Τέσσερα μέτρα για την ασφάλεια στα γήπεδα και την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ανακοίνωσε ο αν. υπουργός Αθλητισμού  -Χρυσοχοΐδης: Οι φίλαθλοι να πάνε με τα παιδιά τους στα γήπεδα που ανοίγουν στις 12 Φεβρουαρίου

Τέσσερα μέτρα για την ασφάλεια στα γήπεδα και την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ανακοίνωσε ο αν. υπουργός Αθλητισμού -Χρυσοχοΐδης: Οι φίλαθλοι να πάνε με τα παιδιά τους στα γήπεδα που ανοίγουν στις 12 Φεβρουαρίου

Το πλέγμα των πολιτικών που σχεδιάζονται με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας τους, ανέπτυξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤNEWS. Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της αντιμετώπισης της βίας των ανηλίκων, σημειώνοντας πως θα δημιουργηθεί αντίστοιχο «panic button», όπως και στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής, αλλά και της οπαδικής βίας. 

Για την οπαδική βία και την ασφάλεια στα γήπεδα

Πιο συγκεκριμένα με αφορμή τις αλλαγές που δρομολογεί η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και την ασφάλεια στα γήπεδα, ο κ. Χρυσοχοίδης τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν έχουν καμιά δουλειά οι αστυνομικοί στα γήπεδα, οι αστυνομικοί είναι έξω από τα γήπεδα, τον έλεγχο στην είσοδο τον πραγματοποιούν οι ΠΑΕ, οι οποίες είναι υπεύθυνες για ό,τι συμβαίνει μέσα στο γήπεδο. Αστυνομικοί μόνο αν υπάρξουν σοβαρά επεισόδια». Συνέχισε δε λέγοντας πως είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται το υπουργείο Αθλητισμού. «Τα πράγματα πάνε καλά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Συμμετέχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι όταν θα αρχίσουν τα play off να είναι οι κάμερες, τουλάχιστον στα μεγάλα γήπεδα που θα γίνονται αυτοί οι αγώνες. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λειτουργήσει άμεσα».

… Δεν είναι απλά χούλιγκαν αλλά εγκληματικές ομάδες

 Όπως σημείωσε ο υπουργός, οι ομάδες που δημιουργούν τα προβλήματα είναι εγκληματικές ομάδες. «Δεν είναι απλά χούλιγκαν που πάνε κάποιοι και κάνουν φασαρία στο γήπεδο. Είναι εγκληματικά στοιχεία, αντικοινωνικά στοιχεία τα οποία συμμετέχουν σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που κάνουν και άλλα πράγματα και ναρκωτικά και βία ασκούν. Πολλά πράγματα τα οποία έχουν σχέση με το βαρύ έγκλημα», τόνισε και κάλεσε τους πολίτες να πάνε με τα παιδιά τους στα γήπεδα που ανοίγουν 12 Φεβρουαρίου. «Να τελειώνουμε με όλους αυτούς» είπε και συμπλήρωσε ότι «έτσι θα αναγκάσουμε και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, τους υπεύθυνους, οι οποίοι δεν έχουν λόγους να έχουν γήπεδα τα οποία καίγονται ή δεν έχουν λόγους να έχουν γήπεδα τα οποία δημιουργούν προβλήματα γιατί κι αυτοί εισπράττουν από έναν καλό αγώνα, μια συνεργασία».

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΤΕΣΣΕΡΑ  ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΠΑΔΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Την επόμενη της συνέντευξης (χθες Τετάρτη) ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ολοκληρώνοντας την επί της Αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης, επέρχονται τέσσερις μεγάλες δομικές αλλαγές που είναι:

Κάμερες στα γήπεδα

«Στο νομοσχέδιο περιγράφουμε βήμα-βήμα το πώς θα λειτουργούν οι κάμερες, σε ποιες περιοχές του γηπέδου θα εστιάζουν, την ακρίβεια των καταγραφών αλλά και το πού θα αποστέλλεται το υλικό αυτό. Αποκτούμε δηλαδή κάτι που ήδη υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο κ. Βρούτσης. Παράλληλα, τόνισε ότι «για πρώτη φορά η σχετική Υπουργική Απόφαση που περιγράφει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της τοποθέτησης και της επεξεργασίας του υλικού των καμερών είναι ήδη έτοιμη. Επειδή θέλουμε συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια και τις ΠΑΕ που αναλαμβάνουν πολύ σημαντικές ευθύνες από εδώ και πέρα, ήδη τεχνικά κλιμάκια από τρία υπουργεία έχουν επισκεφτεί και τα 14 γήπεδα της Super League δείχνοντας την καλή πρόθεση που έχουμε και δεν αιφνιδιάζουμε κανένα, ενώ θα υπάρξει και δεύτερος γύρος συναντήσεων». Ο κ. Βρούτσης χαιρέτισε το ότι από τις τοποθετήσεις των εισηγητών και αγορητών διαφάνηκε ότι η πλειοψηφία των κομμάτων συμφωνεί με τα μέτρα που αφορούν στις κάμερες παρά τις όποιες επιμέρους αντιρρήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό μέρος των επιπτώσεων και κυρώσεων, εκτός από τα διοικητικά πρόστιμα, είναι η διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών και όχι η διακοπή αγώνων και η τιμωρία της ομάδας στο Πρωτάθλημα.

«Στόχος μας,» είπε ο κ. Βρούτσης «δεν είναι να τιμωρήσουμε την ομάδα, αλλά να γίνει ο αγώνας χωρίς φιλάθλους γιατί αυτό θα πονέσει την τσέπη εκείνου που έχει την ευθύνη της ΠΑΕ, αλλά δεν συνεισφέρει με όσα πρέπει στην κοινή προσπάθεια».

Ταυτοπροσωπία στα εισιτήρια

«Με τις προτεινόμενες διατάξεις στο νομοσχέδιο», ανέφερε ο κ. Βρούτσης, «σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη βοήθεια της τεχνολογίας, ερχόμαστε και φτιάχνουμε μια εφαρμογή μέσω του κινητού τηλεφώνου που θα έχει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα της διακρίβωσης της ταυτοπροσωπίας μέσω της αστυνομικής ταυτότητας. Έτσι, θα γνωρίζουμε τον καθέναν και την καθεμιά που εισέρχεται στο γήπεδο».

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «ένα από τα σημεία που εκκολάπτει την παραβατικότητα είναι η ανωνυμία». «Το μέτρο αυτό,» εξήγησε ο κ. Βρούτσης, «υπάρχει και σε άλλες χώρες». Για την είσοδο των ανηλίκων έως 15 ετών, διευκρίνισε ότι θα μπαίνουν μαζί με κάποιο γονέα ή συνοδό ο οποίος θα έχει και τα δύο εισιτήρια και θα γίνεται η ταυτοποίησή του.

Σχετικά με τους φιλάθλους από το εξωτερικό είπε ότι «για αυτούς θα υπάρχει ειδική σχετική πρόβλεψη και τα διοικητικά αυτά μέτρα είναι εθνικό μέτρα που μπορούμε να λάβουμε». Ο κ. Βρούτσης είπε ότι μπαίνει τέλος στις «μπούκες» φιλάθλων και των υπεράριθμων φιλάθλων.

Επιτροπή ΔΕΑΒ

«Η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας αποτελεί ένα υφιστάμενο όργανο που, όμως αποκτά επιτελική μορφή πάνω στο ζήτημα των παραβατικών συμπεριφορών,» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός. Δίνουμε, είπε «μεγάλη σημασία στην ΔΕΑΒ για αυτό και την αναβαθμίζουμε, μειώνουμε τον αριθμό για να είναι ευέλικτο και αποφασιστικό όργανο και από εδώ και πέρα θα διαδραματίσει ρόλο στην παρακολούθηση παραβατικών συμπεριφορών, αλλά και των διοικητικών προστίμων».

Ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι οι ποινές που θα επιβάλει η ΔΕΑΒ αφορούν «δέσμη ποινών αρμοδιότητας και όχι με στοιχεία υποκειμενικότητας» για όλα τα σχετικά θέματα. Ήδη, όλες οι ΠΑΕ είπε ο αναπληρωτής υπουργός «έχουν ενημερωθεί για όλη την δέσμη μέτρων, τα έχουν ζυγίσει και έχουν καταλάβει ότι δεν παίζουμε».

e- Kouros - Εργαλείο χαρτογράφησης αθλημάτων

«Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, καθώς θα μάθουμε για πρώτη φορά, θα καταγράψουμε και θα μετρήσουμε τον αθλητισμό σε όλη τη χώρα». Το παρομοίασε με την «ΕΡΓΑΝΗ» του Αθλητισμού. Η πρώτη έκθεση θα παρουσιαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου 2024 και για πρώτη φορά θα υπάρχουν στοιχεία για όλα τα αθλήματα ανά Νομό και ανά Επικράτεια.

«Είναι μια μεγάλη δομική αλλαγή στο οικοσύστημα του αθλητισμού στη χώρα μας, ένα σημαντικό εργαλείο χαρτογράφησης για όλους και για όλα τα αθλήματα», είπε ο κ. Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του χαρακτήρισε τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας «δρακόντεια» και ότι το νομοσχέδιο «κάνει ένα άλμα», χωρίς όμως να παραγνωρίσει ότι «είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί η αθλητική βία, αλλά μπορούμε να την αναχαιτίσουμε και να την περιορίσουμε, θωρακίζοντας την ασφάλεια των φιλάθλων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε η σύζυγος του Μανώλη Μαυρομμάτη, Ρένα Βενιέρη

Πέθανε η σύζυγος του Μανώλη Μαυρομμάτη, Ρένα Βενιέρη

Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα το πρωί, στις 7:30,...

Ολοκληρώθηκε το διήμερο θεματικό συνέδριο   της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για τη Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών και την Αγροτική Ανάπτυξη  -Τζιτζικώστας: Οδικός χάρτης με 11 βήματα για μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβ

Ολοκληρώθηκε το διήμερο θεματικό συνέδριο της Ένωσης...

Ολοκληρώθηκε το διήμερο θεματικό συνέδριο της Ένωσης...

Χριστιανικές  αξίες και πολιτική

Χριστιανικές αξίες και πολιτική

Του Μάξιμου ΧαρακόπουλουΑν και η προεκλογική...

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο φως στους πρώτους κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως Δ. Παπαστεργίου: Η ενσωμάτωση των τεχνολογιών στις κοινωνίες απαιτεί συνέργειες μεταξύ κρατών και ιδιωτικού τομέα

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο φως στους πρώτους κανόνες για...

Στο συμβούλιο υπουργών Τηλεπικοινωνιών της...

Σχολείο... αλλιώς από τον Σεπτέμβρη - Όλες οι αλλαγές και τα νέα δεδομένα

Σχολείο... αλλιώς από τον Σεπτέμβρη - Όλες οι αλλαγές...

«Επανάσταση στην Παιδεία και στον τρόπο διεξαγωγής...

Φορολογικές Δηλώσεις:  Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

Φορολογικές Δηλώσεις: Σωρεία προβλημάτων και...

Από την Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων...

Συνάντηση Προεδρείων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της ΠΟΦΕΕ για θέματα του κλάδου τους

Συνάντηση Προεδρείων του Οικονομικού Επιμελητηρίου...

Τα μείζονα θέματα, που απασχoλούν τον κλάδο των...

Τέλος παρεπιδημούντων:  Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων στους δήμους, αύξηση κατά 2%  του τέλους και επαναλειτουργία  της Πλατφόρμας, ζητά η Αυτοδιοίκηση

Τέλος παρεπιδημούντων: Άμεση απόδοση των...

Το συνολικό ποσό των 120 εκ. ευρώ για το τέλος των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...