Χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Εγκαινιάστηκε και παραδίδεται στο παγκόσμιο κοινό, ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας», το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές -Πρωθυπουργός και υπουργοί ξεναγήθηκαν από την Αγγελική Κοτταρίδη και δήλωσαν εντυπωσιασμ

Χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Εγκαινιάστηκε και παραδίδεται στο παγκόσμιο κοινό, ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας», το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές -Πρωθυπουργός και υπουργοί ξεναγήθηκαν από την Αγγελική Κοτταρίδη και δήλωσαν εντυπωσιασμ

Παγκόσμιας σημασίας και πολύ μεγάλης διεθνούς εμβέλειας, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, το γεγονός της απόδοσης στο κοινό, μετά απο πολλά χρόνια κοπιώδους εργασίας, του αναστηλωμένου ανακτόρου του Φιλίππου Β’, στις Αιγές, του «Παρθενώνα της Μακεδονίας», όπως έχει χαρακτηρισθεί, που εγκαινίασε χθες το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα εγκαίνια έγιναν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών, αφού προηγήθηκε σε στενό κύκλο η ξενάγηση του πρωθυπουργού, υπουργών, πολιτικών στελεχών και τοπικών Αρχών, από την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, ενώ επισκέφτηκαν και το παρακείμενο αρχαίο θέατρο όπου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος Β’.

 Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις εργασίες συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης και αναστήλωσης του ανακτόρου, που διήρκεσαν από το 2007 έως το 2023 και για τον τρόπο με τον οποίο η αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε τη μορφή που είχε το βασιλικό συγκρότημα στην αρχαιότητα. Το μνημείο, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα πΧ, έχει έκταση περίπου 15.000 τετραγωνικά μέτρα. Αποτελεί το μεγαλύτερο οικοδόμημα της κλασικής Ελλάδας, ενώ στο μεγάλο περιστύλιο του ανακτόρου ανακηρύχθηκε βασιλιάς των Μακεδόνων ο Μέγας Αλέξανδρος.


Χαιρετισμοί και ομιλίες

Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, η Έφορος Αρχαιοτήτων Κιλκίς και αναπληρώτρια Έφορος Ημαθίας, Γεωργία Στρατούλη,μετά την αφυπηρεσία της Αγγελικής Κοτταρίδη την οποία ευχαρίστησε και συγχάρηκε για το έργο της. 

Παίρνοντας τον λόγο η κα Κοτταρίδη, ευχαρίστησε τους ανοιχτόμυαλους, όπως είπε, ανθρώπους που βρέθηκαν στην πολιτική ηγεσία και συνεργάστηκε μαζί τους από το 1991 που ήρθε η ίδια ως αρχαιολόγος στην Βεργίνα μέχρι σήμερα. Αναφορά έκανε στον Τζ. Τζανετάκη, τον Θάνο Μικρούτσικο,  τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τη Λίνα Μενδώνη, που βοήθησαν τα μέγιστα και στήριξαν την υλοποίηση των έργων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Ημαθία. Έκανε επίσης μία αναδρομή στα έργα και τις ημέρες των τελευταίων χρόνων μέχρι τα χθεσινά εγκαίνια  του έργου του Μεγάλου Περιστυλίου του Βασιλείου καθιδρύματος του Φιλίππου Β΄, δέκα χρόνια ακριβώς από την ημέρα που, συζητήθηκε στο ΚΑΣ η τεράστια μελέτη αναστύλωσης του. 

Όπως ανέφερε στη συνέχεια και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο μήνυμά της, που διάβασε ο Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Γιώργος Διδασκάλου, το Υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας υλοποιούν τις τελευταίες δεκαετίες ένα ευρύ πρόγραμμα έργων, με στόχο «την συστηματική και ολοκληρωμένη προστασία, την αποκατάσταση και απόδοση στο κοινό του ιδιαίτερα εκτενούς αρχαιολογικού χώρου, υπό τη μορφή ενός τεράστιου αρχαιολογικού πάρκου με σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υποδομές και υπηρεσίες, το οποίο προσφέρει στους επισκέπτες πλήρη, ενιαία και ολοκληρωμένη γνώση και εμπειρία της ιστορίας της πόλης των Αιγών, των βασιλέων της και της ευρύτερης Μακεδονίας».