Ο πόλεμος και  οι συνεχιζόμενοι  βομβαρδισμοί στη Γάζα

Ο πόλεμος και οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας γνωστοποιούνται τα εξής:

«Εκφράζουμε τη βαθειά μας οδύνη και ανησυχία μας για τον συνεχιζόμενο κύκλο βίας, με χιλιάδες νεκρούς, στον οποίο βυθίζονται η Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Για την εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, την πιθανή επέκταση της σύρραξης σε περιφερειακό επίπεδο και το ενδεχόμενο μιας νέας ανεξέλεγκτης προσφυγικής κρίσης.

Η επίθεση της Χαμάς, που κανένας φιλειρηνιστής και άνθρωπος που πιστεύει στο διάλογο μεταξύ των λαών δεν εγκρίνει (με 1.400 νεκρούς στο Ισραήλ και πάνω από 200 ομήρους), δεν νομιμοποιεί τις επιθέσεις του Ισραήλ, οι οποίες κοστίζουν τη ζωή σε χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους ( 5.800 νεκροί εκ των οποίων 2.360 παιδιά ενώ άλλα 5.364 τραυματισμένα μέχρι τις 24-10-23, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ) και επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα μέσω του αποκλεισμού της περιοχής. Καταγγέλλουμε τον βομβαρδισμός νοσοκομείων και τόπων λατρείας, όπως του ορθόδοξου Μοναστηριού του Αγίου Πορφυρίου, στη Γάζα, με πολλούς νεκρούς, τη γενικευμένη βία σε βάρος αμάχων που δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεκτή από το διεθνές δίκαιο και το ανθρώπινο αίσθημα δικαιοσύνης. Η λογική της «εκδίκησης» και της επιβολής μόνο περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και μεγαλύτερες απώλειες φέρνει ενώ διευρύνει το φαύλο κύκλο της βίας και του αδιεξόδου.

Δεν είναι τυχαίο πως ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε βαθιά ανήσυχος «για τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε στη Γάζα. Ας είμαστε σαφείς: κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Για να απαλύνουμε αυτό τον απέραντο πόνο, να διευκολύνουμε τη διανομή της βοήθειας με πιο ασφαλή τρόπο και να διευκολύνουμε την απελευθέρωση των ομήρων, επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για μια άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Τριάντα χρόνια μεσολάβησαν από την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο και η πολιτική των εποικισμών, της κατοχής και του αποκλεισμού που επιβλήθηκε από τις ισραηλινές αρχές, απόδειξαν ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, συνεχίζουν να δημιουργούν νέους κύκλους βίας και να υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια εκατέρωθεν στην περιοχή.

Την καλύτερη απάντηση περί αυτού δίνει ο Avishai Cohen, ταγματάρχης στις εφεδρείες των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων και συγγραφέας του βιβλίου «Αγαπήστε το Ισραήλ, Υποστηρίξτε την Παλαιστίνη» σε άρθρο του στους New York Times (13-10-23): «Οι Ισραηλινοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα ασφάλειας από την ειρήνη. Ο ισχυρότερος στρατός δεν μπορεί να προστατεύσει τη χώρα όπως η ειρήνη. Αυτός ο σημερινός πόλεμος το αποδεικνύει για άλλη μια φορά. Το Ισραήλ έχει ακολουθήσει τον δρόμο του πολέμου για πάρα πολύ καιρό. Στο τέλος, αφού ταφούν όλοι οι νεκροί Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, αφού τελειώσουμε να ξεπλένουμε τα ποτάμια του αίματος, οι άνθρωποι που μοιράζονται ένα σπίτι σε αυτή τη γη θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουν το μονοπάτι της ειρήνης. Εκεί βρίσκεται η αληθινή νίκη.»

Θεωρούμε επιτακτική και άμεση την ανάγκη για διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες με την ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των απαχθέντων και την επαναφορά στη διπλωματική οδό, με τη λύση των δύο βιώσιμων κρατών που θα συνυπάρχουν ειρηνικά, στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Καλούμε κάθε παράγοντα εντός και εκτός της χώρας να στηρίξει πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση και να προσφέρει βοήθεια σε θύματα, πρόσφυγες και τραυματίες όλων των πλευρών. Στηρίζουμε ενεργά τον αγώνα υπέρ της ειρήνης, πιέζουμε και διαδηλώνουμε υπέρ της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του παλαιστινιακού, απέναντι στην ισραηλινή κατοχή και σε οποιαδήποτε πολιτική δύναμη χρησιμοποιεί τη βία κατά αμάχων για να επιτύχει τους σκοπούς της.

Θεωρούμε εξαιρετικά προβληματική τόσο την απόφαση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο σε σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και την αμήχανη, άβουλη στάση της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση ας πάψει να κρύβεται πίσω από αυτή τη στάση της ΕΕ και ας επιχειρήσει την άσκηση ενεργητικής πολιτικής, στηρίζοντας την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για προστασία των αμάχων, κατάπαυση του πυρός, επιστροφή απαχθέντων και αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...