ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ  Η παράδοση της βασιλόπιτας και η παρουσίαση  του συλλεκτικού ημερολογίου 2024

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ Η παράδοση της βασιλόπιτας και η παρουσίαση του συλλεκτικού ημερολογίου 2024

Με την συμμετοχή πολλών Ξηρολιβαδιωτών και φίλων του χωριού που γέμισαν τον χώρο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του εστιατορίου «ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ» στη Βέροια, η καθιερωμένη εκδήλωση της βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου που συνδυάστηκε με την παρουσίαση του ετήσιου συλλεκτικού ημερολογίου για το έτος 2024.

Μεταξύ πολλών άλλων στην εκδήλωση παρευρέθησαν και οι πολιτευτές Ημαθίας Λίνα Τουπεκτσή και Νίκος Τσιαμήτρος. Του παρευρεθέντες καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου Βασίλης Χασιώτης, απευθύνοντας στη συνέχεια ευχές για το νέο έτος και ενημερώνοντας για τις προσεχείς δραστηριότητες του ΠΟΞ με επόμενη εκδήλωση την ετήσιο χορό που θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο «Sala Ελιά» στις 9 Μαρτίου 2024.

Στη συνέχεια ο ιερέας του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία Ξηρολιβάδου, π. Ιωάννης Κιουλές ευλόγησε κι έκοψε την βασιλόπιτα. Στη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν σε όλους ατομικά κομμάτια βασιλόπιτας.

Το τυχερό νόμισμα βρέθηκε στο κομμάτι της Τασούλας Κόγια, η οποία παρέλαβε ως δώρο ένα μαργαριταρένιο κολιέ που φιλοτέχνησε και πρόσφερε η Αντιπρόεδρος του Ομίλου, Δήμητρα Κουτόβα.

Ακολούθησε η παρουσίαση του συλλεκτικού ημερολογίου του 2024 με θέμα «Η κύκλος του μαλλιού στο Ξηρολίβαδο», από τον Αναστάσιο Βασιάδη ο οποίος και επιμελήθηκε την διαμόρφωση του. Ο ομιλητής αφού έκανε σύντομη αναδρομή στην ιστορία και τις παραδόσεις του Ξηρολιβάδου και του ΠΟΞ, αναφέρθηκε στις εκδόσεις των συλλεκτικών ημερολογίων που αναδεικνύουν και προβάλλουν τα ιδιαίτερα στοιχεία που συνδέονται με την ιστορική και κοινωνική συνέχεια του χωριού Ξηρολίβαδο.

Ο Α. Βασιάδης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στον πρωταρχικό ρόλο που διαδραμάτιζε η ορεινή κτηνοτροφία για τον οικογενειακό και ευρύτερο βιοπορισμό, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία της παραγωγής και επεξεργασίας του μαλλιού. Ακολούθησε από τον ομιλητή, περιγραφή των σταδίων παραγωγής και επεξεργασίας του μαλλιού στο Ξηρολίβαδο ως κτηνοτροφικού χωριού, που αποτελούσε αποκλειστική ενασχόληση των γυναικών.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τις επιλεγμένες φωτογραφίες του ημερολογίου, που προέρχονται από τα οικογενειακά αρχεία ξηρολιβαδιώτικων οικογενειών, στις οποίες απεικονίζονται γνωστά πρόσωπα σε στιγμές ενασχόλησης στον «Κύκλο του μαλλιού στο Ξηρολίβαδο» Η παρουσίαση του ημερολογίου ολοκληρώθηκε με ευχαριστήρια αναφορά στους χορηγούς που υποστήριξαν την έκδοση του.

Οι Ξηρολιβαδιώτες και οι φίλοι του Ξηρολιβάδου που παρευρέθησαν στην εκδήλωση αποχώρησαν με έκδηλα συναισθήματα, ικανοποίησης χαράς και νοσταλγίας, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τον ετήσιο χορό που θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο «Sala Ελιά» στις 9 Μαρτίου 2024, ενώ κυριαρχούσαν οι ευχές για καλή καλοκαιριάτικη αντάμωση στο αγαπημένο χωριό.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

To πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 18/7/24 – 24/7/24

To πρόγραμμα του Κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ 18/7/24 – 24/7/24

ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΣ 2 (ΜΕΤΑΓΛ)Προβολές στην αίθουσα...

Ο «Ποπολάρος» του Γρηγόρη Ξενόπουλου την Πέμπτη 18 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

Ο «Ποπολάρος» του Γρηγόρη Ξενόπουλου την Πέμπτη 18...

Η θεατρική παράσταση  «O Ποπολάρος» του Γρηγόρη ...

Σε εξειδικευμένο σεμινάριο για το fundraising στη Νέα Υόρκη, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Σε εξειδικευμένο σεμινάριο για το fundraising στη Νέα Υόρκη,...

Ένα ακόμη θετικό πρόσημο, διεθνώς, για τη Δημόσια...

Με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, συνεχίζεται το «Naoussa Summer Festival 2024»

Με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, συνεχίζεται...

Συνεχίζονται με επιτυχία και με ιδιαίτερα αυξημένο...

Εξαντλήθηκαν οι κάρτες ελευθέρας για την εβδομάδα προβολών: «Κ.Ε.Π.Α, σαν Σταρ του θερινού σινεμά»

Εξαντλήθηκαν οι κάρτες ελευθέρας για την εβδομάδα...

Από την Κ.Ε.Π.Α Δήμου Βέροιας γνωστοποιείται ότι...

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ: «Μπαμπάδες με ρούμι» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ: «Μπαμπάδες με ρούμι» των Θανάση...

Η Κ.Ε.Π.Α Δήμου Βέροιας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων...

Συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις του Naoussa Summer Festival (ΦΩΤΟΣ)

Συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις του Naoussa...

Συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Πολιτιστικό...

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ: Η «ΧΙΟΝΑΤΗ into the woods» στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ: Η «ΧΙΟΝΑΤΗ into the woods» στο Θέατρο...

Την παιδική παράσταση «ΧΙΟΝΑΤΗ into the woods» σε σκηνοθεσία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...