Διοικήσεις και εργαζόμενοι ΔΕΥΑ: «Πάνε από την πίσω πόρτα να πάρουν τη διαχείριση του νερού, μέσω ΣΔΙΤ»

Διοικήσεις και εργαζόμενοι ΔΕΥΑ: «Πάνε από την πίσω πόρτα να πάρουν τη διαχείριση του νερού, μέσω ΣΔΙΤ»

-Βοργιαζίδης: «Οι συγχωνεύσεις μόνο ζημίες μπορούν να φέρουν»
-Διαμάντης για ΔΕΥΑΒ: «Θα λείψει η αμεσότητα στην επίλυση των τοπικών αναγκών»


Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ της χώρας και με απόφαση της ΕΔΕΥΑ και ΠΟΕ ΔΕΥΑ, προκηρύχθηκε χθες τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας στο πλαίσιο της οποίας δόθηκε στην Βέροια συνέντευξη Τύπου, από τον δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΒ Στέργιο Διαμάντη και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΕ ΔΕΥΑ), Παύλο Δραγκόλα, παρουσία εργαζομένων, μελών της διοίκησης, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και προέδρων κοινοτήτων που παραβρέθηκαν στην αίθουσα του δημαρχείου.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει συνενώσεις και συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς, όπως τονίζουν, με πρόσχημα τα χρέη των ΔΕΥΑ προχωρούν στο κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων και στη δημιουργία μεγάλων απρόσωπων σχημάτων, χωρίς δεσμεύσεις για τον χαρακτήρα των επιχειρήσεων τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο νέο σχήμα.


Στις πρόσφατες συναντήσεις τους με τον υπουργό κ. Σκυλακάκη δεν φάνηκε να βρίσκουν κοινό σημείο επαφής, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να προχωράει στην υλοποίηση του σχεδιασμού χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις αντιδράσεις τους, όπως τονίζουν οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών φορέων των ΔΕΥΑ, κάτι που τους οδηγεί σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις καλώντας τις τοπικές κοινωνίες να στηρίξουν τα αιτήματα και τους προβληματισμούς τους.

Δήμαρχος Βέροιας: Οι συγχωνεύσεις μόνο

ζημίες μπορούν να φέρουν στις ΔΕΥΑ

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος παίρνοντας το λόγο, εκτίμησε ότι οι συγχωνεύσεις μόνο ζημίες μπορούν να φέρουν στις ΔΕΥΑ και αναφέρθηκε στους λόγους που δηλώνουν την αντίθεση των δήμων στις προθέσεις του υπουργείου. «Περιμένουμε να δούμε τι έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση και μέχρι τότε βρισκόμαστε σε στάση επιφυλακής», σημείωσε ο κ. Βοργιαζίδης.

Διαμάντης: «Θα λείψει η αμεσότητα

στην εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών»

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό του θέματος το οποίο ξεκίνησε εδώ και καιρό. Αναφέρθηκε στις πρώτες κρούσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές και ανέπτυξε τα επιχειρήματα των ΔΕΥΑ κατά των επιχειρούμενων συγχωνεύσεων. «Αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει. Η κάθε ΔΕΥΑ έχει την ιδιαιτερότητά της, συγκεκριμένα η ΔΕΥΑ Βέροιας είναι υγιής, δεν χρωστάει, δεν χρηματοδοτήθηκε από το κράτος, άντεξε όλα αυτά τα χρόνια και θεωρείται από τις καλύτερες της χώρας. Δεν έχει να κερδίσει τίποτα, αντίθετα χάνει πολλά», τόνισε ο κ. Διαμάντης, επισημαίνοντας ότι από το νέο απρόσωπο σχήμα, λείπει η αμεσότητα στην ανταπόκριση και εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών, από την αποκατάσταση μιας βλάβης έως τη ρύθμιση λογαριασμών σε ευάλωτους πολίτες.

«Εμείς εξυπηρετούμε καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο, Κυριακές, γιορτές και αργίες, υπάρχει συνεχώς συνεργείο επιφυλακής. Είναι τόσα πολλά τα υπέρ μας που είναι άδικο να προχωρήσει το νομοσχέδιο των ενσωματώσεων, με τον τρόπο που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Θέλω να πιστεύω ότι θα το σκεφτούν καλύτερα». Ο πρόεδρος ευχήθηκε να παραμείνει ως έχει η ΔΕΥΑΒ, καθώς προγραμματίζει πολλά ακόμη να κάνει.


Δραγκόλας: «Όλα γίνονται εκ του πονηρού για να πάρουν το νερό»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ κ. Παύλος Δραγκόλας που εκπροσωπεί 5.000 εργαζόμενους σε 126 ΔΕΥΑ της χώρας, χαρακτήρισε τεράστιο ζήτημα το νομοσχέδιο που, όπως είπε, θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. «Θέλουν να κάνουν μεγάλα σχήματα για να πάρουν οι Όμιλοι όλα τα μεγάλα δημόσια έργα των 6 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Πάνε από την πίσω πόρτα να πάρουν τη διαχείριση του νερού, μέσω ΣΔΙΤ», τόνισε.

Ο κ. Δραγκόλας αναφέρθηκε στο παρελθόν των ΔΕΥΑ και στα επιτεύγματά τους και πιο συγκεκριμένα μίλησε για τα έργα που έγιναν από την ΔΕΥΑ Βέροιας, στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, στην αντικατάσταση του δικτύου αμιάντου, στο δίκτυο των χωριών, στις αποχετεύσεις, τους βιολογικούς, στο χημείο που λειτουργεί και στις εξελίξεις γενικότερα των τελευταίων χρόνων. «Να μην παραβλέπουμε αυτό το τεράστιο έργο. Το πρόσχημα της κυβέρνησης είναι μόνο το ρεύμα… Πώς αξιολογούμε μία επιχείρηση, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα ή με τις υπηρεσίες στους πολίτες;» Επεσήμανε επίσης οτι θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας και αναρωτήθηκε κατά πόσο θα μπορούσε ένας μάνατζερ να διευθύνει αυτό το τεράστιο σχήμα. «Όλα γίνονται εκ του πονηρού, κατά την άποψή μου, για να πάρουν το νερό. Όλα στο πόδι και πρόχειρα κι αν καθυστερούν είναι γιατί βλέπουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Το νερό θα ελέγχεται πλήρως από το κράτος, η Ρυθμιστική Αρχή θα αποφασίζει πλέον το τιμολόγιο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα έχει αρμοδιότητα». Και πρόσθεσε ότι η ΠΟΕ ΔΕΥΑ προτείνει διαδημοτικές επιχειρήσεις κι όχι αυτό το απρόσωπο σχήμα που προβλέπει το νομοσχέδιο. Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι «στην πράξη δεν θα λειτουργήσει, δεν θα το στηρίξει τοπική κοινωνία, ούτε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα βρίσκονται στο δρόμο όλη την επόμενη χρονική περίοδο, διότι ο υπουργός μπορεί να υποσχέθηκε ότι θα δεν θα θιγούν εργασιακά δικαιώματα, όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο».

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...