Τι περιμένουν οι Βεροιώτες από τις Νέες Αρχές (πολιτικές και πολιτειακές) στο νέο έτος

Τι περιμένουν οι Βεροιώτες από τις Νέες Αρχές (πολιτικές και πολιτειακές) στο νέο έτος

Toυ Παύλου Πυρινού


1. Την μετάφραση των κωδίκων της Μουφτείας Βέροιας.

2. Την επαναλειτουργία του Εθνικού Μουσείου Εκπαίδευσης «Χρίστος Τσολάκης»

3. Το ξανακτίσιμο του Ωρολογίου στην πλατεία

4. Τη δημιουργία μνημείου Ευεργετών και Συγγραφέων Βέροιας και

5. Να μην ξανακτιστούν τα διόροφα κοσμικά κτίρια που εφάπτονται της Παλιάς Μητρόπολης που συνιστούν «καμπούρα» δυσβάσταχτη.


Η μετάφραση των Κωδίκων της Μουφτείας Βέροιας

Επιβάλλεται η μετάφραση των κωδίκων της Μουφτείας Βέροιας για την πληρέστερη συγγραφή της ιστορίας της.

Πρόκειται για μοναδικής παλαιότητας και σπανιότητας οθωμανικούς κώδικες, στην παλαιοτουρκική γραφή, που αφορούν τους οθωμανικούς χρόνους 1011-1308, και αντιστοιχούν στα ελληνικά ιστορικά έτη 1602-1882.

Η μετάφραση των κωδίκων «…θα δώσει στοιχεία μεγάλης σημασίας για τους ιστορικούς, για τους νομικούς, θα γνωρίσουμε τη ζωή της πόλης μας, θα ξαναζωντανέψει η Βέροια, θαρρείς και θα ξυπνήσει από λήθαργο αιώνων… Οι κώδικες κρύβουν ανεκτίμητο θησαυρό».

Πόσο χρήσιμη για την έρευνα θα ήταν μια ευτυχής κατάληξη της νέας μεταφραστικής προσπάθειας από τους Ενεργούς Πολίτες. Οι Ενεργοί Πολίτες, προκειμένου να ενημερωθούν οι Αρχές (πολιτικές και πολιτειακές) και το κοινό, θα καταστρώσουν πρόγραμμα δράσης που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης

Να επαναλειτουργήσει σύντομα. Να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες στο παλιό δικαστικό μέγαρο.

Το Εθνικό Μουσείο Εκπαίδευσης, δημιουργήθηκε (2006) από το Δήμο Βέροιας, ύστερα από τη μεγάλη δωρεά του αείμνηστου Χρίστου Τσολάκη και λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Βαρβάρας.

Σκοπός του Μουσείου η ανάδειξη το πώς ήταν η μάθηση, η διδακταία ύλη, ο τρόπος διδασκαλίας τους δύο προηγούμενους αιώνες, πώς ήταν οι σχολικές αίθουσες κ.ά.

Συγκέντρωσε ότι έχει σχέση με την εκπαίδευση (σχολικά βιβλία, φωτογραφίες, είδη γραφικής ύλης, ενδυμασίες μαθητών-τριών.


Το παλιό ρολόγι

Επιθυμία και όνειρο πολλών γενεών. Να συνδεθεί τα παρελθόν της Βέροιας με το παρόν. Να συνταιριαστεί με τον ιστορικό πλάτανο, τα παλιά δικαστήρια και την πλατεία Ωρολογίου. Να θυμίζει την παλιά Βέροια. Να γίνει και πάλι σημείο αναφοράς.

Η δημιουργία μνημείου ευεργετών και συγγραφέων της Βέροιας

Πριν από λίγες εβδομάδες, διάβασα στην έγκριτη εφημερίδα «ΛΑΟΣ» (α.φ. 13284, σ. 3) την «Πρόταση Δ. Κουκούδη για δημιουργία μνημείου για όλους ανεξαιρέτως και αδιακρίτως, ευεργέτες της Βέροιας που την απεύθυνε προς τον δήμαρχο κ. Κώστα Βοργιαζίδη και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, με τη δέσμευση να εκπονήσει τη μελέτη ως ελάχιστη προσφορά στους ευεργέτες της Βέροιας.

Ομολογώ ότι βρίσκω ενδιαφέρουσα την πρόταση αυτή. Οφείλουμε να τους μνημονεύουμε και να τους τιμούμε.

Να στηθεί, όπως γράφει ο κ Δ. Κουκούδης, σε δημοτικό πάρκο με τα ονόματα όλων των ευεργετών.

Δεν γνωρίζω αν ταίριαζε στην άλλη πλευρά να γράφονται οι (αποθανόντες) συγγραφείς της Βέροιας, οι οποίοι με τα γραφόμενά τους ανέδειξαν την πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη της πόλης μας.

Εάν η Δημοτική Αρχή εγκρίνει την πρόταση του κ. Δ. Κουκούδη υπό την προεδρία του (αν το θέλει) θα συστηθεί επιτροπή για την εξασφάλιση των εξόδων του μνημείου.

Είμαι πρόθυμος να συμμετάσχω στην επιτροπή αυτή και να βοηθήσω σε ό,τι μπορώ.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ

η μη ανέγερση και πάλι των διορόφων κοσμικών κτιρίων που εφάπτονται της Παλιάς Μητρόπολης ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ «ΚΑΜΠΟΥΡΑ» ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΗ


ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΥ ΑΞΙΑΣ ΜΝΗΜΕΙΟ

Δεν είμαι μηχανικός-αρχιτέκτονας-πολεοδόμος, αλλά ένας απλός ιστορικός ερευνητής της ιστορίας του παρελθόντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βέροιας.

Εκφράζω και ως ενεργός πολίτης τη γνώμη μου, γιατί θεωρώ ότι θίγεται η πολιτιστική μας κληρονομιά. Για ποιο λόγο να δεχθώ την άσχημη από αισθητικής άποψης εμφάνιση του μοναδικού αυτού μνημείου. Σε τι θα ωφελήσουν τα πρόσθετα, μετά την κατεδάφιση, κοσμικά κτίρια;

Μήπως και με τη μη καλή εμφάνιση του αύλειου χώρου θα κρύψουν και πάλι την ομορφιά του μοναδικού μνημείου της μεσοβυζαντινής περιόδου του πιο αξιόλογου της Μακεδονίας;

Να δούμε τι γράφουν για το θέμα αυτό.

Πριν από λίγο καιρό, μελέτησα τα άρθρα του πολιτικού μηχανικού κ. Γιώργου Ουρσουζίδη, πρώην βουλευτή και αξιόλογου πολιτικού μηχανικού και των συνεργατών του και της κ. Αναστασίας Μ. Πάπαρη (Δρ. Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος) στην έγκριτη εφημερίδα «Βέροια» με ημερομηνίες 17-1-23 και 4-12-23 και ομολογώ ότι ενθουσιάστηκα.

Ο. κ. Γιώργος Ουρσουζίδης και οι συνεργάτες του κατέθεσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση: «ότι ορθά κατεδαφίστηκαν τα κτίσματα που εφάπτονται στο κυρίως κτίσμα της Παλιάς Μητροπόλεως και κακώς ξεκίνησε η εκ νέου ανέγερσή τους. Προσβάλλουμε το μοναδικό, το κορυφαίο μνημείο που μας κληροδοτήθηκε, προκειμένου να διατηρήσουμε τρία κτίσματα που κατασκευάστηκαν αυθαίρετα, επί Τουρκοκρατίας, από ανθρώπους που ούτε μόρφωση, ούτε παιδεία διέθεταν για να κατανοήσουν την ύβρη. Ίσως περίσσευε το θράσσος! Επ’ αυτού δεν υπάρχει αντίλογος».

Για τα υπόψη τρία, ενώ στην αρχική απόφαση του ΥΠ.ΠΟ., προβλεπόταν η κατεδάφισή του, εξαιρέθηκαν, ούτε δε μάθαμε την τεκμηρίωση που ανέτρεψε την αρχική, την ορθή απόφαση για την κατεδάφισή τους. Στον Συνήγορο του Πολίτη οδηγήθηκε η υπόθεση της ανέγερσης των κτισμάτων στη βόρεια πλευρά του μνημείου της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας.

Το σημαντικό αυτό θέμα που έφερε στην «επιφάνεια» η εφημερίδα μας (Βέροια), με σχετικό άρθρο του Πολιτικού Μηχανικού Γιώργου Ουρσουζίδη, προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών οι οποίοι «συσπειρώθηκαν» στην προσπάθεια αυτή να αναδειχθεί στο σπουδαίο μνημείο από όλες τις πλευρές του, και να ανασταλούν οι εργασίες κτισμάτων που προβαίνει η Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.

Περιμένουμε το αποτέλεσμα!

Η κ. Αναστασία Πάπαρη, Δρ. Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, γράφει:

Τα σημερινά κοσμικά κτίρια, όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, δεν αποτελούν χαρακτηριστικό ή εξαιρετικό δείγμα τοπικής ή μακεδονικής αρχιτεκτονικής, αλλά συνήθους τοπικής αρχιτεκτονικής με κανένα μορφολογικό στοιχείο μουσουλμανικής τεχνοτροπίας… Επομένως, με την απομάκρυνσή τους η πόλη δεν θα στερούνταν στοιχεία μοναδικά και ανεπανάληπτα, ώστε να φτωχύνει η τοπική αρχιτεκτονική μας ιστορία, που περιλαμβάνει και την (εκλιπούσα) μουσουλμανική κοινότητα.

Και καταλήγοντας και ιεραρχώντας χρονικά, το ζήτημα όπως τίθεται στον δημόσιο διάλογο από την αγαπημένη μας εφημερίδα «ΒΕΡΟΙΑ» είναι σε πρώτη φάση η έγκριτη αλλά και η έγκαιρη απάντηση στο ερώτημα του εάν και γιατί θα πρέπει να διατηρηθούν τα τρία κοσμικά κτίρια, που εφάπτονται του μνημείου…

Τιμή και έπαινος στον κ. Γιώργο Ουρσουζίδη και κα Αναστασία Μ. Πάπαρη που για τον σκοπό της μη συνέχισης της ανέγερσης των τριών κτισμάτων, συγκρότησαν μομάδες (πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων και πολιτών), προκειμένου να μελετηθεί το θέμα σε βάθος και πλάτος.

Εάν οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ που ανέδειξαν από το 2008 την ανάγκη της αποκατάστασης του «Μνημείου» είχαν την συμπαράσταση των μηχανικών-αρχιτεκτόνων και των Αρχών (πολιτικών και πολιτειακών) της πόλης μας, πιστεύω απόλυτα ότι δεν θα φθάναμε στο σημείο «ράβε-ξήλωνε» στη βόρεια και δυτική πλευρά της Παλαιάς Μητρόπολης (Θεόδωρος Σ. Πολυχρονιάδης, Αφιέρωμα στην Παλαιά Βυζαντινή Μητρόπολη Βεροίας, Βέροια 2019, σ.σ. 3033).

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...