Στρατιωτική θητεία: Τι είναι το «φιλανδικό μοντέλο», τι θα ισχύει για αντιρρησίες - Φαντάροι και εκτός στρατοπέδου

Στρατιωτική θητεία: Τι είναι το «φιλανδικό μοντέλο», τι θα ισχύει για αντιρρησίες - Φαντάροι και εκτός στρατοπέδου

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Δένδιας, «η θητεία θα προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη «αλλά επίσης θα του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες».

Όλοι οι Φινλανδοί άνδρες πολίτες ηλικίας 18 έως 60 ετών είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στη στρατιωτική άμυνα της Φινλανδίας. Είναι δυνατή η επιλογή μεταξύ ένοπλης και άοπλης θητείας, ενώ υπάρχει και η επιλογή της κοινωνικής θητείας.

Γυναίκες ηλικίας από 18 έως 29 ετών μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εθελοντική στρατιωτική θητεία.

Ο χρόνος υπηρεσίας είναι 165 σε ημέρες, (όπου λαμβάνουν βασική στρατιωτική εκπαίδευση και στη συνέχεια ανατίθενται σε διάφορους ρόλους εντός των ενόπλων δυνάμεων πεζικό, πυροβολικό ή μηχανικός), σε 255(όπου ειδικές δεξιότητες, μπορεί να είναι γλωσσικές ή τεχνικές -ή όποιες άλλες. Κατά τη θητεία, λαμβάνουν πρόσθετη εκπαίδευση στον τομέα που έχουν επιλέξει) ή 347 ημέρες για τους στρατεύσιμους κληρωτούς και 347 ημέρες για τους στρατεύσιμους που εκπαιδεύονται ως υπαξιωματικοί ή έφεδροι αξιωματικοί.

Ενσωματώνοντας σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης και νέες τεχνολογίες η Φινλανδία έχει εμπλουτίσει την στρατιωτική θητεία των οπλιτών με προσομοιώσεις, καθώς και με διαδικτυακή και εικονική εκπαίδευση.

Άοπλη θητεία

«Αντιρρησίες συνειδήσεως» μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άοπλη στρατιωτική θητεία. Αυτή η μορφή υπηρεσίας ισοδυναμεί με την τακτική στρατεύσιμη θητεία από κάθε άποψη, με την εξαίρεση της ένοπλης εκπαίδευσης.

Όσοι επιλέγουν να υπηρετήσουν άοπλοι σε καθήκοντα όπου είναι δυνατή η άοπλη υπηρεσία, υπηρετούν είτε εννέα είτε δώδεκα μήνες, ανάλογα με την εκπαίδευσή τους.

Κοινωνική θητεία

  • Η μη στρατιωτική (κοινωνική) θητεία αποτελείται από τη βασική εκπαίδευση και την πραγματική υπηρεσία. Όπως και η άοπλη θητεία, έτσι και η κοινωνική θητεία αφορά πολίτες που εκφράζουν αντιρρήσεις βάσει προσωπικών πεποιθήσεων και συνείδησης.
  • Η μη στρατιωτική θητεία διαρκεί 347 ημέρες και περιλαμβάνει μια περίοδο βασικής εκπαίδευσης 28 ημερών και την θητεία κοινωνική εργασίας η οποία διαρκεί περίπου 10 με 11 μήνες.
  • Η υπηρεσία κοινωνική εργασίας εκτελείται σε τοποθεσίες υπηρεσίας εγκεκριμένες από το Κέντρο Μη Στρατιωτικής Θητείας, εκ των οποίων υπάρχουν περίπου 2.000 σε διάφορα μέρη της Φινλανδίας.

Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για μελλοντική επανεκπαίδευση του πολίτη που υπηρέτησε σε κοινωνική θητεία.

Κατά τη βασική εκπαίδευση, ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει να προσφέρει πρώτες βοήθειες, και εναλλακτικές μεθόδους αντίστασης όπως την πολιτική ανυπακοή και τη μη βίαιη αντίσταση.

Επιπλέον, ορισμένοι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν εκπαίδευση για την διαχείριση ρύπων πετρελαιοκηλίδων ή αντιμετώπισης κρίσεων και φυσικών καταστροφών.

Κατά την περίοδο της υπηρεσίας του, ο πολίτης που υπηρετεί την κοινωνική του θητεία χρειάζεται να αναζητήσει μια θέση υπηρεσίας, η οποία διατηρεί σχετική συμφωνία με το κέντρο κοινωνικής θητείας.

Όσοι υπηρετούν μπορούν να διαμένουν σε δικό τους χώρο ή σπίτι ενώ η υπηρεσία στην οποία υπάγονται και προσφέρουν την εργασία τους είναι υπεύθυνη για την σίτιση και την υγειονομική τους περίθαλψη.

Ο πολίτης που υπηρετεί την κοινωνική του θητεία υποχρεούται να εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα σε ώρες που ορίζει η κατά τόπους αρχή.

https://www.dnews.gr/eidhseis/politikes-eidhseis/457591/stratiotiki-thiteia-ti-einai-to-filandiko-montelo-ti-tha-isxyei-gia-antirrisies-fantaroi-kai-ektos-stratopedou

Πηγή

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα...

Σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ξεκινάει η προπληρωμή...

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα μητρότητας  -Αφορά, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες αλλά και μισθωτές – Προϋποθέσεις και διαδικασία

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα...

Διαθέσιμη είναι από χθες Πέμπτη 18 Απριλίου, η νέα...

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων...

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια...

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται  η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο -Την ίδια στιγμή που σε κράτη-μέλη της ΕΕ πειραματίζονται  με εβδομάδα 4 ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η εξαήμερη εργασία από...

Μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

Παρουσιάστηκε χθες  το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ των υποψηφίων και ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης

Παρουσιάστηκε χθες το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ...

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε...

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86 ετών

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86...

Ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, έφυγε από τη ζωή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...