Κ. Βοργιαζίδης για τα οικονομικά των Δήμων: «Από τη μια δεν μας αποδίδονται χρήματα, από την άλλη μας οδηγούν στο μονόδρομο της αύξησης των δημοτικών τελών»

Κ. Βοργιαζίδης για τα οικονομικά των Δήμων: «Από τη μια δεν μας αποδίδονται χρήματα, από την άλλη μας οδηγούν στο μονόδρομο της αύξησης των δημοτικών τελών»

Με αναφορά στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ξεκίνησε την αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδης στην έναρξη του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας στο Δημαρχείο. Αφορμή το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024, το οποίο συζητήθηκε και στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου αναλύθηκαν τα νέα δεδομένα που εισάγει.

Τα ερωτήματα που μπαίνουν από την πλευρά των δημάρχων, όπως τα ανέφερε και ο κ. Βοργιαζίδης, συνεπάγονται από διαπιστώσεις της κυβέρνησης για την βελτίωση της οικονομίας. «Αφού η οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί ισχύουν ακόμη μνημονιακές δεσμεύσεις και περιορισμοί; Αφού το 2023 παρατηρήθηκε μία γενναία αύξηση των εσόδων των τριών φόρων που χρηματοδοτούν τους ΚΑΠ, γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν δικαιούται μερίδιο αυτής της αύξησης; Και γιατί αυτή η βελτίωση που φαίνεται στην οικονομία δεν φαίνεται να αντανακλάται και στην τοπική αυτοδιοίκηση;»

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού προκύπτει ότι το 2024 η αύξηση των τρεχουσών και λοιπών κεφαλαιακών μεταβιβάσεων ανέρχεται σε 203 εκατ. ευρώ.


Ο κ. Βοργιαζίδης, σχολιάζοντας τους αριθμούς τόνισε ότι τα 203 εκ. ευρώ είναι μεν σημαντικό νούμερο όμως «με το ένα χέρι μας τα δίνει και με το άλλο χέρι μας παίρνει 210 εκ. για τις αυξήσεις στη μισθοδοσία των υπαλλήλων που ορθώς τις παίρνουν», είπε ο δήμαρχος.

Πέραν αυτών όμως, οι δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με το σοβαρό πρόβλημα της απόδοσης του τέλους ταφής απορριμμάτων, καθώς το 2024 θα κληθούν να εισπράξουν και να αποδώσουν συσσωρευμένα ποσά για την τριετία 2022- 2024, αφού η καταβολή του είχε ανασταλεί για δύο χρόνια. «Τα πέναλτι δεν αποδόθηκαν λόγω αναστολής την περίοδο της πανδημίας, τα χρήματα όμως θα αναζητηθούν από το κράτος με κάποιο τρόπο και μαζί με τις αυξήσεις του ενεργεικού κόστους θα οδηγήσουν σε αυξήσεις δημοτικών τελών. Άρα από τη μια δεν μας αποδίδονται χρήματα, από την άλλη μας οδηγούν στο μονόδρομο της αύξησης των τελών», είπε ο δήμαρχος.

Έθεσε επιπλέον τον προβληματισμό του για τον ρόλο που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στην τοπική Αυτοδιοίκηση: Αν, δηλαδή, η κυβέρνηση «θέλει τους δήμους σε αναπτυξιακό ρόλο όπως στην Ευρώπη, ή απλά να τους φορτώνει μόνο αρμοδιότητες, χωρίς χρήματα και προσωπικό».

«Αναδείξαμε πολλές φορές την παρακράτηση των φόρων και πόσο επηρεάζει τα οικονομικά των δήμων», τόνισε ο Γιάννης Τσαναξίδης.

«Αυτό που θεωρείτε αναβάθμιση της οικονομίας δεν έχει σχέση με τα παρόντα δημοσιονομικά», ανέφερε ο Γ. Γουλτίδης, ενώ ο Παύλος Παυλίδης, έθεσε το θέμα της αξιολόγησης των δήμων, σχολιάζοντας ότι θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με τις επιδόσεις τους και αναφέρθηκε στους δείκτες αξιολόγησης με βάση την ποιότητα ζωής των πολιτών, την πολιτική προστασία, την διαχείριση απορριμμάτων, κλπ.


Ο κ. Παυλίδης ρώτησε πόσο έτοιμος είναι ο δήμος γι αυτά, ενώ παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι το point system δεν σχετίζεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν έχει καμία σχέση με τη χρηματοδότηση των δήμων και ότι αφορά απλά σε ένα μπόνους της τάξης του 2 τοις χιλίοις για τους υψηλόβαθμους, που αντιστοιχεί σε 1.000 ευρώ ετησίως για το δήμο.

«Είναι στο χέρι των δήμων να αξιοποιήσουν τους δείκτες και να παρουσιάσουν έργο», σχολίασε επι του θέματος, η Συρμούλα Τζήμα.

Να σημειώσουμε ότι από την συνεδρίαση απουσίαζε η παράταξη Μαρκούλη.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...