ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 45ΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Τριήμερη επίσκεψη του  αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας στο Βελιγράδι -Με τον περιφερειακό σύμβουλο Στέργιο Μουρτζίλα, επισκέφτηκαν το περίπτερο της ΠΚΜ και το Δημοτικό Σχολείο της Σερβικής πρωτεύουσας

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 45ΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Τριήμερη επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας στο Βελιγράδι -Με τον περιφερειακό σύμβουλο Στέργιο Μουρτζίλα, επισκέφτηκαν το περίπτερο της ΠΚΜ και το Δημοτικό Σχολείο της Σερβικής πρωτεύουσας

Τριήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην 45η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού στην οποία η Ελλάδα φέτος, κατέχει τον τιμητικό τίτλο «Χώρα Εταίρος» (Partner Country).


Τα εγκαίνια έγιναν την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου από  τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς και την  Ελληνίδα υπουργό Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας επισκέφθηκε την έκθεση το πρωί του Σαββάτου, συνοδευόμενος από τον συνάδελφο, περιφερειακό σύμβουλο κ. Στέργιο Μουρτζίλα. 

Κατά την παραμονή τους, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον χώρο και να συνομιλήσουν με Έλληνες εκθέτες,  βλέποντας από κοντά την προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάδειξη και την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος στη φίλη χώρα.

Ιδιαίτερος σταθμός, το περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία συμμετέχει ανελλιπώς από το 2015 με δικό της χώρο, μέσω του οποίου προβάλλονται όλες οι περιφερειακές της ενότητες.

Εκεί είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τον Διευθυντή ΕΟΤ της Σερβίας κ. Γιώργο Κακούτη, στελέχη του Γραφείου Τουρισμού της ΠΚΜ και επιχειρηματίες.


Ιδιαίτερη έκπληξη προκάλεσε το τουριστικό ενδιαφέρον των επισκεπτών για το πολυποίκιλο και πολυθεματικό τουριστικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα σπουδαία θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή. Ένας από τους βασικούς λόγους της συνεχούς αύξησης της επισκεψιμότητας των Σέρβων τουριστών στην Περιφέρειά μας. 

Μεγάλο το ενδιαφέρον τους και για την Ημαθία, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα του νέου Μουσείου των Αιγών  και του αναστηλωμένου ανακτόρου του Βασιλέως Φιλίππου, τον «Παρθενώνας της Μακεδονίας». Μια μεγάλη ευκαιρία για την τουριστική ανάπτυξη και την διεύρυνση του χρόνου παραμονής των επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

“ Οι προσπάθειές μας για την τουριστική προβολή της Ημαθίας είναι διαρκείς. Μέσα από τη συμμετοχή μας στις περισσότερες διεθνείς εκθέσεις σε Ευρώπη και Βαλκάνια, απευθυνόμαστε με  στοχευμένες προτάσεις σε όλες τις τουριστικές αγορές. 

Η Σερβία, πέρα από τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας με την Ελλάδα, αποτελεί και μια από τις μεγαλύτερες δεξαμενές επισκεπτών. Ο σέρβοι τουρίστες κινούνται προς τη χώρα μας κυρίως οδικώς και συνηθίζουν να κάνουν διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας συγκριτικά με άλλους λαούς. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φιλοξενεί κάθε χρόνο σημαντικό αριθμό Σέρβων επισκεπτών και αποτελεί για εκείνους έναν γνωστό και αγαπημένο προορισμό διακοπών. 


Οι τουρίστες σήμερα αναζητούν διαρκώς νέους προορισμούς, πέρα από την θάλασσα και τις παραλίες. Εδώ η Ημαθία, η οποία αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια σε δυναμικά ανερχόμενο τουριστικό προορισμό, μπορεί και προσφέρει ολοκληρωμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες και διαφορετικές επιλογές, με τη δική της τεσσάρων εποχών πρόταση », δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης.

Επίσκεψη στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Βελιγραδίου

Την ίδια μέρα οι  κ. Καλαϊτζίδης και Μουρτζίλας επισκέφτηκαν και το Ελληνικό Σχολείο του Βελιγραδίου, το οποίο λειτουργεί στη Σερβική πρωτεύουσα από το 2008, με τη μορφή του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας.  

Από το 2023, στεγάζεται σε μόνιμη βάση, με την σύμφωνη απόφαση και του υπουργείου παιδείας της Σερβίας, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του δημόσιου δημοτικού σχολείου „Petar Petrovic Njegos” και λειτουργεί τις απογευματινές ώρες εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος της Σερβίας. Σκοπός του, η καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας.  Σε αυτό λειτουργούν τμήματα Νηπιαγωγείου-Δημοτικού- Γυμνασίου τα οποία διαμορφώνονται κάθε χρόνο ανάλογα με τον αριθμό και το επίπεδο Ελληνομάθειας των μαθητών και το πρόγραμμα ρυθμίζεται ώστε να διευκολύνει, όσο το δυνατόν περισσότερο, την προσέλευση όλων των μαθητών.

Σήμερα σε αυτό φοιτούν 68 ελληνόπουλα που πέρα από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, κρατάνε ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις που συχνά διοργανώνουν. 

Κατά την ξενάγησή τους από τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Νικόλαο Κεσίδη και τον συντοπίτη μας κ. Χαράλαμπο Καραγκιωζίδη, οι κ.κ. Καλαϊτζίδης και Μουρτζίλας είχαν την ευκαιρία να παραστούν και στην παραδοσιακή κοπή βασιλόπιτας παρουσία Έλληνα ιερέα, ο οποίος εκφώνησε έναν θεόπνευστο λόγο.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο μας, στην πρωτεύουσα της Σερβίας το Βελιγράδι, μικρά ελληνόπουλα κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία και δυνατά τη χώρα μας στην καρδιά τους.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει την Δευτέρα 22/4 η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Νάουσας

Συνεδριάζει την Δευτέρα 22/4 η Δημοτική Επιτροπή του...

Τακτική  δημόσια συνεδρίαση της Δημοτικής  Επιτροπής...

Συνάντηση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας με το Δήμαρχο Παν. Γκυρίνη

Συνάντηση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας...

Την Παρασκευή 19/04/2024 το Δ.Σ. του Ε.Σ. Αλεξάνδρειας...

Νεκρός 67χρονος  σε τροχαίο δυστύχημα στην επαρχιακή οδό Αλεξάνδρειας - Γιαννιτσών

Νεκρός 67χρονος σε τροχαίο δυστύχημα στην επαρχιακή...

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε χθες (20 Απριλίου 2024) και...

Η κίνηση του Μητροπολίτη έως 25/4

Η κίνηση του Μητροπολίτη έως 25/4

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος 2024 στην Παναγία Σουμελά

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών Αγίας και Μεγάλης...

Κυριακή 28 Απριλίου (των Βαΐων)08.00 – 11.00 Όρθρος και Θεία...

Συνεδριάζει την Τρίτη 23/4 η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη 23/4 η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

 Συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας, θα...

Αναστάσιμος Εσπερινός και ομιλία από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στη Νάουσα

Αναστάσιμος Εσπερινός και ομιλία από τον Καθηγούμενο...

Το απόγευμα του Σαββάτου, 20ης Απριλίου, ο...

Έφυγε από τη ζωή ο Διονύσιος Δικαιουλάκος σε ηλικία 70 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Διονύσιος Δικαιουλάκος σε ηλικία 70...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 21 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...