ΕΛΛΑΔΑ

K. Σκρέκας: Μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί οι τιμές σε 213 προϊόντα, με στόχο να ξεπεράσουν τα 500

K. Σκρέκας: Μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί οι τιμές σε 213 προϊόντα, με στόχο να ξεπεράσουν τα 500

Έλεγχο σε πολυεθνικές επιχειρήσεις για τα περιθώρια κέρδους τους πραγματοποιεί αυτό το διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης ενώ διεξάγεται και μελέτη για να διαπιστωθεί σε ποια από τα προϊόντα, που πωλούνται στην ελληνική αγορά, υπάρχει μεγάλη διαφορά στο ράφι σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλώντας χθες το πρωί στην ΕΡΤ ενώ υπογράμμισε πως, μέχρι τώρα, για 213 κωδικούς προϊόντων οι προμηθευτές τους έχουν ενημερώσει το υπουργείο ότι προχωρούν άμεσα σε μείωση τιμής, τουλάχιστον 5% για ένα εξάμηνο.

Τετράπτυχο αντιμετώπισης του πληθωρισμού

Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, η κυβέρνηση έχει ένα τετράπτυχο αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων: πρώτον με τη στήριξη του εισοδήματος, δεύτερον με τον έλεγχο της αγοράς και την πάταξη της αισχροκέρδειας, τρίτον με την τόνωση του ανταγωνισμού και τέταρτον με την ενδυνάμωση του καταναλωτή. Η αιχμή των μέτρων που εφαρμόζει το υπουργείο Ανάπτυξης, συμπλήρωσε ο ίδιος, έχει να κάνει με την εξάλειψη του φαινομένου του πληθωρισμού και της απληστίας.

«Διενεργούμε ελέγχους, έχουμε θέσει ένα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών. Όποια εταιρεία, όποιος προμηθευτής ξεπερνάει το περιθώριο κέρδους το οποίο προσδιορίζεται από το νόμο, τότε επιβάλλονται βαριά πρόστιμα και ανακοινώνονται ποιοι είναι οι παραβάτες. Αυτό το έχουμε κάνει ήδη και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» σημείωσε ο υπουργός.

Μιλώντας για τις διαφορετικές τιμές σε ίδια προϊόντα σε Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και τα απορρυπαντικά, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο δεν εμφανίστηκε τώρα, είναι διαχρονικό αλλά λαμβάνονται μέτρα για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.

«Αυτή τη στιγμή ελέγχονται και οι πολυεθνικές εταιρείες που εισάγουν απορρυπαντικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Ελέγχονται για το περιθώριο κέρδους και εφόσον διαπιστωθεί ότι βγάζουν παραπάνω χρήματα από το 2023 σε σχέση με το 2021 θα επιβληθούν πολύ ισχυρά πρόστιμα και δεν θα διστάσουμε να το ανακοινώσουμε» σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Επιπλέον, το υπουργείο διεξάγει μελέτη για το ποια προϊόντα που πωλούνται στην ελληνική αγορά κι έχουν μεγάλη διαφορά στην τιμή σε σχέση με τις άλλες χώρες στην ΕΕ. Και όπως είπε, εφόσον οι εξηγήσεις που θα λάβουν δεν είναι δικαιολογημένες τότε θα ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

«Εφόσον δούμε τι δεν προσαρμόζονται στις ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού, θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε ισχυρά μέτρα και βεβαίως περιμένουμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να λάβει και εκείνη μέτρα πέρα από τις διαπιστώσεις», συμπλήρωσε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο υπουργείο Ανάπτυξης περιμένουν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα όπου χρειάζεται.

Ερωτηθείς για το εάν έχει καθυστερήσει η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για το θέμα της ακρίβειας τόνισε ότι δεν ισχύει αυτή η εκτίμηση, αλλά αντίθετα, όπως σημείωσε : «θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η ελληνική αγορά δεν είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε». Θα προστατεύσουμε τους Έλληνες καταναλωτές και την ελληνική οικογένεια και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε αυτό».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη «μόνιμη» μείωση της τιμής των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ με τη σήμανση με ειδικά καρτελάκια λέγοντας ότι: «Μέχρι 23 Οκτωβρίου, έχουμε 213 κωδικούς προϊόντων που οι προμηθευτές μας έχουνε επικοινωνήσει ότι προχωρούν άμεσα σε μόνιμη μείωση τιμής. Αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Τέτοια πρωτοβουλία δεν έχει λάβει καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

Η Ελλάδα, για πρώτη φορά παίρνει τέτοια πρωτοβουλία να μειωθούν οι τιμές, όχι να σταθεροποιηθούν. Τους δίνουμε την ευκαιρία να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους για τουλάχιστον έξι μήνες και για τουλάχιστον 5%, το επόμενο διάστημα, στο ράφι, ώστε να βοηθήσουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Μια πρωτοβουλία στην οποία έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί 213 προϊόντα εταιρειών μεταξύ των οποίων και πολυεθνικών και ο στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τα 500 προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ ενώ βλέπουμε ότι οι μειώσεις ξεκινάνε από 5% και μπορούν να φτάσουνε μέχρι και 10% - 12%».

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα του πληθωρισμού στα τρόφιμα υποστήριξε ότι τον Σεπτέμβριο έπεσε στο 9,6%, όταν η Ισπανία είναι 10,5%. «Είμαστε σχεδόν μια μονάδα χαμηλότερα σε ότι αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων από ό,τι η Ισπανία. Τους προηγούμενους μήνες πράγματι η Ελλάδα είχε αρκετά πιο μεγάλο πληθωρισμό τροφίμων απ’ ότι ο μέσος όρος της Ευρώπης» είπε προσθέτοντας πως, με μια σειρά από μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αρχίζει να τονώνεται ο ανταγωνισμός και να αποκλιμακώνονται οι τιμές. Ενδεικτικά ανέφερε, μετά το παρατηρητήριο τιμών στη χονδρική για τα οπωροκηπευτικά, την υποχρέωση που έχει υιοθετηθεί για τα σούπερ μάρκετ να δηλώνουν ποιες είναι οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών στην πλατφόρμα e-katanalotis και έτσι οι καταναλωτές να γνωρίζουνε εύκολα από που θα αγοράσουν φτηνότερα οπωροκηπευτικά.

Οι έλεγχοι θα ενταθούν

Ο υπουργός σημείωσε «...για να μην παρεξηγηθούμε, δεν σημαίνει όλα αυτά που λέω ότι έχουνε λύσει το πρόβλημα. Εμείς λέμε ότι η μάχη κατά της ακρίβειας είναι συνεχής και δεν σταματάει και δεν θα χαλαρώσουμε.

Και ίσα-ίσα θα ενταθούν ακόμα περισσότερο και οι έλεγχοι για το περιθώριο κέρδους, αλλά και η προσπάθεια ο καταναλωτής να έχει χαμηλότερες τιμές σε βασικά προϊόντα ανάγκης. Αυτό λοιπόν θα συνεχίσει και πιστεύουμε πραγματικά ότι θα αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα».

Επίσης πρόσθεσε: «Από ένα σημείο και μετά βεβαίως πρέπει να πούμε ότι η αγορά λειτουργεί και με τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Εμείς λοιπόν τι κάνουμε; Για να μην αφήσουμε ανεξέλεγκτη την αγορά πάμε και βάζουμε ένα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και πάμε και ελέγχουμε όχι μόνον τα σούπερ μάρκετ που είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα, πάμε και ελέγχουμε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα πριν από τα σούπερ μάρκετ και έτσι ερχόμαστε και όποιος κερδίζει παραπάνω, όποιος αισχροκερδεί δυστυχώς του επιβάλλεται βαρύ πρόστιμο και ανακοινώνεται, για να γνωρίζουν και οι πολίτες ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι δε σέβονται τις ανάγκες του νοικοκυριού και προσπαθούν να κερδίσουν παραπάνω σε μια δύσκολη περίοδο».

Οι εταιρείες να σεβαστούν την ανάγκη των νοικοκυριών

Αναφερόμενος στο κόστος που έχει το μέτρο της μείωσης τιμών κατά τουλάχιστον 5% για ένα εξάμηνο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις ο υπουργός τόνισε: «Πρέπει και οι εταιρείες να καταλάβουν ότι πρέπει να σεβαστούν την ανάγκη των νοικοκυριών, γιατί άμα καταστραφεί η αγοραστική δύναμη του νοικοκυριού, θα καταστραφούνε και αυτές.

Δεν πρέπει να μειώσουν τις τιμές μέσα από μία διάθεση κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και από μία πρόνοια ώστε να έχουνε βιώσιμες επιχειρήσεις στο μέλλον. Γιατί όπως καταλαβαίνετε ότι άμα φτάσουν τα προϊόντα σε υψηλές τιμές, κανείς δεν θα αγοράσει τα προϊόντα τους»

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν είναι ένα μέτρο που απέδωσε τα αναμενόμενα στις χώρες που το υιοθέτησαν ενώ αναφορικά με την υψηλή τιμή που πωλείται το τυποποιημένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι ελληνικό και μας έρχεται και αυτό από το εξωτερικό γιατί έχει μειωθεί πολύ η παραγωγή.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν έχουν τέλος οι γυναικοκτονίες…. Σ. Ζαχαράκη: Σχεδόν 350 γυναίκες  έκαναν χρήση του panic button

Δεν έχουν τέλος οι γυναικοκτονίες…. Σ. Ζαχαράκη:...

«Η εφαρμογή του panic button χορηγείται και στα 44...

Δ. Παπαστεργίου: «Σε λίγες μέρες αναμένεται ο προσωπικός αριθμός των νέων ταυτοτήτων»

Δ. Παπαστεργίου: «Σε λίγες μέρες αναμένεται ο...

Σε λίγες μέρες αναμένεται ο προσωπικός αριθμός των...

ΔΥΠΑ - Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα κοινωνικού τουρισμού

ΔΥΠΑ - Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα...

Αναρτήθηκαν σήμερα, Σάββατο 22 Ιουνίου, οι προσωρινοί...

Νέο ΑΣΕΠ: Τρεις αλλαγές και μία εναλλακτική Με νέο, αυτοματοποιημένο μοντέλο ελέγχου  των δικαιολογητικών που υποβάλλονται

Νέο ΑΣΕΠ: Τρεις αλλαγές και μία εναλλακτική Με νέο,...

Μια σειρά από αλλαγές στη διαδικασία των προσλήψεων...

15-16 Σεπτεμβρίου 2024 στο Παρίσι : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή στη διεθνή έκθεση  “GOURMET SELECTION 2024”

15-16 Σεπτεμβρίου 2024 στο Παρίσι : Πρόσκληση εκδήλωσης...

         Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το...

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας  επικεφαλής εταίρος του έργου “DeepTechValleys” για την τεχνολογική καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση  - Διοργάνωσε την εναρκτήρια συνάντηση εταίρων στη Θεσσαλονίκη

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής...

          Την εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του...

Η ακρίβεια στις προτεραιότητες του Υπ. Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος: Σειρά συναντήσεων με φορείς της αγοράς για έλεγχο τιμών και πληθωρισμού - «Η ισχύς εν τη ενώσει…Η συνεχιζόμενη ακρίβεια υπονομεύει  την κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός

Η ακρίβεια στις προτεραιότητες του Υπ. Ανάπτυξης Τ....

Έκκληση στις επιχειρήσεις «να βάλουν πλάτη» για να...

Αύριο Πέμπτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τους 27 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Αύριο Πέμπτη ξεκινούν οι αιτήσεις για τους 27...

Αύριο, Πέμπτη 20 Ιουνίου και ώρα 18:00, ξεκινά η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...