Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας σήμερα από την ΠΟΕ-ΔΕΥΑ κατά της συγχώνευσης-κατάργησης των ΔΕΥΑ

Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας σήμερα από την ΠΟΕ-ΔΕΥΑ κατά της συγχώνευσης-κατάργησης των ΔΕΥΑ

Στη συνάντηση της ΕΔΕΥΑ και της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκυλακάκη, εκφράστηκε εκ μέρους τους έντονη διαφωνία για το νομοσχέδιο, που ετοιμάζει η κυβέρνηση για συγχώνευση-κατάργηση των ΔΕΥΑ και ίδρυση μεγάλων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των ΔΕΥΑ, ο υπουργός τους ανέφερε τα εξής: «Θα ιδρυθούν λίγες περισσότερες από 13 επιχειρήσεις, που θα ονομάζονται ΜΕΔΕΥΑ, χωρίς ακόμη να έχουν καταλήξει την γεωγραφική κατανομή. Οι επιχειρήσεις αυτές θα διοικούνται από εννιαμελές Δ.Σ., που θα απαρτίζεται από πέντε δημάρχους, που θα εκλέγονται από το σύνολο των δημάρχων, που οι δήμοι συμμετέχουν στην αντίστοιχη ΜΕΔΕΥΑ, από έναν καθηγητή πανεπιστημίου, δύο εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου και έναν Γενικό Διευθυντή-Μάνατζερ, ο οποίος θα προσληφθεί για κάθε επιχείρηση.

Οι ΔΕΥΑ, όπως είναι σήμερα, θα καταργηθούν και θα λειτουργούν ως παραρτήματα της ΜΕΔΕΥΑ για να εκτελούν εντολές του Μάνατζερ.

Κάτω από το νέο Δ.Σ. θα συσταθεί τεχνική υπηρεσία, που θα πραγματοποιεί μελέτες και διαγωνισμούς έργων και προμηθειών.

Το τιμολόγιο θα είναι διαφορετικό και θα το αποφασίζει η Ρυθμιστική Αρχή Νερού. Οι οφειλές των δημοτών μέχρι τη σύσταση της νέας εταιρείας θα αναζητηθούν. Ένα χρόνο μετά τη σύσταση της εταιρείας οι οφειλές θα καταλογίζονται στην εφορία και θα χρεώνονται στη φορολογική δήλωση.

Τα χρέη των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ και στους προμηθευτές συνολικά όπως ανέφερε είναι 320-330 εκατομμύριά ευρώ και θα καλυφθούν με δήθεν επιδότηση, η οποία στην πραγματικότητα θα αποτελεί δάνειο, που θα αποπληρωθεί από τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού.

Απογεύματα και Σαββατοκύριακα και γιορτές, αν δεν καλύπτονται από τους εργαζόμενους, τις βλάβες θα τις αναλάβουν εργολάβοι, καθώς η δημιουργία των νέων σχημάτων δε θα συνοδευθεί και από νέες προσλήψεις.

Οι υπάλληλοι των δήμων που εργάζονται για το νερό και την αποχέτευση θα έχουν τη δυνατότητα να αποσπαστούν στο νέο σχήμα με αίτηση τους.

Ως προς τα εργασιακά δικαιώματα παρά τις διαβεβαιώσεις περί μη διατάραξής τους, επιμένουμε, ότι υπάρχουν πολλά θολά σημεία, για τα οποία δε δόθηκε καμία ξεκάθαρη απάντηση».

Αντίδραση της Ομοσπονδίας

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας αντέδρασε και υπενθυμίσαμε στον υπουργό, τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων τον περασμένο Μάρτιο ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΡΑΑΕΥ και την δέσμευση της Κυβέρνησης τότε, ότι δεν πρόκειται να γίνει η ιδιωτικοποίηση των νερών, γιατί βάσει και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας τα νερά δεν πωλούνται.

«Η Κυβέρνηση εάν ήθελε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις από τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά κύριο λόγο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, θα τις βοηθούσε όπως υποσχέθηκε, πληρώνοντας μέρος του δυσβάστακτου κόστους ενέργειας που κόντεψε να τις χρεοκοπήσει. Ο στόχος όμως δεν είναι αυτός, αλλά η συκοφάντηση των ΔΕΥΑ για να γίνει το έργο της ποιο εύκολο», τονίζουν οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας ότι οι αντιδράσεις τόσο της Ομοσπονδίας τους όσο και της ΕΔΕΥΑ αλλά και Δημάρχων στην ΚΕΔΕ υπήρξαν πολύ έντονες και έγινε αντιληπτή η διαφωνία με το συγκεκριμένο σχέδιο», προσθέτουν.

Σήμερα τετράωρη προειδοποιητική

στάση εργασίας

Μετά την άγονη συνάντηση με τον υπουργό, το Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, προκήρυξε για σήμερα Τετάρτη 20/12/2023, τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, από ώρα 11:00 μέχρι 15:00 κατά της απόφασης της Κυβέρνησης και καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν και να φροντίσουν κατά τόπους να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες με συνεντεύξεις τύπου για τα σχέδια της Κυβέρνησης.

Συνέντευξη Τύπου στη Βέροια

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η σημερινή συνέντευξη Τύπου των εργαζομένων στην ΔΕΥΑ Βέροιας, στις 11 π.μ. στο δημαρχείο Βέροιας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...