ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφίστηκε χθες βράδυ κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την Ισότητα στον Πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία Ψήφισαν 254 βουλευτές - Επί της Αρχής: 176 ΝΑΙ, 76 ΟΧΙ και 2 «παρών»

Ψηφίστηκε χθες βράδυ κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την Ισότητα στον Πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία Ψήφισαν 254 βουλευτές - Επί της Αρχής: 176 ΝΑΙ, 76 ΟΧΙ και 2 «παρών»

Με διευρυμένη πλειοψηφία ψηφίστηκε χθες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στην Ελληνική Βουλή, το νομοσχέδιο για την Ισότητα στον πολιτικό γάμο  των ομόφυλων ζευγαριών μετά από μια έντονη συζήτηση, με ιδιαίτερα αιχμηρές αναφορές. Ψήφισαν 254 βουλευτές. Επί της Αρχής: 176 ΝΑΙ, 76 ΟΧΙ και 2 «παρών».  Η χθεσινή, εκτιμάται ως μια ιστορική μέρα και απόφαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα  καθώς η Ελλάδα, θα γίνει η 16η χώρα της ΕΕ και η πρώτη ορθόδοξη, στην οποία αναγνωρίζεται η ισότητα στο πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλέστηκε την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ για να εξηγήσει ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στις αρχές της και υποστήριξε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου. Το τελικό πολιτικό crash test έναντι του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εξελίσσεται στη Bουλή με τους αρχηγούς των κομμάτων να ανοίγουν τα χαρτιά τους ενόψει της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί ονομαστικά. «Είμαστε εδώ σήμερα για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την «ασπίδα» των γονιών τους και με μία αναγκαία προσθήκη στο Οικογενειακό Δίκαιο να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή προσθέτοντας με έμφαση ότι η μεταρρύθμιση, την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση σχετικά με την ίση πρόσβαση στον πολιτικό γάμο, κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη, χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών. Το νομοσχέδιο επιδιώκει να ενώσει και όχι να διχάσει διαμήνυσε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται η συντήρηση με την οπισθοδρόμηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς την Εκκλησία, τονίζοντας ότι το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης θολώνει από διακινούμενους μύθους: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Ή, για να το πω λαϊκά: ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες περιπτώσεις, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές, για την επιλογή της αποτέφρωσης πιο πρόσφατα». Επικαλούμενος την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ ο πρωθυπουργός θύμισε ότι σε αυτή αναφέρεται πως όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα.

Στην τοποθέτησή του ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί θεμελιώδη ανατροπή του οικογενειακού δικαίου και πως οι επιπτώσεις του πάνε πολύ πιο πέρα. «Και για όλα αυτά η παράταξή μας δεν θα έπρεπε να το έχει φέρει προς ψήφιση. Εγώ δεν θα το ψηφίσω. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του ενόψει της ψηφοφορίας του έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. «Η αποχή είναι για τους Βορίδηδες αυτού του τόπου. Μας χωρίζει ηθική και αξιακή άβυσσος από αυτούς. Σας καλώ να πείτε ένα δυνατό “ναι” περηφάνιας, αξιοπρέπειας, συμπερίληψης. Αν όχι ο ΣΥΡΙΖΑ των δικαιωμάτων, τότε ποιος; Αν όχι εμείς οι προοδευτικοί άνθρωποι αυτού του τόπου, τότε ποιοι;» ανέφερε

«Ατελές» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης. Ο κ. Φάμελλος έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό όπως το «αν η ΝΔ έχει την επάρκεια να περάσει μόνη της αυτό το νομοσχέδιο; Η ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε την επάρκεια να προχωρήσει μία μεταρρύθμιση και χρειάστηκε ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.» Το γάντι σήκωσε ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας πυρά τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους.

Το εσωτερικό της πρόβλημά να μην το μεταβιβάζει στο ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για μια θετική μεταρρύθμιση που αφορά στα ίσα δικαιώματα: « για το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το κράτους δικαίου είναι ζητήματα ταυτοτικά, αξιακά. Πιστεύουμε βαθιά ότι ζητήματα που αφορούν την πατρίδα μας ή τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται από μια κοντόφθαλμη λογική, μια κοντόφθαλμη οπτική, μια λογική πολιτικού κόστους».

Γιατί δεν συμφωνεί το ΚΚΕ με την προωθούμενη μεταρρύθμιση εξήγησε ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, απορρίπτοντας τα περί ομοφοβίας, ενώ υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο.

«Η αποψή μας δεν έχει να κάνει με ομοφοβία ή τρανσφοβία, η στήριξη των απροστάτευτων παιδιών είναι πολύ ευαίσθητος τομέας και δεν μπορεί να αφήνεται στα κάθε στα χέρια των κάθε είδους ιδιωτών» είπε ο κ. Κουτσούμπας ενώ ο Άκης Σκέρτσος τόνισε «είδαμε σήμερα μια σκέψη η οποία είναι ολοκληρωτική, απολιθωμένη και μονολιθική. Θα ήθελα να ακούσω μια καταδίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Κούβα».

Την άποψη ότι «η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά και εμείς ασχολούμαστε με τον γάμο των ομοφυλοφίλων», εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στην Βουλή. «Ασχολούμαστε για 500 ομοφυλόφιλα ζευγάρια για το εάν πρέπει να υιοθετούν ή όχι. Άρα έχουμε κάνει ένα λάθος. Κοιτάτε το έλασσον και όχι το μείζον» ανέφερε.

Υπέρ του νομοσχεδίου η Νέα Αριστερά. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν στο ζύγι, Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν τη δική τους αυταξία» τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας είπε ότι «αυτό το νοσηρό νομοσχέδιο εάν περάσει θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως αλλά και της διαστροφής».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός τόνισε «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισήγαγε για ψήφιση στην Ολομέλεια ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο».

Ψηφίζουμε «ναι» χωρίς αστερίσκους τόνισε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Η Πλεύση Ελευθερίας, η μικρή μας αυτή κοινοβουλευτική ομάδα, δεν έχει καμία αμφιβολία, καμία διαρροή, κανέναν δισταγμό να ψηφίσει το νομοσχέδιο» τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ αίσθηση έκανε η ομιλία του κ. Μπιμπίλα με προσωπικές αναφορές στην ανάγκη αναγνώρισης ίσων δικαιωμάτων σε όλους τους ανθρώπους.

Η συζήτηση που διοίκησε 30 ώρες, έκλεισε με τον υπουργό επικρατείας Άκη Σκέρτσο ο οποίος συνόψισε όσα συζητήθηκαν από την Τετάρτη στην βουλή, τονίζοντας ότι με το νομοσχέδιο, η Δημοκρατία τείνει χείρα ελευθερίας σε όλους τους πολίτες, σημειώνοντας τη συμβολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου για μία εμβληματική μεταρρύθμιση που η δίνει οξυγόνο ισότητας και ελευθερίες σε συμπολίτες μας και το δικαίωμα της κοινωνίας να προχωράει μπροστά και να εξελίσσεται. Ακολούθησε ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Διεθνές Συνέδριο της ΕΣΕΕ,  Future of Retail ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ: «Δράση» κι όχι «στασιμότητα» - Η μετάβαση στο μέλλον δεν μπορεί να περιμένει

Στο Διεθνές Συνέδριο της ΕΣΕΕ, Future of Retail ΓΙΩΡΓΟΣ...

Για τον διευρυμένο, διεθνή χαρακτήρα του πρόσφατου...

ΚΕΔΕ προς Υπουργείο Περιβάλλοντος:  Να ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών με τη χρήση “bonus” του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

ΚΕΔΕ προς Υπουργείο Περιβάλλοντος: Να ανασταλεί η...

Πολλαπλές αναταράξεις έχει προκαλέσει σε όλη την χώρα...

Με καθυστέρηση λόγω αλλαγών, άνοιξε χθες η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων, έως τις 26 Ιουλίου -Αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή δήλωσης για πολλούς πολίτες και πληρωμή φόρου σε 8 δόσεις έως τον Φεβρουάριο του 2025

Με καθυστέρηση λόγω αλλαγών, άνοιξε χθες η πλατφόρμα...

Άνοιξε από χθες 25 Απριλίου 2024, η πλατφόρμα υποβολής των...

Λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS - ταμειακών μηχανών

Λήγει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS -...

Από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών...

Α. Τζιτζικώστας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Κεντρική Μακεδονία: “Πρώτη Περιφέρεια στη χώρα η Κεντρική Μακεδονία στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου

Α. Τζιτζικώστας στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή...

Ομιλία στο συνέδριο “Κλιματικά Ουδέτερη, Ανθεκτική...

Ευρωεκλογές: «Κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα των Σπαρτιατών  Τριάντα ένα κόμματα και συνασπισμοί από τα συνολικά 46, οδεύουν προς τις κάλπες της 9ης Ιουνίου – Ποιοι μένουν εκτός

Ευρωεκλογές: «Κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο το κόμμα των...

Τελικά, 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 46 που...

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα Μαλακάσι Α’ – Κανένα πρόβλημα στατικότητας

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα...

Η συνέχιση των εργασιών συντήρησης των επιφανειακών...

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές έφεραν οι σφοδρές αντιδράσεις των Δήμων

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές...

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...