«…Ο Θεός είναι το  στήριγμα άνευ όρων…»

«…Ο Θεός είναι το στήριγμα άνευ όρων…»

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά


Ο πολιτισμός μας και η τεχνική και επιστημονική πρόοδος τις τελευταίες δεκαετίες, φίλοι αναγνώστες, παρουσίασαν μια ραγδαία και ασυγκράτητη ανάπτυξη. Όμως, η πρόοδος αυτή που ο άνθρωπος θεοποίησε, αποδείχθηκε πως δεν του έφερε ευτυχία. Η τεχνοκρατία ούτε στην ευμάρεια τον οδήγησε, αλλά ούτε την ειρήνη και την ουσιαστική απελευθέρωση του χάρισε, όπως ο άνθρωπος περίμενε.

Αντίθετα, τον εισήγαγε σε δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως την μόλυνση του περιβάλλοντος, την μαζοποίηση του ανθρώπου, την τυφλή κυριαρχία των μέσων ενημέρωσης, την εξάντληση των πηγών, την αυτοματοποίηση, την αλλοτρίωση, το παγκόσμιο άγχος κ.λπ. Η «πρόοδος» αυτή ιδιαίτερα, δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει τις ψυχολογικές ανάγκες του ανθρώπου, γιατί δεν κατάφερε μόνη της να αγγίξει όλο τον άνθρωπο.

Παρόλες τις ανέσεις που τον γέμισαν οι εφευρέσεις, ο άνθρωπος πνίγεται σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, σε συμπλέγματα, σε συγκρούσεις εσωτερικές, σε κενά.

Παρά τη μεγάλη εξέλιξη της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει μπλεχτεί στα γρανάζια της ανασφάλειας, του άγχους και της αβεβαιότητας, τόσο για τη δική του αξία, όσο για τις αξίες της ζωής, αλλά και για τους δρόμους του στη ζωή, καταστάσεις που οδηγούν σε ψυχική ακαταστασία και ανισορροπία.

Οι ψυχολόγοι διαρκώς επισημαίνουν πως ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται συνέχεια κάτω από μια διπλή πίεση:

Πρώτον: Την μαζοποίηση, που τον κάνει σαν μια σταλαγματιά που χάνεται και πατιέται μέσα σε ένα απρόσωπο πλήθος και δεύτερον: Από την ατομικοποίηση. Βάζει συχνά σε πρώτο πλάνο το «εγώ» του και γίνεται ατομιστής και τελείως αδιάφορος για τον συνάνθρωπό του, αλλά και ανίκανος για σωστές διαπροσωπικές σχέσεις ακόμη και μέσα στην ίδια του την οικογένεια. Γίνεται δυστυχισμένος και δημιουργεί δυστυχία γύρω του. Όπως, λοιπόν, οι υπόλοιπες επιστήμες έτσι και αυτή της ψυχολογίας φαίνεται πως δεν έχει πετύχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, δηλαδή να βοηθήσει τον άνθρωπο να νιώσει ισορροπία, γέμισμα, σκοπό, νόημα, ειρήνη, ευτυχία. Ίσως, γιατί ο άνθρωπος στη σπουδή του αγνόησε την προτροπή του Κυρίου «ουκ επ’ άρτω μόνο ζήσεται άνθρωπος».

Παράλληλα με τις ομολογίες και τις προσωπικές εμπειρίες πολλών απλών συνανθρώπων μας (ότι δεν ωφελήθηκαν από την ψυχοθεραπεία και τους ψυχολόγους), ας δούμε τι έχουν να μας πουν κάποιοι «γίγαντες» της ψυχιατρικής επιστήμης. Θα διαλέξουμε δύο.

Ας ακούσουμε πρώτα τον C. Jang, τον γνωστό ψυχίατρο και μαθητή του S. Frend, που λέει: «Στα τριανταπέντε χρόνια πείρας που έχω με ψυχασθενείς, θεραπεύτηκαν απόλυτα μόνο εκείνοι οι άνθρωποι που είχαν θρησκευτική θεώρηση της ζωής».

Ας έρθουμε, όμως, και σε έναν σύγχρονο «γίγαντα» της ψυχιατρικής, τον Ελβετό ψυχίατρο Paul Tournier (1898-1986), που είναι διεθνώς γνωστός ως εισηγητής της Ιατρικής της προσωπικότητας. Γράφει ο γιατρός Μ. Μηλίγκος στο βιβλίο του: «Ο Paul Tournier πίστευε απόλυτα στο Θεό και έβλεπε τα πάντα κάτω από το φως της Αγίας Γραφής. Ο Θεός είναι το στήριγμα άνευ όρων, πάντοτε παρών και πάντοτε διαθέσιμος για τον καθένα μας».

Θαυμάζει κανείς στον Tournier το ολοκληρωτικό του δόσιμο στο Θεό. Αβραμιαία η πίστη και η αφοσίωσή του σε Αυτόν. Πίστη που εκδηλώνεται ως πεποίθηση και ως εμπιστοσύνη.

Για τον Tournier και η Ιατρική βρίσκει τη σχέση της και τη συσχέτισή της με την Αγρία Γραφή. Σε ένα επιστημονικό συνέδριο, απευθυνόμενος προς τους συνέδρους δήλωνε: «Θα νόμιζε κανείς ότι η Αγία Γραφή ασχολείται αποκλειστικώς με θρησκευτικά ζητήματα και δεν έχει σχέση με την πρόοδο της επιστήμης και με τη ζωή μας την ίδια. Η Αγία Γραφή παντού μιλάει για το Θεό στην πλάση, για την αναζήτηση της αληθινής φύσεως των γεγονότων, για την αντιμετώπιση της ζωής. Επισημαίνει ότι στα θέματα της ζωής δεν υπάρχει τύχη ή σύμπτωση, αλλά κάτι που συνδέεται με τον προορισμό του ανθρώπου. Τα επιστημονική συμπεράσματα γύρω από την υγεία και την αρρώστια, καθώς έρχονται σε αντιπαραβολή με τις αγιογραφικές απόψεις περί του ανθρώπου, βρίσκουν την πληρότητά τους και η Ιατρική γίνεται η επιστήμη του ανθρώπου στην ολότητά του».

Και σκέπτεται κανείς. Τόσο οι καθημερινές εμπειρίες και οι ομολογίες απλών συνανθρώπων μας, όσο και οι ομολογίας γιγάντων της Ψυχιατρικής, δεν αξίζουν άραγε τον κόπο να ωθήσουν και αυτούς που αμφιβάλλουν ακόμη (γιατροί και ασθενείς) να δοκιμάσουν την ψυχολογία ή ψυχιατρική δεμένη με την πίστη και βασισμένη στην Αγία Γραφή;

Είμαι σίγουρος πως αν δοκιμάσουν με πίστη, εκατό τοις εκατό θα αναφωνήσουν μαζί με τον Hiltnee πως «χωρίς θρησκεία, η ψυχική υγεία θα είναι τουλάχιστον ατελής…».

Για να είμαστε καλά, δεν μας φτάνει η χειρουργική, η παθολογία, η ψυχιατρική. Μας χρειάζεται και η πίστη.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

2η Πανελλήνια θέση για το 3ο Γυμνάσιο Βέροιας στον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑ

2η Πανελλήνια θέση για το 3ο Γυμνάσιο Βέροιας στον...

Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα το Σάββατο 13 Απριλίου στο ...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (15/4/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (15/4/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (15/4/2024)

 Κυριακή 14 Απριλίου 2024: ΟΡΟΣ ΒΟΪΟ Koρυφή Προφήτης Ηλίας (1808μ.) με τους Ορειβάτες Βέροιας

Κυριακή 14 Απριλίου 2024: ΟΡΟΣ ΒΟΪΟ Koρυφή Προφήτης Ηλίας...

 Το όρος Βοϊο είναι βουνό της Δυτικής Μακεδονίας και...

Πραγματοποιήθηκε η ταυτόχρονη, πανελλαδική, περιβαλλοντική-εθελοντική, δράση Let's do it Greece στο Γυμνάσιο Τρικάλων Ημαθίας

Πραγματοποιήθηκε η ταυτόχρονη, πανελλαδική,...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ταυτόχρονη,...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 17 Απριλίου, με 34 θέματα, η Δημοτική Επιτροπή  Βέροιας

Συνεδριάζει την Τετάρτη 17 Απριλίου, με 34 θέματα, η...

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής  Βέροιας...

Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας

Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση...

Αφουγκραζόμενες την ανάγκη ενημέρωσης των μαθητών σε...

Απαγόρευση επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας στους ποταμούς, παραποτάμους, χειμάρρους και στα λοιπά ρέοντα ύδατα μέχρι τις Μαΐου

Απαγόρευση επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας...

Από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας...

Εκπαιδευτική δράση του 2ου Αλεξάνδρειου Γυμνασίου Βέροιας σε Σερβία - Ρουμανία

Εκπαιδευτική δράση του 2ου Αλεξάνδρειου Γυμνασίου...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 από την «Μικρή Ιερουσαλήμ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...