Βέροια | Γιορτές Πόλης   |   Χριστούγεννα 2023 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Βέροια | Γιορτές Πόλης | Χριστούγεννα 2023 ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Παρασκευή 15/12 έως και Πέμπτη 4/01

Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας

Χριστουγεννιάτικο Τρενάκι

Με το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και το σφύριγμα του Χριστουγεννιάτικου τρένου μυρίζει… Χριστούγεννα στη Βέροια. Πρόκειται για μια ιδέα της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου που υλοποιείται από το Δεκέμβριο του 2016 με αρωγό και συν διοργανωτή το Δήμο Βέροιας με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας.

Πέρα όμως από τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες που ακούγονται κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι που επιβαίνουν έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν ενδιαφέροντα πράγματα για σημαντικά μνημεία της Βέροιας, που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, όπως είναι το κτίριο του Δημαρχείου, η αρχαία ρωμαϊκή οδός, η Εκκλησία του Χριστού και η πρόσφατα αποκατεστημένη Παλιά Μητρόπολη, δυο από τους σημαντικότερους βυζαντινούς ναούς της πόλης, το παλιό Δικαστικό Μέγαρο κ.α. Ουσιαστικά η διαδρομή έχει τουριστικό, πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Είναι μια πετυχημένη δράση που αγκαλιάστηκε απ’ όλους τους Ημαθιώτες αλλά και κατοίκους των γύρω νομών.

Διαδρομή: πλατεία Δημαρχείου (αφετηρία), οδοί Βενιζέλου, Μαλακούση, Κεντρικής, πλατεία Δημαρχείου

Πέμπτη 21.12 & 28.12, 18:00-18:30 και 20:00-20:30

Γιορτινές ιστορίες κάτω από το φως της λάμπας

Η ανάγνωση χριστουγεννιάτικων ιστοριών μόλις πέσει το σκοτάδι, παρεμβαίνει με φαντασία και ευαισθησία στην καθημερινότητα της πόλης. Με γιορτινή διάθεση σε σκοτεινά περάσματα, σοκάκια και πίσω δρομάκια κάτω από το φως της λάμπας διαβάζουμε γιορτινές ιστορίες και παραμύθια για όλους.

Σύλληψη - Περφόρμανς: Κατερίνα Αναστασίου, καθηγήτρια του τμήματος εικαστικών της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας

Οργάνωση: ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας

πού: σε περάσματα, σοκάκια και πίσω δρομάκια (η ενημέρωση θα γίνει με σχέδιο-χαρτογράφηση)

Σάββατο 23/12, 12:00 - 15:00

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας

Ευχολόγιο στο δρόμο

Ελάτε να ανταλλάξουμε ευχές, να γεμίσουμε τον αέρα με ελπίδα, χαρά και όμορφες σκέψεις που θα ταξιδέψουν μέσα από τη φαντασία και τη φωνή μας μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου. Συναντήστε μας έξω στον δρόμο να ευχηθούμε όλοι μαζί για όλα αυτά που επιθυμούμε, αγαπάμε και νοιαζόμαστε και ας βοηθήσουμε τις ευχές να ταξιδέψουν μακριά μέσα από το μοίρασμα και τη συνάντηση.

Σύλληψη: Καλλιόπη Σίμου

Οργάνωση: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας

Συντονίζουν- Συμμετέχουν: Καλλιτεχνικοί συνεργάτες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., Μαθητές των εργαστηρίων και όλοι εσείς!

πού: Κεντρική αγορά της Βέροιας

Σάββατο 23/12, 12:00

Σχολή χορού-Φιλαρμονική & Νεανική Χορωδία της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας

Χριστουγεννιάτικη συνάντηση

Πώς θα σας φαινόταν αν τη στιγμή που ψωνίζατε, περπατούσατε ή πίνατε την ζεστή σας σοκολάτα στην αγορά… ουπς… χορός και μουσικές μας συναντούν για να ομορφύνουν το πρωινό μας στην αγορά! πού: Κεντρική Αγορά της Βέροιας

Σάββατο 23/12, 15:00

Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας «ΑΙΓΕΣ»

Ρουγκάτσια

Μία ομάδα φουστανελοφόρων με τους ήχους ζουρνάδων και νταουλιού θα ξεκινήσει από την πλατεία Ωρολογίου στις 3:00μ.μ. και θα κατηφορίσει την οδό Μητροπόλεως. Στην εκκλησία της Μητρόπολης θα γίνει το ‘’προσκυνητό’’. Έπειτα θα ξεχυθεί στους δρόμους με τα εμπορικά καταστήματα. Θα καταλήξει στις 5:30μ.μ. στη Χριστουγεννιάτικη πλατεία, όπου θα παρουσιάσει τα Ρουγκάτσια της Βεργίνας. Χοροδιδάσκαλος : Τσιρογιάννης Σωτήρης.

πού: Στους δρόμους και στην αγορά της πόλης - Χριστουγεννιάτικη πλατεία Ελιάς

Κυριακή 24/12, 09:30 – 2.30

Η Φιλαρμονική στους δρόμους της πόλης

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας δίνει τον γιορτινό τόνο, με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα στο κέντρο, στις γειτονιές και στην Χριστουγεννιάτικη πλατεία της πόλης!

Μαέστρος: Βαλάντης Κυριακίδης

πού: Στους δρόμους και στην αγορά της πόλης - Χριστουγεννιάτικη πλατεία Ελιάς

Κυριακή 24/12, 10:00

Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων Ρουγκάτσια

Ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Μακεδονίας όπου αναβιώνει στο κάμπο του Ρουμλουκιού και συγκεκριμένα στο Μακροχώρι Ημαθίας, τα Ρουγκάτσια θα αναβιώσει για τριακοστή φορά ο Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων σε κεντρικούς δρόμους της Βέροιας συνοδεία ζουρνάδων.

Πρόκειται για άνδρες φουστανελοφόρους που φέρουν σπαθιά και επί Τουρκοκρατίας προφύλαγαν τους κατοίκους από επιθέσεις ληστών το διάστημα του 12 ήμερου. Σκοπός τους ήταν η συγκέντρωση αγαθών και χρημάτων για την ανέγερση είτε σχολείων είτε κάποιας εκκλησίας αλλά και για να βοηθήσουν τις άπορες οικογένειες.

Το μπουλούκι θα επισκεφθεί τον Μητροπολίτη, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο και άλλες αρχές του τόπου και κατά τη διάρκεια της πορείας θα σταυρώσουν τις εισόδους των σπιτιών και των καταστημάτων για υγεία και ευημερία.

πού; στους δρόμους της και στην αγορά της πόλης - Χριστουγεννιάτικη πλατεία Ελιάς

Κυριακή 24/12, 10:30

Τμήμα Λαογραφίας της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας

Ρουγκάτσια

Ένα από τα ωραιότερα έθιμα της περιοχής που τελούνται έως και σήμερα με κάποιες παραλλαγές σε σχέση με το παλιό τυπικό, είναι τα Ρουγκάτσια. Πρόκειται για μία ομάδα φουστανελοφόρων που φέρουν σπαθιά και κατά την διάρκεια του Δωδεκαημέρου περιφέρονται στα χωριά του κάμπου χορεύοντας με τους ήχους των ζουρνάδων και του νταουλιού σε κάθε σπίτι που επισκέπτονται έναν κύκλο τεσσάρων συνεχόμενων χορών. Κύριος σκοπός της τέλεσης του εθίμου είναι η συγκέντρωση χρημάτων, παλαιότερα γεννημάτων, που τα προσφέρει ο νοικοκύρης του κάθε σπιτιού που επισκέπτονται, σαν ενίσχυση για την οικοδόμηση νέου ναού ή την συντήρηση παλαιού, πολλές φορές δε και σχολικού κτιρίου στο χωριό από το οποίο κατάγονται οι χορευτές της ομάδας.

πού: Στους δρόμους και στην αγορά της πόλης - Χριστουγεννιάτικη πλατεία Ελιάς

Τρίτη 26/12, 09:00

Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων Ρουγκάτσια – Γουρουνοχαρά

Ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Μακεδονίας όπου αναβιώνει στο κάμπο του Ρουμλουκιού και συγκεκριμένα στο Μακροχώρι Ημαθίας, τα Ρουγκάτσια θα αναβιώσει για τριακοστή φορά στους δρόμους και τα στενά του Μακροχωρίου με τη συνοδεία ζουρναδων.

Πρόκειται για άνδρες φουστανελοφόρους που φέρουν σπαθιά και επί Τουρκοκρατίας προφύλαγαν τους κατοίκους από επιθέσεις ληστών το διάστημα του 12 ήμερου. Σκοπός τους ήταν η συγκέντρωση αγαθών και χρημάτων για την ανέγερση είτε σχολείων είτε κάποιας εκκλησίας αλλά και για να βοηθήσουν τις άπορες οικογένειες.

Στη συνέχεια γύρω στις 11.30π.μ. τα Ρουγκάτσια θα οδηγηθούν στον τελικό προορισμό τους την “Γουρουνοχαρά” στην διασταύρωση Βασ. Παύλου κ Σωτηρίου Ιωάννη, όπου εκεί ο σύλλογος προσφέρει παραδοσιακή χοιρινή τηγανιά φτιαγμένη από λίγδα και άφθονο κόκκινο κρασί όπου και ακολουθεί γλέντι για τον κόσμο.

πού; στους δρόμους και τα στενά του Μακροχωρίου

Σάββατο 30/12, 10.00

Δήμος Βέροιας -Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

Μωμό ‘εροι

Το πανάρχαιο έθιμο των Μωμό ’ερων παρουσιάζει για όγδοη χρονιά στους δρόμους και στα σοκάκια της Βέροιας η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, με τρόπο αυτούσιο και παραδοσιακό, όπως ακριβώς το μετέφεραν οι πρόγονοί μας από τον Πόντο.

Τo Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023 από νωρίς το πρωί, θα κάνουν την εμφάνιση στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης τα Μωμο’ έρια, που θα ΄΄αναστατώσουν΄΄ ευχάριστα ολόκληρη την πόλη και θα τονίσουν ακόμα περισσότερο τη χαρούμενη διάθεση μας εν όψει των εορτών. Η ομάδα αφού κινηθεί σε όλη την πόλη θα καταλήξει το μεσημέρι στη διασταύρωση των οδών Ιπποκράτους και Πρ. Ηλία, στον πεζόδρομο όπου θα ακολουθήσει πλούσιο ποντιακό γλέντι.πού: Στους δρόμους, στην αγορά της πόλης - Χριστουγεννιάτικη πλατεία Ελιάς

Κυριακή 31/12, 9:30 – 14.30

Η Φιλαρμονική στους δρόμους της πόλης

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας δίνει τον γιορτινό τόνο, με χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα στο κέντρο, στις γειτονιές και στην Χριστουγεννιάτικη πλατεία της πόλης!

Μαέστρος Βαλάντης Κυριακίδης

πού: Στους δρόμους και στην αγορά της πόλης - Χριστουγεννιάτικη πλατεία Ελιάς

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Τετάρτη 8 Μαΐου  στον Χώρο Τεχνών Βέροιας εκδήλωση αφιερωμένη στη Μάνα, από τους  Μικρασιάτες,  τους Πολύτεκνους,  την Μητρόπολη  και την ΚΕΠΑ

Την Τετάρτη 8 Μαΐου στον Χώρο Τεχνών Βέροιας εκδήλωση...

 Τη Γιορτή της Μητέρας, θα τιμήσουν από κοινού, την...

Συναυλία σήμερα στον πεζόδρομο της Βέροιας από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας

Συναυλία σήμερα στον πεζόδρομο της Βέροιας από το...

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου...

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Βέροια (ΒΙΝΤΕΟ)

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του...

Την Τετάρτη 24 Απριλίου το βράδυ στον Χώρο Τεχνών του...

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of Music» της καθηγήτριας Πόπης Φιρτινίδου

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of...

Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας παρουσιάζει για 18η...

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του...

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, των...

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...