Α. Τζιτζικώστας: «Ρεαλιστικός, ισοσκελισμένος, εφαρμόσιμος και αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2024»

Α. Τζιτζικώστας: «Ρεαλιστικός, ισοσκελισμένος, εφαρμόσιμος και αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2024»

Ρεαλιστικό, ισοσκελισμένο, εφαρμόσιμο και αναπτυξιακό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2024 ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, στην ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με αποκλειστικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2024».

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «καταθέτουμε και φέτος έναν προϋπολογισμό, τον οποίο διέπουν οι αρχές και οι αξίες της ειλικρίνειας, της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης, της συνετής διαχείρισης των πόρων και της αποτελεσματικότητας. Γι’ ακόμα μια χρονιά, κάτω από ιδιαίτερα κρίσιμες και δύσκολες συνθήκες ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καταρτίσαμε έναν προϋπολογισμό, με συγκεκριμένες προτεραιότητες, βασισμένες στις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας και του τόπου μας. Έναν προϋπολογισμό με υπευθυνότητα, διαφάνεια, ρεαλισμό και προοπτική, που περιλαμβάνει ιεράρχηση των δεσμεύσεών μας απέναντι στους συμπολίτες μας και απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις. Στόχος μας είναι να παράγουμε μετρήσιμο έργο για κάθε συμπολίτη μας, για κάθε περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, να υλοποιήσουμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και στον τόπο. Σταθερός στόχος μας όλα αυτά τα χρόνια, που αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του 2024 είναι να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανέναν πίσω, σε αυτή την πορεία μας προς τη Μακεδονία του 2030, την οποία χτίζουμε με κάθε πρωτοβουλία μας, με κάθε παρέμβασή μας, με κάθε δράση μας, με κάθε έργο μας. Μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη».

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, «ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2024 είναι ένας ρεαλιστικός, ισοσκελισμένος, εφαρμόσιμος, και αναπτυξιακός προϋπολογισμός, με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα και τις ανάγκες των συμπολιτών μας, που διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας και αποτυπώνει την αναπτυξιακή δυναμική της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ένας προϋπολογισμός, που συνεχίζει να επενδύει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας. Ένας προϋπολογισμός χωρίς αποκλεισμούς, με σαφή προτεραιότητα: Τον πολίτη και τον τόπο».

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2024 ήταν εμπρόθεσμος, παρά τις καθυστερήσεις από τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2023, αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε, από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και τηρεί τις οδηγίες και τα κριτήρια της αξιολόγησης, ενώ είναι εναρμονισμένος και με τις αποφάσεις των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, από όπου μάλιστα έλαβε τα εύσημα για το ποιοτικό αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε και επιπλέον εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή.

Ο προϋπολογισμός για το 2024 συντάχθηκε με οικονομική ενοποίηση και διαχειριστική αυτοτέλεια των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Προγραμματισμού και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, Αθηνά Αηδονά, «η ενεργειακή κρίση που πλήττει καίρια εδώ και καιρό οργανισμούς, επιχειρήσεις και νοικοκυριά παγκοσμίως, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο λόγω των συρράξεων στην Μέση Ανατολή οδηγεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα, τον τρέχοντα μήνα παρατηρείται μια αύξηση 10, 20 έως και 40% στα τιμολόγια ρεύματος, όπως, επίσης στις τιμές του φυσικού αερίου που είναι άμεσα ‘εκτεθειμένο’ στη ροή και την τροπή των τραγικών γεγονότων του πολέμου. Συνεπακόλουθο όλων αυτών αποτελεί το ράλι στις τιμές βασικών προϊόντων με την ακρίβεια, σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση να αποτελεί για το 52,2% των καταναλωτών το μείζον πρόβλημα και τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο να αγγίζει το 4%, με αυξητικές τάσεις συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο. Αν συνυπολογίσουμε τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και τον δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, κατανοούμε πλήρως ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν, λαμβάνοντας υπόψη και το υψηλό κόστος παραγωγής προϊόντων. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα καταστάσεων, οι οποίες επηρεάζουν ήδη σε μεγάλο βαθμό τη ζωή και την καθημερινότητά μας, σ’ αυτήν την αλληλουχία εναλλαγών και προκλήσεων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, εμείς, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουμε το έργο μας. Για την κοινωνία και τους πολίτες με στόχο την πρόοδο του τόπου. Με ξεκάθαρα μηνύματα και πολιτικές που αποδίδουν. Έργα – και όχι λόγια – που εισπράττουν οι πολίτες και που επιβεβαίωσαν με τις επιλογές τους στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό».

Τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2024 είναι:

-Το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024 ανέρχεται σε 399.986.989,63 ευρώ, αυξημένο κατά 89,9 εκατ. περίπου σε σχέση με πέρσι.

-Το σύνολο των εξόδων αυτού σε 567.141.227,29 ευρώ, ποσό που παρουσιάζεται επίσης αυξημένο κατά περίπου 95 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως των συγχρηματοδοτούμενων έργων (ΠΤΑ,ΤΑΑ, ELENA).

-Το λογιστικό έλλειμμα των 167.154.237,66 ευρώ είναι ουσιαστικά το ταμειακό υπόλοιπο έτους 2023, που προβλέπεται να προκύψει από την εκτέλεση του προϋπολογισμού τρέχοντος έτους και το οποίο είναι κατά 5,1 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

-Στο αναπτυξιακό σκέλος, όπου συμπεριλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για βιώσιμη, σταθερή πορεία προς τα εμπρός, προκύπτουν τα ακόλουθα:

-Οι καταχωρημένες πιστώσεις των έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που υλοποιούνται από την Περιφέρεια με υπόλογο διαχειριστή το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης εκτιμώνται στο ποσό των 162.000.000,00 ευρώ από περίπου 145 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί πέρσι, δηλαδή 17 εκατ. ευρώ υψηλότερα.

-Συνολικά, σύμφωνα με την κατανομή των εξόδων για επενδύσεις, προμήθεια κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, απαλλοτριώσεις κ.λπ. προβλέπονται πιστώσεις ύψους 344.565.544,94 ευρώ, αυξημένες κατά 103 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με την περσινή περίοδο.

-Σε κατηγορίες που αφορούν στην καθημερινή, εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας, τα έσοδα από ΚΑΠ για τη μισθοδοσία προσωπικού ανέρχονται σε 47,1 περίπου εκ. ευρώ αυξημένα κατά 300.000 ευρώ.

-Τα έσοδα για την μεταφορά μαθητών ανέρχονται σε 27,7 εκ. ευρώ, όπως και στον περσινό προϋπολογισμό, 13,4 εκ. ευρώ περίπου προορίζονται για λειτουργικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για την καταβολή αντιμισθίας στα αιρετά όργανα, στα περσινά επίπεδα ενώ, οι συμψηφιστικές εγγραφές είναι αυξημένες σε σχέση με το 2023 και διαμορφώνονται στα 29,1 εκ. ευρώ.

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε και συνεχάρη την κ. Αηδονά και όλα τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας για το σπουδαίο έργο τους και την εξαιρετική δουλειά τους, όπως και τις Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας γιατί όπως σημείωσε στο σύνολό του το Περιφερειακό Συμβούλιο λειτουργεί με ενότητα και υπευθυνότητα σε όφελος των πολιτών, πέρα και πάνω από τις όποιες διαφορές.

Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...