ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ Δήμου Βέροιας και Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, για το έργο της τεχνητής χιόνωσης

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ Δήμου Βέροιας και Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, για το έργο της τεχνητής χιόνωσης

Με τη λευκή ψήφο της ΛΑΣ εγκρίθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας από το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας η σύναψη προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ του Δήμου Βέροιας και του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, για το έργο της τεχνητής χιόνωσης. Η συμμετοχή του Δήμου αφορά στην προετοιμασία, την σύνταξη μελετών αναβάθμισης εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου και ότι άλλο προβλέπει η σύμβαση (βλέπε παρακάτω).

«Το να καταφέρουμε να έχουμε τεχνητή χιόνωση στο Σέλι, είναι κορυφαίο. Αξίζει να συμμετέχουμε έστω κι αν ταλαιπωρηθούμε ως υπηρεσία» εκτίμησε ο δήμαρχος Κ. Βοργιαζίδης, απαντώντας στις επιφυλάξεις Μελιόπουλου για την επιβάρυνση της υπηρεσίας του δήμου, λόγω έλλειψης προσωπικού του Χιονοδρομικού Κέντρου, καταλογίζοντας διαχρονικές ευθύνες στις κυβερνήσεις.

Το εισηγητικό σημείωμα που αιτιολογεί την συμμετοχή του δήμου, αναφέρει:

«Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου (ΕΧΚΣ), είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της Χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας. Το 1955 τοποθετήθηκε ο πρώτος αναβατήρας της χώρας (εναέρια καρέκλα μήκους 750μ) που έφτανε σε υψόμετρο 1600μ ενώ το έτος 1968 επεκτάθηκε κατά 500μ φτάνοντας σε υψόμετρο 1730μ. Το συγκεκριμένο έργο συνέβαλε ουσιαστικά και πολυδιάστατα μέχρι σήμερα στην ανάπτυξη γενικότερα της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το ΕΧΚΣ λειτουργεί νομίμως, ,όμως για να συνεχίσει τη λειτουργία του απρόσκοπτα τα επόμενα έτη, θα πρέπει να αναβαθμιστούν κάποιες από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του, αλλά και να προστεθούν νέες. Πιο συγκεκριμένα, οι κλιματικές συνθήκες την τελευταία δεκαετία με την απουσία χιονοπτώσεων και οι τάσεις μεταβολής του καιρού λόγω της κλιματικής αλλαγής, προϋποθέτουν ως απαραίτητη νέα εγκατάσταση τη δημιουργία συστήματος τεχνητής χιόνωσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η χιονοκάλυψη των πιστών του χιονοδρομικού κατά τη χειμερινή περίοδο.

Στο πλαίσιο της από 9/12/2020 Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΕΧΚΣ και του Δήμου Βέροιας για την «Σύνταξη Μελετών Αναβάθμισης Εγκαταστάσεων Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου» διασφαλίστηκε η μελετητική ωριμότητα της «Προμήθειας και εγκατάσταση συστήματος τεχνητής χιόνωσης με δίκτυο μεταφοράς και ταμίευσης νερού».

Με την υπ΄ αριθμ. 19640/25-10-2023 (ΑΔΑ: 60Ψ0465ΧΘΟ-Τ96) Πρόσκληση της Υπουργού Τουρισμού, δημοσιεύτηκε η Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων Ενίσχυσης - Χρηματοδότησης Έργων «Αναβάθμισης των Εγκαταστάσεων Χιονοδρομικών Κέντρων», που αποτελεί το Υποέργο 2 ΄Ορεινός Τουρισμός΄, της Δράσης 16931 ΄Τουριστική Ανάπτυξη΄, του Άξονα 4.6 ΄Εκσυγχρονισμός και Βελτίωση της Ανθεκτικότητας Κύρων Κλάδων της Οικονομίας΄, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, Υπουργείου Τουρισμού). Για τη λήψη ενίσχυσης – χρηματοδότησης του ΕΧΚΣ από το πρόγραμμα αυτό προκειμένου να υλοποιηθούν τα νέα έργα αναβάθμισής του, απαιτείται ο φορέας να διαθέτει την απαιτούμενη διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση των προτεινόμενων έργων, ή νομίμως να την έχει αναθέσει σε κατάλληλα στελεχωμένο φορέα.

Το ΕΧΚΣ αδυνατεί αντικειμενικά να προβεί στην υλοποίηση των έργων αναβάθμισης του εγκαταστάσεών του, λόγω της μη διάθεσης στο στελεχιακό του δυναμικό, επιστημόνων με ειδικότητες Μηχανικού. Επίσης αδυνατεί να προβεί στην ανάθεση των απαιτούμενων έργων, με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 όπως ισχύει, αφού στερείται στελεχωμένων υπηρεσιών τεχνικής υπηρεσίας για την προετοιμασία και τη διενέργεια του διαγωνισμού, καθώς και για την επίβλεψη και την παραλαβή των έργων.

Το υπαλληλικό προσωπικό που εργάζεται σήμερα στο ΝΠΔΔ «Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου» περιλαμβάνει 4 υπαλλήλους, εκ των οποίων 2 ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού και 2 ΔΕ Τεχνικών-Χειριστών Αναβατήρων.

Ο Δήμος Βέροιας συστήθηκε εντός των διοικητικών ορίων του οποίου βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου και σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, είναι δυνατή η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ ΟΤΑ και φορέων του Δημοσίου τομέα για τη μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης μιας περιοχής, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών κάθε είδους. Επίσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αρκετοί τομείς ανάπτυξης κάθε περιοχής αποτελούν συναρμοδιότητα περισσότερων του ενός φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι είναι απαραίτητη η συνεργασία για την επίτευξη αποτελέσματος για την πολύπλευρη ανάπτυξη κάθε περιοχής. Η συνεργασία αυτή δύναται να προχωρήσει μόνο στο πλαίσιο σύναψης προγραμματικής σύμβασης σύμφωνα με το άρθρο 100 του Ν.3852/2010 όπως ισχύει.

Η σύναψη προγραμματικής σύμβασης των δύο φορέων, θα αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα το ζήτημα της υλοποίησης των έργων αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του ΕΧΚΣ (δημοπράτηση έργων, επίβλεψη, παραλαβή και παράδοση έργων κλπ) των προτεινόμενων παρεμβάσεων του για το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου και θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην γενικότερη τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Βέροιας τους χειμερινούς μήνες, καθώς και δυνατότητες για την άθληση των νέων και την αναψυχή των επισκεπτών.

Κατόπιν τούτων, το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, αποφάσισε ομόφωνα (με λευκό της ΛΑΣ): Την έγκριση της συνημμένης Προγραμματικής Σύμβασης (Π.Σ.) μεταξύ των: Δήμου Βέροιας και Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, τον ορισμό των εκπροσώπων (Ασλανίδης, Τσαχουρίδης) του Δήμου Βέροιας με τους αναπληρωτές τους στην Επιτροπή Παρακολούθησης των όρων της σύμβασης και της υλοποίησης του αντικειμένου της, με την την εξουσιοδότηση του Δημάρχου ο οποίος και θα υπογράψει την Σύμβαση.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

'Εφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...