ΕΛΛΑΔΑ

Από τα ανταποδοτικά τους έσοδα καλούνται οι δήμοι να πληρώσουν 240 εκ. ευρώ, αναδρομικά, για το τέλος ταφής απορριμμάτων, 2022, 2023 και α΄ εξάμηνο του 2024

Από τα ανταποδοτικά τους έσοδα καλούνται οι δήμοι να πληρώσουν 240 εκ. ευρώ, αναδρομικά, για το τέλος ταφής απορριμμάτων, 2022, 2023 και α΄ εξάμηνο του 2024

-ΚΕΔΕ: Δικαστική προσβολή του μέτρου που θα οδηγήσει σε ανατροπή τους προϋπολογισμούς

απόδοση από τους δήμους του τέλους ταφής απορριμμάτων, που ψηφίσθηκε από την κυβέρνηση, προσθέτει νέα βάρη στην ήδη ασφυκτική οικονομική κατάσταση των δήμων, οι προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου και η νέα ρύθμιση για την είσπραξη οφειλής ΤΑΠ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, την περασμένη εβδομάδα.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά από το ΥΠΕΝ και ψηφίστηκε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ΚΕΔΕ, καλούνται οι δήμοι της χώρας να καταβάλλουν εντός του 2024 το ποσό των 240 εκ. ευρώ για την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων των ετών 2022, 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024. Το ποσό θα καταβληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά θα γίνει αυτόματη παρακράτηση εντός του έτους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων. Στην ουσία εξανεμίζεται η αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ για το 2024 στους ΚΑΠ των δήμων, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 30 εκ. ευρώ θα κληθούν να το πληρώσουν οι δήμοι από τα ανταποδοτικά τους έσοδα.

Κυρίζογλου: Δικαστική προσβολή του μέτρου

«Στην πραγματικότητα το κεντρικό κράτος προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες και την αποτυχία του να λύσει το διαχρονικό και διακυβερνητικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εξωθεί τους δήμους, οι οποίοι θα βρεθούν με προϋπολογισμούς στο κόκκινο, να εντάξουν το κόστος του τέλους ταφής στους δημότες, χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα τους επιστραφούν ανταποδοτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για άδικο μέτρο και για Αυτοδιοίκηση και για τους δημότες μας.

Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση των οποίων αποτελεί ευθύνη του Κεντρικού Κράτους. Σε κάθε περίπτωση, η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει στην εφαρμογή της ήδη ειλημμένης απόφασής της για δικαστική προσβολή του μέτρου», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου.

Προτάσεις της ΚΕΔΕ για το Φορολογικό νομοσχέδιο

Σε ότι αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο η ΚΕΔΕ καταθέτει δύο τροποιητικές προτάσεις πρώτον, σε ότι αφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων (άρθρα 25,26 και 27 ) και δεύτερον, την αντικατάσταση του Φόρου Διαμονής με το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση (άρθρο 28)

Η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων επηρεάζει αρνητικά τη ζωή της πόλης (αλλαγές χρήσης, οχλήσεις, αύξηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, υπερβάσεις στη φέρουσα ικανότητα της πόλης), δημιουργεί φαινόμενα ανεξέλεγκτης αύξησης αξιών γης, με δυσβάσταχτο αποτέλεσμα για τους ενοικιαστές και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, καθώς επίσης ότι δημιουργεί επιπλέον ζήτηση, άρα και επιπλέον κόστος στους Δήμους, για πολεοδομικές – τουριστικές λειτουργίες (καθαριότητα, φωτισμός, πληροφόρηση) και υποδομές.

«Επειδή η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στις πόλεις και αυξάνει το κόστος των δημοτικών προϋπολογισμών για να τα αντιμετωπίσουν προτείνεται το 50% των συγκεκριμένων φορολογικών εσόδων να μεταφέρεται στους οικείους Δήμους» υπογραμμίζει η ΚΕΔΕ.

Με το άρθρο 28 του προτεινόμενου νομοσχεδίου, αντικαθίσταται ο Φόρος Διαμονής με το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση.

Η ΚΕΔΕ υπενθυμίζει ότι:

• Στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές οι πρώτοι που βρέθηκαν στο πεδίο και συμπαραστάθηκαν στους πληγέντες, παρά τα περιορισμένα μέσα, οικονομικούς πόρους και αρμοδιότητες, ήταν οι Δήμοι.

• Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές απαξίωσαν, κυρίως, τοπικές υποδομές.

• Σε όλη την Ευρώπη (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ελβετία) ο τουριστικός φόρος, διαμονής ή ανθεκτικότητας όπως και να ονομαστεί, ανήκει, κατά κύριο λόγο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για τους λόγους αυτούς προτείνεται το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση να περάσει εξ ολοκλήρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ρύθμιση για τη διαδικασία είσπραξης οφειλής του ΤΑΠ

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Ελληνικό Κτηματολόγιο, προβλέπεται αλλαγή στη διαδικασία είσπραξης οφειλής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

Σύμφωνα με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με την προβλεπόμενη ρύθμιση δεν διασφαλίζεται η είσπραξη του ΤΑΠ από τους δήμους, καθώς αναιρείται η μέχρι τώρα υποχρεωτική προϋπόθεση καταβολής τυχόν οφειλής από τους ιδιοκτήτες πριν τη μεταβίβαση ακινήτων. Γεγονός που θα επιφέρει απώλεια εσόδων για τους δήμους. Το θέμα θα τεθεί για συζήτηση από την ΚΕΔΕ σε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το προσεχές διάστημα.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε επιχειρήσεις από τον κλάδο των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών για συμμετοχή στη διεθνή έκθεση  “FOODEX SAUDI 2024” (16-19 Σεπτεμβρίου 2024, Ριάντ)

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Πρόσκληση εκδήλωσης...

           Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το...

Δεν έχουν τέλος οι γυναικοκτονίες…. Σ. Ζαχαράκη: Σχεδόν 350 γυναίκες  έκαναν χρήση του panic button

Δεν έχουν τέλος οι γυναικοκτονίες…. Σ. Ζαχαράκη:...

«Η εφαρμογή του panic button χορηγείται και στα 44...

Δ. Παπαστεργίου: «Σε λίγες μέρες αναμένεται ο προσωπικός αριθμός των νέων ταυτοτήτων»

Δ. Παπαστεργίου: «Σε λίγες μέρες αναμένεται ο...

Σε λίγες μέρες αναμένεται ο προσωπικός αριθμός των...

ΔΥΠΑ - Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα κοινωνικού τουρισμού

ΔΥΠΑ - Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα...

Αναρτήθηκαν σήμερα, Σάββατο 22 Ιουνίου, οι προσωρινοί...

Νέο ΑΣΕΠ: Τρεις αλλαγές και μία εναλλακτική Με νέο, αυτοματοποιημένο μοντέλο ελέγχου  των δικαιολογητικών που υποβάλλονται

Νέο ΑΣΕΠ: Τρεις αλλαγές και μία εναλλακτική Με νέο,...

Μια σειρά από αλλαγές στη διαδικασία των προσλήψεων...

15-16 Σεπτεμβρίου 2024 στο Παρίσι : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για συμμετοχή στη διεθνή έκθεση  “GOURMET SELECTION 2024”

15-16 Σεπτεμβρίου 2024 στο Παρίσι : Πρόσκληση εκδήλωσης...

         Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το...

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας  επικεφαλής εταίρος του έργου “DeepTechValleys” για την τεχνολογική καινοτομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση  - Διοργάνωσε την εναρκτήρια συνάντηση εταίρων στη Θεσσαλονίκη

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής...

          Την εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του...

Η ακρίβεια στις προτεραιότητες του Υπ. Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος: Σειρά συναντήσεων με φορείς της αγοράς για έλεγχο τιμών και πληθωρισμού - «Η ισχύς εν τη ενώσει…Η συνεχιζόμενη ακρίβεια υπονομεύει  την κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός

Η ακρίβεια στις προτεραιότητες του Υπ. Ανάπτυξης Τ....

Έκκληση στις επιχειρήσεις «να βάλουν πλάτη» για να...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...