Κάθοδος στην Αθήνα για τη δικαίωση των αιτημάτων τους… Παναγροτικό «μπλόκο» χθες στην Πλατεία Συντάγματος, με χιλιάδες αγρότες και δεκάδες τρακτέρ -Δυναμική συμμετοχή και της Ημαθίας

Κάθοδος στην Αθήνα για τη δικαίωση των αιτημάτων τους… Παναγροτικό «μπλόκο» χθες στην Πλατεία Συντάγματος, με χιλιάδες αγρότες και δεκάδες τρακτέρ -Δυναμική συμμετοχή και της Ημαθίας

Σε αγροτικό κλοιό βρίσκεται η Αθήνα με δεκάδες τρακτέρ να έχουν κατακλύσει το Σύνταγμα εν όψει του αγροτικού συλλαλητηρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη, το απόγευμα της Τρίτης (20/2), ενώ, από νωρίς το πρωί με πλοία και πούλμαν κατέφθαναν αγρότες από την Κρήτη και πολλές περιοχές της χώρας.

Οι Έλληνες αγρότες όπως και οι συνάδελφοί τους σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέλεξαν να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι για τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ.

Χιλιάδες αγρότες από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Συντάγματος, όπου συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πάνω από έξι χιλιάδες αγρότες που κατέφθασαν στην πρωτεύουσα με  περισσότερα από 200 τρακτέρ, αγροτικά και λεωφορεία.

Αναρτημένα πανό κατέκλυσαν το Σύνταγμα, με συνθήματα για την επαγγελματική τους επιβίωση, αλλά και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα.

 Συνθήματα, όπως «Αγώνας για να μείνουμε στη γη μας», «no farmers, no food, no future»,  «χωρίς εμάς, τί θα φας;», «μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια», οι αγρότες έδωσαν βροντερό παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο που ξεκίνησε κατά τις 6.30 μ.μ. ενώ από νωρίς το πρωί με πλοία και πούλμαν κατέφθαναν αγρότες από την Κρήτη έως τον Έβρο,  μετά από περίπου ένα μήνα στα μπλόκα, όπως και οι συνάδελφοί τους σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

Ολονυχτία αγροτών στο Σύνταγμα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι αγρότες παρέμειναν την νύχτα στο Σύνταγμα έως σήμερα το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αποχωρούν τμηματικά και συντεταγμένα, όπως ήταν και η προσέλευσή τους στην Αθήνα.  Μέσω της πανεπιστημίου θα φτάσουν στην Ομόνοια από την Αγίου Κωνσταντίνου στην πλατεία Καραϊσκάκη και από την λεωφόρο Αθηνών στην εθνική οδό. 

Επιστρέφοντας στα μπλόκα οι αγρότες αναμένεται να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της καθόδου τους στην Αθήνας. Και βέβαια καθοριστικό για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων αποτελεί το επικείμενο ραντεβού των Θεσσαλών αγροτών με τον πρωθυπουργό

Το συλλαλητήριο, πραγματοποιήθηκε συντεταγμένα και σε συνεννόηση με την αστυνομία, ώστε να περιορισθούν οι συνέπειες στη λειτουργία της πρωτεύουσας.

Οι αγρότες επιμένουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες ότι «δεν έχουμε να δώσουμε», ωστόσο χαρακτήρισε το χθεσινό συλλαλητήριο μέσο πίεσης στα χέρια του προς τις Βρυξέλλες.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκαν επίσης μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί καθώς, την ίδια ώρα με το αγροτικό συλλαλητήριο είχει προγραμματιστεί και πανεκπαιδευτικό.

Να θυμίσουμε ότι μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ, καθώς όπως δηλώνουν «κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ, οι αγρότες γίνονται φτωχότεροι».

Το χρονικό της «απόβασης»

Οι αγρότες μπήκαν με τα τρακτέρ τους στη Λεωφόρο Αθηνών κορνάροντας, μέχρι την πλατεία Ομονοίας όπου έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους Αθηναίους που είχαν συγκεντρωθεί στα πεζοδρόμια. Οι κόρνες ηχούσαν ρυθμικά ακόμα και υπό τους ήχους της Μικρής Νυχτερινής Μουσικής του Μότσαρτ.Στις 3.00 το μεσημέρι τα πρώτα τρακτέρ ανέβηκαν τη Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα. Καθ` όλη τη διαδρομή τους, από την Εθνική Αθηνών – Λαμίας μέχρι και το Σύνταγμα, οι άνδρες της Τροχαίας προχωρούσαν σε προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας. Τα τρακτέρ και τα λεωφορεία από την Λεωφόρο Κηφισού πέρασαν στην Λεωφόρο Αθηνών και μέσω της Αχιλλέως έφτασαν στην πλατεία Καραϊσκάκη. Από εκεί ανέβηκαν αντίθετα την Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι την πλατεία Ομονοίας και από εκεί και πάλι αντίθετα μέσω της Πανεπιστημίου έφτασαν μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και την Αμαλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές είναι και οι αγρότισσες που βρίσκονται στο τιμόνι των τρακτέρ, διεκδικώντας τα αιτήματά τους.

Οι αγρότες πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ 8ο...

 Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 η λογοτεχνική συντροφιά του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...