Αποτελέσματα έργων των Διακρατικών Προγραμμάτων Συνεργασίας “Μεσόγειος 2014-2020” και “Αδριατική-Ιόνιο 2014-2020”

Αποτελέσματα έργων των Διακρατικών Προγραμμάτων Συνεργασίας “Μεσόγειος 2014-2020” και “Αδριατική-Ιόνιο 2014-2020”

Στην ημερίδα κεφαλαιοποίησης έργων των Διακρατικών Προγραμμάτων Συνεργασίας “Μεσόγειος 2014-2020” και “Αδριατική-Ιόνιο 2014-2020” την οποία διοργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Interreg 2021-2027 ως Εθνική Αρχή – Εθνικό Σημείο Επαφής, την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023 στην Αθήνα, συμμετείχαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα επιλεγμένων έργων που υλοποιήθηκαν με επιτυχία κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020), ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της νέας προγραμματικής περιόδου (2021-2027) από τους εκπροσώπους των δύο Προγραμμάτων.

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ) εκπροσώπησε η κ. Χρυσάνθη Κισκίνη, διευθύντρια του ΠΤΑ ΚΜ. Σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών η κ. Κισκίνη παρουσίασε το έργο SI4CARE “Κοινωνική καινοτομία για την ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη του γηράσκοντος πληθυσμού στις Περιφέρειες της Αδριατικής”, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διακρατικής Συνεργασίας “INTERREG V-B Adriatic-Ionian ADRION Programme 2014-2020”.

Όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές κατά την παρουσίαση του έργου, ο κύριος στόχος του έργου “SI4CARE” ήταν να συμβάλει στη δημιουργία ενός “Living Lab” ή αλλιώς ενός διακρατικού, αποτελεσματικού οικοσυστήματος για την εφαρμογή της κοινωνικής καινοτομίας σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης του γηράσκοντος πληθυσμού στις χώρες της Αδριατικής. Για τον σκοπό αυτό διαμορφώθηκε ένα κοινό δίκτυο συνεργασίας και μια μοναδική στρατηγική, μέσω περιφερειακών και εθνικών σχεδίων δράσης, που εφαρμόστηκαν μέσα από πιλοτικές μελέτες, με τη χρήση καινοτόμων προσεγγίσεων που βασίζονται σε ένα σύστημα υποστήριξης αποφάσεων ΙCT.

Μέσα από τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και ενός κοινού σχεδιασμού λύσεων, μια μεγάλη διακρατική κοινότητα εκπροσώπησε και ενέπλεξε όλους τους σχετικούς φορείς, όπως δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ωφελούμενους και εταιρείες, την ακαδημαϊκή κοινότητα, συλλόγους εθελοντών, ΜΚΟ και δημόσιες αρχές.

Κύρια αποτελέσματα του έργου “SI4CARE” αποτέλεσαν η κινητοποίηση και η βελτίωση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων στη φροντίδα ηλικιωμένων, η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων στην υγειονομική περίθαλψη ηλικιωμένων για την παροχή υπηρεσιών με αποτελεσματικό, ολοκληρωμένο και καινοτόμο τρόπο, η ενίσχυση των δημόσιων διοικήσεων στη διαδικασία επεξεργασίας πολιτικών και κανονισμών και ο καλύτερος συντονισμός των κοινωνικών στρατηγικών και των μοντέλων εφαρμογής της υγειονομικής περίθαλψης για τους ηλικιωμένους στις περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) εκπροσώπησε στην εν λόγω ημερίδα η κ. Καλλίτσα Πανταζή, Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συνεργασιών της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΠΚΜ. Η κ. Πανταζή παρουσίασε το έργο ADRIONET “Δίκτυο Αυθεντικών χωριών Ανδριατικής – Μεσογείου”, το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διακρατικής Συνεργασίας “INTERREG V-B Adriatic-Ionian ADRION Programme 2014-2020”.

Όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση της ΠΚΜ, το έργο είχε ως βασική του επιδίωξη να συμβάλει στην αντιμετώπιση της περιθωριοποίησης των μικρών αυθεντικών χωριών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία κινδυνεύουν από την εγκατάλειψη του πληθυσμού τους.

Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου επιλέχθηκαν 13 χωριά (Όσσα, Πετροκέρασα, Βρυτά, Σκρα, Γουμένισσα, Παλαιός Παντελεήμονας, Κίτρος, Αρκοχώρι, Σέλι, Άφυτος, Νικήτη, Εμμανουήλ Παππάς και Δάφνη) από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, με κοινό στόχο τη δημιουργία εξατομικευμένων Τοπικών Σχεδίων Δράσης τα οποία θα αποτελέσουν έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη, ώστε να ξεκινήσει από τις ίδιες τις τοπικές κοινότητες μία διαδικασία βιώσιμης ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, εφαρμόστηκαν κάποιες ήπιες οριζόντιες πιλοτικές δράσεις στα χωριά που βασίστηκαν στην προώθηση του μοντέλου “της φιλόξενης κοινότητας”.

Τέλος, εγκαθιδρύθηκε το “Διακρατικό δίκτυο των Αυθεντικών Χωριών” με στόχο να διατηρήσει και να εκτιμήσει, με καινοτόμες προσεγγίσεις και εργαλεία, το φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα των εμπλεκόμενων χωριών.

Όπως υπογράμμισε η κ. Πανταζή, η τεχνογνωσία και υποστήριξη που δόθηκε από τον επικεφαλής εταίρο του έργου, την Περιφέρεια Emilia-Romagna (Εμίλια-Ρομάνια) της Ιταλίας αλλά και το Σύνδεσμο Αυθεντικών Χωριών της Ιταλίας ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, αναδεικνύοντας καλές πρακτικές αλλά και ευκαιρίες διασύνδεσης με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες της περιοχής Αδριατικής - Ιονίου.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...