η άθλια επίθεση της Χαμάς σε γυναικόπαιδα και η ακόμα πιο άθλια αντίδραση του Ισραήλ που έχασε το δίκιο του με τα «χειρουργικά» χτυπήματα σε νοσοκομεία, ισοπεδώνοντας τελικά τη Γάζα μαζί με τους αμάχους.

Αν τραβήξουμε τον μίτο της Αριάδνης ψάχνοντας την «ιστορική αλήθεια» αναμφίβολα θα λερωθούμε από το μίσος το αίμα και την λάσπη που κυλάει όλα αυτά τα χρόνια στους πάλαι ποτέ Άγιους Τόπους και σκεπάζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την κάθε «αλήθεια». Θα συναντήσουμε απίστευτη βαρβαρότητα, διανθισμένη με ίντριγκες και δολοπλοκίες, ευχολόγια, διπλωματικές επεμβάσεις και θάνατο. Νόμος είναι το δίκιο του ισχυρού, σ’ ένα κύκλο αίματος που είναι αμφίβολο αν θα κλείσει ποτέ, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

Κι επειδή η ιστορία γράφεται με αίμα ας περιμένουμε να στεγνώσουν οι σελίδες.

Το βάθρο είναι στημένο…

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...