Επίκαιρα και μη. Από τη Νέα Υόρκη με αγάπη

Επίκαιρα και μη. Από τη Νέα Υόρκη με αγάπη

Ένα λαϊκό ρητό λέει πως «μάτια που δε βλέπονται γρήγορα λησμονούνται».

Αυτό δεν ισχύει για τον Τάσο Κασαπίδη, τέκνο της Ημαθίας και πιο συγκεκριμένα του Ταγαροχωρίου.

Ο Τάσος, γιατρός στο επάγγελμα, διαβιεί και εργάζεται ως χειρουργός στην Αμερική. Ξενιτεμένος εδώ και μισό αιώνα, δεν ξεχνά την πατρίδα του που την επισκέπτεται κατά διαστήματα, ούτε τους φίλους του με τους οποίους επικοινωνεί αδιαλείπτως.

Ο Τάσος Κασαπίδης, συμμετέχει στα κοινωνικά, ιδίως όμως στα εθνικά δρώμενα, με άρθρα, μελέτες, επιστολές και δημιουργικές υποδείξεις. Τα κείμενά του φιλοξενούνται στις ελληνικές εφημερίδες της νέας του πατρίδας. Έτσι, στον «Εθνικό Κήρυκα», την ιστορική και έγκριτη εφημερίδα της Νέας Υόρκης και στο φύλλο της 21-3-14 κάνει περιεκτική αναφορά στην διπλή εορτή του Ελληνισμού: Στην 25η Μαρτίου.

Στο ίδιο άρθρο, καυτηριάζει την αβελτηρία και τις παραλείψεις της Ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δείχνει να μην έχει αντιληφθεί πόσο σπουδαία είναι η διατήρηση της εθνικής μνήμης στον απόδημο Ελληνισμό.

Διευκρινίζει όμως: «Δεν επιδιώκω με το άρθρο μου αυτό τη διχόνοια, ούτε θέλω να διαπράξω ιεροσυλία πάνω στα ιδεώδη της εθνικής μας εορτής και τις εθνικές παρακαταθήκες. Ούτε κηλιδώνω την ιερότητα και τους σκοπούς της Εθνικής μας παρελάσεως όταν γράφω τα ατοπήματα των υπεύθυνων των ελληνικών κυβερνήσεων οι οποίες για λόγους οικονομίας σταμάτησαν να στέλνουν τους Ευζώνους της προεδρικής Φρουράς, αυτές που σε κάθε παρέλαση στην Πέμπτη Λεωφόρο σκορπούσαν ρίγη εθνικής υπερηφάνειας για τα πεπραγμένα της φυλής μας και για τις θυσίες των προγόνων μας στους εδώ ομογενείς και στα παιδιά τους».

Πονά η ψυχή του ξενιτεμένου Έλληνα όταν διαπιστώνει ολιγαρία για την προβολή της εθνικής υπόστασης και της Ελληνικής αξίας. Και κατακρίνει εκείνους που δείχνουν αδιαφορία για υψίστης σημασίας γεγονότα που αφορούν την ελληνική πατρίδα. Κατηγορεί ως «μουδιασμένους» και «απλησίαστους» τους ομογενείς άρχοντες του πλούτου που αδιαφορούν για την διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας. Και κλείνει με την αγωνιώδη επίκληση να στηρίζουν οι ομογενείς κάθε τι το ελληνικό.

Εύγε Τάσο, αλησμόνητε φίλε και συμμαθητή στο Γυμνάσιο. Στο ένδοξο εθνικό Γυμνάσιο Βεροίας, που για έναν αιώνα υπήρξε το λίκνο της γνώσης και της αρετής.

 

Επίκαιρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με τα χέρια ψηλά η νεολαία της Βέροιας  στη συναυλία του 12ου Πίθηκου

Με τα χέρια ψηλά η νεολαία της Βέροιας στη συναυλία...

Όλη η ενέργεια και οι ανησυχίες της εφηβείας...

Άνοιξε η θέση για νέο Διοικητή στο Νοσοκομείο Βέροιας και αποστέλλονται τα πρώτα βιογραφικά

Άνοιξε η θέση για νέο Διοικητή στο Νοσοκομείο Βέροιας...

Το ενδιαφέρον τους για τη θέση νέου Διοικητή στο...

Μουρτζίλας  και Νεστορόπουλος,  οι εντεταλμένοι Περιφερειακοί σύμβουλοι σε Υγεία και Μεταφορών, αντίστοιχα

Μουρτζίλας και Νεστορόπουλος, οι εντεταλμένοι...

 Τους νέους Εντεταλμένους Περιφερειακούς Συμβούλους...

Χωρίς μαθήματα τα σχολεία  την Παρασκευή  27 Σεπτεμβρίου

Χωρίς μαθήματα τα σχολεία την Παρασκευή 27...

Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και...

Το φυλλάδιο της Τροχαίας για τους μικρούς μαθητές

Το φυλλάδιο της Τροχαίας για τους μικρούς μαθητές

Πρόληψη και ενημέρωση είναι ένας από τους βασικούς...

Το κόκκινο νήμα «έδεσε» τα τελευταία βήματα των Εβραίων της Βέροιας…

Το κόκκινο νήμα «έδεσε» τα τελευταία βήματα των...

Το κόκκινο νήμα ξετυλίχθηκε και έδεσε συμβολικά...

Ο γερανός της Τροχαίας ετοιμάζεται  για Νάουσα  και Αλεξάνδρεια

Ο γερανός της Τροχαίας ετοιμάζεται για Νάουσα και...

Στο περιθώριο της ραδιοφωνικής συνέντευξης του...

Πόσες θέσεις ταξί προτείνει ο Δήμος  για τις πιάτσες στη Βέροια

Πόσες θέσεις ταξί προτείνει ο Δήμος για τις πιάτσες...

Ως έκτακτο θέμα μπήκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ενημερώνουμε τους αναγνώστες και συνδρομητές μας ότι η εφημερίδα ΛΑΟΣ δεν θα εκδοθεί από την Τρίτη 14 μέχρι και το Σαββατοκύριακο 18-19 Αυγούστου λόγω διακοπών.Τα γραφεία μας θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα 20...

Σας ενημερώνουμε πως τα γραφεία της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» θα παραμείνουν κλειστά για το διάστημα 13-17 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας μέχρι και την Παρασκευή 10...

Η παρουσία των μελών του Επιμελητηρίου Ημαθίας ήταν χαρακτηριστική και πολυμελής σε δύο εκδηλώσεις, όπως διαπιστώσαμε, αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου φουαγιέ της...

Ήταν Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 1965, η ημέρα που κυκλοφόρησε το με αριθμό 1 φύλλο του εβδομαδιαίου τότε ΛΑΟΥ. Ο  αείμνηστος  Ζήσης  Πατσίκας με τα παιδιά του  μετά την πενταετή έκδοση της εφημερίδας «Αλεξάνδρεια»,...