Μακρόν – Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης από τη Διάσκεψη στο Παρίσι: Υπέρ της αποστολής βοήθειας διά θαλάσσης στη Γάζα και της ανθρωπιστικής παύσης εχθροπραξιών

Μακρόν – Μητσοτάκης – Χριστοδουλίδης από τη Διάσκεψη στο Παρίσι: Υπέρ της αποστολής βοήθειας διά θαλάσσης στη Γάζα και της ανθρωπιστικής παύσης εχθροπραξιών

Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας στο Παρίσι, με μικρές ωστόσο προσδοκίες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και η ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων και αποκατάστασης συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Συζητήθηκε ακόμη η πρόταση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης, αναγνωρίζοντας τις επιχειρησιακές δυσκολίες του εγχειρήματος.

Οι δύο ηγέτες προχώρησαν ακόμη σε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων.

Μακρόν: Σύμφωνοι οι διεθνείς οργανισμοί για ανθρωπιστική παύση εχθροπραξιών

Η άμεση ανθρωπιστικού χαρακτήρα παύση των εχθροπραξιών και η προετοιμασία μίας πραγματικής κατάπαυσης πυρός που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκουν σύμφωνους όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή, δήλωσε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στην διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη του Παρισιού για τη Γάζα ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης πως λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκτιμήσει πως οι άμεσες οικονομικές ανάγκες για την λωρίδα της Γάζας ανέρχονται σε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια, ανακοίνωσε την αύξηση της γαλλικής συνεισφοράς από τα 20 εκατομμύρια ευρώ στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα επισήμανε ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να παρέχει ιατρική βοήθεια με όλα τα μέσα. Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε στο πλαίσιο της σημερινής διάσκεψης να αποφασιστεί η δημιουργία μίας Γενικής Γραμματείας η οποία θα συντονίσει την βοήθεια που παρέχουν τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματική.

Κύπρος και Ελλάδα υπέρ της δημιουργίας θαλάσσιου διαδρόμου

Στο πλαίσιο των εργασιών της διεθνούς συνόδου στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε την κυπριακή πρόταση υπέρ της δημιουργίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρόεδρος της Κύπρου εξήγησε ότι η χώρα του είναι η πλησιέστερη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ευρωπαϊκή χώρα και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποτελέσει τον κόμβο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία θα φτάνει στην Κύπρο, θα ελέγχεται και στη συνέχεια θα μεταφέρεται με πλοία που θα έχουν την απαραίτητη προστασία στη λωρίδα της Γάζας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η κυπριακή πρόταση έχει κωδικοποιηθεί σε ένα κείμενο περίπου 20 σελίδων το οποίο συντάχθηκε με τη βοήθεια άλλων κρατών που εμπλέκονται στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως η Ελλάδα η Ολλανδία κ.α. Σε ό,τι αφορά τέλος την επίλυση της κρίσης ο Πρόεδρος της Κύπρου τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών στην περιοχή.

«Η Ελλάδα -μαζί με την Κύπρο- είναι μια χώρα στην κοντινή γειτονιά και είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων», τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στο πλαίσιο των εργασιών της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης για τους Αμάχους στη Γάζα.

Όπως είπε, έχουμε ήδη στείλει αεροπορικώς ένα πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας, στο αεροδρόμιο El Arish και δεδομένης της εγγύτητας της Ελλάδας με το Σινά, θα ήμασταν έτοιμοι να παίξουμε σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον νεοσύστατο αεροδιάδρομο που θα μπορούσε να παράσχει βοήθεια πολύ γρήγορα, προκειμένου αυτή η αρωγή να εισέλθει στη Γάζα από το νότο.

«Έχουμε επίσης συζητήσει εκτενώς με την Κύπρο τη συμβολή μας στην ιδέα ενός θαλάσσιου διαδρόμου. Υποστηρίζουμε ένθερμα αυτό που είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσον αφορά την παροχή αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, που μόνο ένα πλοίο μπορεί να μεταφέρει», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Η κυπριακή πρόταση είναι καλά μελετημένη. Θεωρώ ότι η πιο δύσκολη πτυχή είναι να προσδιοριστεί μια κατάλληλη ζώνη αποβίβασης στη νότια Γάζα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές και, φυσικά, να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής, κάτι που θα απαιτήσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων».

«Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να παράσχει ακτοπλοϊκά μέσα για να συνδράμει σε αυτό το σχέδιο και θα προσβλέπει σε παροχή βοήθειας σε θέματα logistics από όλους τους εμπλεκόμενους, ιδίως εκείνους που γνωρίζουν τη γεωγραφία της περιοχής με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε αναφορά και από το βήμα της Διάσκεψης στην θέση ότι η ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους αποτελεί προϋπόθεση για μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή και η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή οδός που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε πλαστά...

Η αστυνομία της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα πως...

Αλεξέι Ναβάλνι: Η πρώτη εμφάνιση Πούτιν μετά τον θάνατο του αντιπάλου του – Εκατοντάδες συλλήψεις στη Ρωσία

Αλεξέι Ναβάλνι: Η πρώτη εμφάνιση Πούτιν μετά τον...

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση πραγματοποίησε...

Γλυπτά του Παρθενώνα: Διοργάνωσαν επίδειξη μόδας στην αίθουσα που φιλοξενούνται – Οργισμένη αντίδραση Μενδώνη

Γλυπτά του Παρθενώνα: Διοργάνωσαν επίδειξη μόδας στην...

Επίδειξη μόδας έγινε μέσα στην αίθουσα που...

Μουσείο Λούβρου: Ακτιβίστριες έριξαν σούπα στη Μόνα Λίζα

Μουσείο Λούβρου: Ακτιβίστριες έριξαν σούπα στη Μόνα...

Ο διάσημος πίνακας Μόνα Λίζα στο Μουσείου του Λούβρου...

Πυροβολισμοί σε καθολική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη

Πυροβολισμοί σε καθολική εκκλησία στην...

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν στην καθολική εκκλησία Santa...

Ο Ερντογάν ξεσπαθώνει μετά την έγκριση των F-16: Ο αγώνας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στην θάλασσα στη Σμύρνη

Ο Ερντογάν ξεσπαθώνει μετά την έγκριση των F-16: Ο αγώνας...

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε πάλι τις...

O Φρειδερίκος Ι’ είναι ο νέος βασιλιάς της Δανίας μετά την παραίτηση της βασίλισσας Μαργαρίτας Β’

O Φρειδερίκος Ι’ είναι ο νέος βασιλιάς της Δανίας μετά...

Η Μαργαρίτα Β’ παραιτήθηκε, ο Φρειδερίκος Ι’ είναι ο...

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Αλβανία - Αισθητός στη Φλώρινα

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Αλβανία - Αισθητός στη Φλώρινα

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η αστυνομία της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα πως συνέλαβε 14 άτομα για υπόθεση με πλαστά χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και συνολικής ονομαστικής αξίας 1 εκατ. ευρώ, τα οποία περνούσαν χωρίς να εντοπισθούν από...

Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση πραγματοποίησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, χωρίς να αναφέρει ούτε μια λέξη για τον θάνατο του πολιτικού αντιπάλου του.Ο πρόεδρος της Ρωσίας,...

Επίδειξη μόδας έγινε μέσα στην αίθουσα που φιλοξενούνται τα σπουδαία Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο το απόγευμα του Σαββάτου (17.2.2024), προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.Πρόκειται για επίδειξη...

Ο διάσημος πίνακας Μόνα Λίζα στο Μουσείου του Λούβρου έγινε στόχος ακτιβιστριών προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση.Συγκεκριμένα δυο γυναίκες που υποστηρίζουν ότι είναι πέταξαν ντοματόσουπα σε έναν από τους...