Λάθη και αποτυχίες, στο εξοπλιστικό  πρόγραμμα και την εξωτερική πολιτική

Λάθη και αποτυχίες, στο εξοπλιστικό πρόγραμμα και την εξωτερική πολιτική

Του Γιάννη Μαγκριώτη


Αλήθεια, γιατί πανηγυρίζει ο Πρωθυπουργός, γιατί δεν συμμετέχει στους πανηγυρισμούς ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, το κάνει για να αφήσει την δόξα τις πρώτες ημέρες, μόνο για τον Πρωθυπουργό ή μας θυμίζει τις προχθεσινές δηλώσεις του, ότι: Πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική εξοπλισμών;

Το ιδανικό θα ήταν να μην χρειαζόταν οι υπέρογκες δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, γιατί:

1. Η χώρα μας είναι καταχρεωμένη και προσθέτει στο χρέος, πάνω από 20 δις ευρώ, συνολικά, σε παρούσα αξία, πολύ περισσότερα δηλαδή με τους τόκους, στα χρόνια που θα αποπληρωθούν.

2. Ήδη έχουμε τιςς υψηλότερες δαπάνες, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, μετά τις ΗΠΑ. 

3. Οι πόροι για την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος και την βελτίωση των εισοδημάτων, που είναι από τα χειρότερα στην ΕΕ, περιορίζονται ακόμη περισσότερο. 

Όμως, ζούμε σε μια δύσκολη γειτονιά, με ένα επιθετικό γείτονα στα ανατολικά μας σύνορα, συνεπώς οι αυξημένες δαπάνες για την άμυνα της χώρας, σε ένα βαθμό είναι δικαιολογημένες. 

Ακόμη περισσότερο, όταν, μπορεί για λόγους πού ξέρει ο Ερντογάν και   καταλαβαίνουμε όλοι, σήμερα μπορεί να έχουμε ηρεμία στο Αιγαίο, αυτό όμως  δεν θα είναι μόνιμο, αφού ούτε λύση στο Κυπριακό πρόβλημα φαίνεται, ούτε αναίρεση των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Δυτική Θράκη, ούτε φυσικά ακύρωση του στόχου, για την ανάδειξη της Τουρκίας, σε παγκόσμια δύναμη. 

Ούτε φυσικά οι σύμμαχοι και εταίροι, στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, ακόμη και στα θέματα που αναγνωρίζουν το δίκιο της χώρας μας και της Κύπρου, δεν φαίνεται να μπορούν ή να θέλουν, να πιέσουν την Τουρκία, για να αποδεχθεί λύσεις, με βάση το διεθνές δίκαιο. 

Ας δούμε τώρα, τι σημαίνει η ταυτόχρονη αποστολή στο Κογκρέσο, από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, των επιστολών της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για την έγκριση πώλησης σε Ελλάδα και Τουρκία, των 20+20 οψιόν f35 και των f16 αντίστοιχα σήμερα και στο βάθος δέκα χρόνων: 

1. Στον αέρα, η χώρα μας, με ορίζοντα τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, αν δεν συμβεί κάποια αλλαγή, θα διατηρεί μια ελαφρά υπεροχή, έναντι της Τουρκίας. 

Η Τουρκία από δική της επιλογή, αγοράζοντας τις δύο συστοιχίες των S400, των πιο προηγμένων αντιαεροπορικών πυραύλων της Ρωσίας, τις οποίες μπορεί σε λίγες ώρες να ενεργοποιήσει, κάτι που έκανε σε πρόσφατη άσκηση, αποκλείστηκε από την συμπαραγωγή με τις ΗΠΑ, περισσότερων από 100 f35, σε τουρκικά εργοστάσια. 

Την επιλογή αυτή την έκανε, επειδή ο Ομπάμα δεν ενέκρινε την αγορά των σύγχρονων Patriot, των αντίστοιχων αμερικανικών αντιαεροπορικών πυραύλων, λόγω της παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ερντογάν κατηγορεί τον Ομπάμα ότι, ήταν πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016, για την ανατροπή του. 

2. Στην ξηρά, η στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας είναι εμφανής, ειδικά με την στρατιά του Αιγαίου, που στόχο έχει την κατάληψη ελληνικών νησιών. 

3. Στην θάλασσα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, με την αγορά των τεσσάρων υποβρυχίων, τύπου «Παπανικολή» και, τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών, είχαμε υπεροχή, σήμερα με την αγορά εφτά υποβρυχίων, τύπου «Παπανικολή» από την Τουρκία, την αγορά πολεμικών σκαφών από Ιταλία και Ισπανία, αλλά και με την δική της παραγωγή, η υπεροχή έχει χαθεί. Η αγορά των τριών φρεγατών «Μπελαρά», όταν τα επόμενα χρόνια ενταχθούν στο ναυτικό μας, θα φέρει μια σχετική ισορροπία, όμως το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας είναι μεγάλο στον τομέα αυτό, και η χώρα μας, ούτε με τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου «ΜΕΚΟ», μεσοπρόθεσμα, δεν φαίνεται να ανατρέπει την ανισορροπία. 

4. Πρέπει να σημειώσω ότι, η Τουρκία το 70% περίπου των στρατιωτικών εξοπλισμών της το παράγει η ίδια, ενώ στην χώρα μας σήμερα, σχεδόν τίποτα δεν παράγουμε, ούτε και επισκευάζουμε, όπως αποκάλυψε ο κ. Δένδιας, για τα C130 και όχι μόνο. 

Το γεγονός αυτό, επιτρέπει την Τουρκία να έχει σημαντική αυτάρκεια και αυτοδυναμία, να στηρίζει την οικονομική της ανάπτυξη, την απασχόληση και να εξάγει πολλά εξ αυτών, με οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη. 

5. Η Τουρκία διαπραγματεύτηκε έξυπνα την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που προέκυψε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για να αποσπάσει την συμφωνία για την αγορά 40 νέων f16, που εμείς δεν έχουμε και, να αναβαθμίσει 79 f16, κάτι που κάνουμε ήδη εμείς, με τα δικά μας, μετά την Ελληνοαμερικανική συμφωνία του 2018.

Ο Πρωθυπουργός, «την ανάγκη φιλοτιμία, κάνοντας», ξέχασε τι είπε στην ενθουσιώδη ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ: «Δεν μπορεί να εγκριθεί η πώληση αεροπλάνων στην Τουρκία, για να απειλεί τα νησιά μας», λέγοντας τώρα: Εμείς κοιτάμε την ενίσχυση της χώρας μας και δεν μπορούμε να επιβάλλουμε σε τρίτους, τι όπλα θα πουλήσουν στην Τουρκία. 

6. Στην επιστολή του Μπλίγκεν στο Κογκρέσο, για την έγκριση των f 35 στην Ελλάδα έχει δύο παραγράφους, που μάλλον σκόπιμα η κυβέρνηση τις αποσιωπά: α). «Με την πώληση των f 35 στην Ελλάδα, ενισχύεται η Ελλάδα και το ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η Ελλάδα θα μπορεί να βοηθήσει, αν κινδυνέψει κάποια χώρα του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

 Μια ακόμη διευκρίνηση: Τα f35, είναι πράγματι, πιο εξελιγμένης τεχνολογίας, ειδικά στον συντονισμό των επιχειρήσεων, με άλλες στρατιωτικές μονάδες, υστερούν όμως των αναβαθμισμένων f16 σε ταχύτητα και ευελιξία. Και κάτι ακόμη πιο σημαντικό, η επιχειρησιακή τους ενεργοποίησή εξαρτάται από τις ΗΠΑ, αφού όλα τα f35 στις χώρες του ΝΑΤΟ, καθοδηγούνται από τον στρατιωτικό δορυφόρο των ΗΠΑ και είναι ενταγμένα στο νέο στρατηγικό στρατιωτικό σχεδιασμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πως θα τα χρησιμοποιήσουμε εμείς κατά της Τουρκίας, όσο θα είναι και αυτή μέλος του ΝΑΤΟ;

β). «Η προτεινόμενη πώληση στην Ελλάδα, δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή». Αυτό και μόνο, θα έπρεπε, τουλάχιστον να μετριάσει τους πανηγυρισμούς.

7. Όσον αφορά το πακέτο της δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα, αν το προσέξουμε λίγο καλύτερα, τι περιέχει και γιατί μας το δίνουν, θα καταλάβουμε ότι: 

Είναι κυρίως στρατιωτικό υλικό, που έχει αποσυρθεί στις ΗΠΑ, ή προβλέπεται να καλύψει στρατιωτικό υλικό που δώσαμε στην Ουκρανία ή θα στείλουμε στην Ουκρανία. 

Αλήθεια, γιατί πανηγυρίζει ο Πρωθυπουργός, γιατί δεν συμμετέχει στους πανηγυρισμούς, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, το κάνει για να αφήσει την δόξα τις πρώτες ημέρες, μόνο για τον Πρωθυπουργό ή μας θυμίζει τις προχθεσινές δηλώσεις του, ότι: Πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική εξοπλισμών.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε η σύζυγος του Μανώλη Μαυρομμάτη, Ρένα Βενιέρη

Πέθανε η σύζυγος του Μανώλη Μαυρομμάτη, Ρένα Βενιέρη

Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα το πρωί, στις 7:30,...

Ολοκληρώθηκε το διήμερο θεματικό συνέδριο   της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για τη Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών και την Αγροτική Ανάπτυξη  -Τζιτζικώστας: Οδικός χάρτης με 11 βήματα για μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβ

Ολοκληρώθηκε το διήμερο θεματικό συνέδριο της Ένωσης...

Ολοκληρώθηκε το διήμερο θεματικό συνέδριο της Ένωσης...

Χριστιανικές  αξίες και πολιτική

Χριστιανικές αξίες και πολιτική

Του Μάξιμου ΧαρακόπουλουΑν και η προεκλογική...

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο φως στους πρώτους κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως Δ. Παπαστεργίου: Η ενσωμάτωση των τεχνολογιών στις κοινωνίες απαιτεί συνέργειες μεταξύ κρατών και ιδιωτικού τομέα

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πράσινο φως στους πρώτους κανόνες για...

Στο συμβούλιο υπουργών Τηλεπικοινωνιών της...

Σχολείο... αλλιώς από τον Σεπτέμβρη - Όλες οι αλλαγές και τα νέα δεδομένα

Σχολείο... αλλιώς από τον Σεπτέμβρη - Όλες οι αλλαγές...

«Επανάσταση στην Παιδεία και στον τρόπο διεξαγωγής...

Φορολογικές Δηλώσεις:  Σωρεία προβλημάτων και ταλαιπωρίας η υποβολή τους

Φορολογικές Δηλώσεις: Σωρεία προβλημάτων και...

Από την Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων...

Συνάντηση Προεδρείων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της ΠΟΦΕΕ για θέματα του κλάδου τους

Συνάντηση Προεδρείων του Οικονομικού Επιμελητηρίου...

Τα μείζονα θέματα, που απασχoλούν τον κλάδο των...

Τέλος παρεπιδημούντων:  Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων στους δήμους, αύξηση κατά 2%  του τέλους και επαναλειτουργία  της Πλατφόρμας, ζητά η Αυτοδιοίκηση

Τέλος παρεπιδημούντων: Άμεση απόδοση των...

Το συνολικό ποσό των 120 εκ. ευρώ για το τέλος των...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...