Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής Νεολαίων και το Επιστημονικό Συμπόσιο στο Ροδοχώρι Ημαθίας

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής Νεολαίων και το Επιστημονικό Συμπόσιο στο Ροδοχώρι Ημαθίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πολιτιστικό «Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νεολαίων & Επιστημονικό Συμπόσιο» που διοργάνωσε από τις 5 έως τις 14 Οκτωβρίου 2023 το Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» με την Ομοσπονδία Ασσυρίων Ευρώπης και την επιχορήγηση και υποστήριξη του Ελληνικογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Ημαθίας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε και το διεθνές επιστημονικό συμπόσιο σε συνεργασία με την «AGADEKA Συμβούλιο των λαών» με θέμα «Γενοκτονίες: Χθες, Σήμερα, Αύριο. Οι Συνέπειες, η Αντιμετώπιση και η Πρόληψη». Συμμετείχαν εκπρόσωποι Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων-Αραμαίων, Ντέρσιμ, Γεζίντι, Κότσκιρι, Αράβων Αλαουϊτών.

Την Πέμπτη 05.10.2023 πραγματοποιήθηκε η άφιξη των καλεσμένων στη Θεσσαλονίκη και ακολούθησαν η μετάβαση, τακτοποίηση, γνωριμία, ανάπαυση και δείπνο στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι.

Την Παρασκευή 06.10.2023 έγινε η έναρξη των εργασιών με φυσική παρουσία ή μέσω Zoom, όπου ο κος Θεοδόσιος Κυριακίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα και ο κος Δημήτριος Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος της «AGADEKA-Συμβούλιο των λαών» και του «Ποντιακού Συλλόγου Κολωνίας ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ» καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες και κήρυξαν την έναρξη των εργασιών.

Το Σάββατο 07.10.2023 πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα η έναρξη εργασιών του συμποσίου με φυσική παρουσία ή μέσω Zoom.

Την Κυριακή 08.10.2023 συνεχίστηκε το συμπόσιο με τους εκπροσώπους των Ασσυρίων Πέτρους Άφρεμ Μπαρσόμ, Μάικλ Μπακάρ, Κέναν Αράζ να παρουσιάζουν τα «Προγράμματα ανταλλαγών και τις δυνατότητες χρηματοδότησης».

Τη Δευτέρα 09.10.2023 οι νεολαίοι μετέβησαν στην Θεσσαλονίκη για πολιτιστική επίσκεψη όπου είχαν τη μέρα ελεύθερη για την επίσκεψη μνημείων αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Την Τρίτη 10.10.2023 οι νεολαίοι πραγματοποίησαν το πρωί επίσκεψη στο Πανελλήνιο Ίδρυμα και τον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, το απόγευμα παρακολούθησαν την απόσταξη τσίπουρου σε καζάνι στο Ροδοχώρι και στη συνέχεια παρακολούθησαν δύο εργαστήρια με αναφορά στα ποντιακά όργανα, λύρα και αγγείο, από τον παραδοσιακό λυράρη και τραγουδιστή Γιώργο Σοφιανίδη.

Την Τετάρτη 11.10.2023 οι νεολαίοι επισκέφθηκαν το πρωί τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και το απόγευμα στη γειτονική πόλη της Έδεσσας είδαν από κοντά το παλιό ιστορικό κέντρο Βαρόσι και τους καταρράκτες.

Την Πέμπτη 12.10.2023 οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πραγματοποίησαν το πρωί επίσκεψη στη συλλογή της «Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως-Ο ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ», κατά την οποία δήλωσαν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι, καθώς επίσης περιηγήθηκαν στην πόλη της Νάουσας. Κατά την διάρκεια του απογευματινού προγράμματος στο Ροδοχώρι τα μέλη της «Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας-Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως Ο ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ» σε συνεργασία με τα μέλη της «Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας» και τον χοροδιδάσκαλο των τμημάτων ποντιακών χορών κ. Βασίλη Ασβεστά παρουσίασαν στους νεολαίους ποντιακούς χορούς και μελωδίες, ενώ ακολούθησε παρουσίαση και ανάδειξη της ποντιακής γαστρονομίας με φυλλωτά, σιρόν και τανωμένο σορβά. Αντίστοιχα, οι νεολαίοι Ασσύριοι μοιράστηκαν και αυτοί τις δικές τους παραδόσεις, τους χορούς και τα έθιμά τους.

Την Παρασκευή 13.10.2023 οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το οινοποιείο «Κτήμα Κυρ-Γιάννη» στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας και στη συνέχεια την Βέροια, όπου γνώρισαν σημαντικά ιστορικά μνημεία της πόλης.

Το Σάββατο 14.10.2023 ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νεολαίων, ανταλλάχθηκαν εντυπώσεις και σχέδια για μελλοντικές συνεργασίες και οργανώθηκε η αναχώρησή τους.

Ευχαριστίες

Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα» εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς την Ομοσπονδία Ασσυρίων Ευρώπης, προς το «Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Κολωνίας ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ», προς το Σύλλογο «AGADEKA-Συμβούλιο των λαών», προς την «Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας-Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως Ο ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ», προς την «Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας», προς τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδοχωρίου ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ» για την συμμετοχή και συνεργασία τους ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νεολαίων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται προς το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας το οποίο επιχορήγησε την ανωτέρω πολιτιστική ανταλλαγή.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 18/7/24 – 24/7/24

To πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 18/7/24 – 24/7/24

ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΣ 2 (ΜΕΤΑΓΛ)Προβολές στην αίθουσα...

Ο «Ποπολάρος» του Γρηγόρη Ξενόπουλου την Πέμπτη 18 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

Ο «Ποπολάρος» του Γρηγόρη Ξενόπουλου την Πέμπτη 18...

Η θεατρική παράσταση  «O Ποπολάρος» του Γρηγόρη ...

Σε εξειδικευμένο σεμινάριο για το fundraising στη Νέα Υόρκη, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Σε εξειδικευμένο σεμινάριο για το fundraising στη Νέα Υόρκη,...

Ένα ακόμη θετικό πρόσημο, διεθνώς, για τη Δημόσια...

Με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, συνεχίζεται το «Naoussa Summer Festival 2024»

Με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, συνεχίζεται...

Συνεχίζονται με επιτυχία και με ιδιαίτερα αυξημένο...

Εξαντλήθηκαν οι κάρτες ελευθέρας για την εβδομάδα προβολών: «Κ.Ε.Π.Α, σαν Σταρ του θερινού σινεμά»

Εξαντλήθηκαν οι κάρτες ελευθέρας για την εβδομάδα...

Από την Κ.Ε.Π.Α Δήμου Βέροιας γνωστοποιείται ότι...

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ: «Μπαμπάδες με ρούμι» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ: «Μπαμπάδες με ρούμι» των Θανάση...

Η Κ.Ε.Π.Α Δήμου Βέροιας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων...

Συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις του Naoussa Summer Festival (ΦΩΤΟΣ)

Συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις του Naoussa...

Συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Πολιτιστικό...

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ: Η «ΧΙΟΝΑΤΗ into the woods» στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ: Η «ΧΙΟΝΑΤΗ into the woods» στο Θέατρο...

Την παιδική παράσταση «ΧΙΟΝΑΤΗ into the woods» σε σκηνοθεσία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...