Πρεσβευτές κουλτούρας και οικολογίας

Πρεσβευτές κουλτούρας και οικολογίας

Την εβδομάδα 26 Φεβρουαριου έως 1 Μαρτίου 14 μαθητές και 6 καθηγητές από τρία ευρωπαϊκά σχολεία, τα IES Valentín Turienzo από τις Colindres της επαρχίας Cantabria της Ισπανίας, Ozolnieki Secondary School από το Ozolnieki της Λετονίας και Carl-Fuhlrott-Gymnasium από το Wuppertal της Γερμανίας επισκέφθηκαν το 5ο Γενικό Λύκειο Βέροιας στο πλαίσιο εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ121-SCH 2023-1-EL01-KA121-SCH-000136767 με στόχο να αναπτύξουν τους τρεις θεματικούς άξονες των ενδιαφερόντων τους: πολυγλωσσία, περιβάλλον και πολιτισμό.


Έτσι, οι μαθητές αφού χωρίστηκαν σε διαπολιτισμικές ομάδες με έναν παιγνιώδη τρόπο, πληροφορήθηκαν αρχικά από τους μαθητές του σχολείου που διεξήγαγαν αντίστοιχη έρευνα, για τα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και τις Περιοχές του Δικτύου NATURA που βρίσκονται στη χώρα μας. Με αφετηρία το 5ο λύκειο γνώρισαν το πώς λειτουργεί ένα δημόσιο σχολείο και στη συνέχεια έγιναν δεκτοί από τις τοπικές Αρχές και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας που τους καλωσόρισε στην πόλη μας στο εμβληματικό κτίριο του δημαρχείου. Την ίδια μέρα, με τη συνδρομή του Συλλόγου Φίλων Τριποτάμου την περιοχή της Μπαρμπούτας, συνειδητοποίησαν τη σημασία του υδάτινου στοιχείου στη ζωή της Βέροιας ανά τους αιώνες, γνώρισαν το καλά οργανωμένο οικοσύστημα του ποταμού που διαρρέει την πόλη και εντόπισαν τους κινδύνους που απειλούν την ισορροπία του. 

Είχαν εξάλλου τη χαρά να συναντηθούν με τον κ. Μάκη Δημητράκη, ο οποίος με πολύ αγάπη και σεβασμό έκανε με τους επισκέπτες μια πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στα σημαντικότερα σημεία της Βέροιας, φέρνοντάς τους σε επαφή με τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της, καθώς Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι διαμόρφωναν στο παρελθόν το μωσαϊκό των κατοίκων της. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Νάουσας και πήραν βιωματικά πολλές γνώσεις σχετικά με το περιβάλλον της περιοχής και τον ποταμό Αραπίτσα. Εδώ εφαρμόστηκε η ανακαλυπτική μάθηση, καθώς οι μαθητές απάντησαν στην πρόκληση να αναζητήσουν οι ίδιοι χαρακτηριστικά δείγματα της χλωρίδας και της πανίδας στο πάρκο του Αγ. Νικολάου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιελάμβανε ακόμα βιωματικά διαπολιτισμικά παιχνίδια γλωσσικής εμψύχωσης στο 36ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης όπου η διαπολιτισμική ομαδάρχισσα κ. Ελεονώρα Γαρίτατζη φρόντισε να φέρει κοντά τους Έλληνες, Γερμανούς, Λετονούς και Ισπανούς μαθητές, βοηθώντας τους να συνειδητοποιήσουν τα κοινά στοιχεία των γλωσσών τους, την αξία και την ομορφιά κάθε γλώσσας, όταν αυτή γίνεται όργανο επικοινωνίας, χαράς και αλληλοαποδοχής. Ταυτόχρονα η ρωμαϊκή, η βυζαντινή και η νεότερη όψη της Θεσσαλονίκης, την οποία τους παρουσίασαν οι μαθητές μας, φανέρωσε τη βιωσιμότητα του ελληνικού πολιτισμού.

Μέσα από ένα ενδιαφέρον σεμινάριο για τις όψεις της σύγχρονης Ελλάδας από την κ. Λιακοπούλου είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι οι σύγχρονοι Έλληνες παράγουν και στις μέρες μας πολιτισμό σε επιστημονικό, πνευματικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο, ενώ πολλά στοιχεία της παράδοσης και της κουλτούρας μας είναι ακόμα ζωντανά. Έτσι ακολούθησε αβίαστα η πολιτιστική γνωριμία με τους Βασιλικούς Τάφους και το Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, τοπόσημα και εκθέματα που καθόρισαν ιστορικά την περιοχή, ώστε να γίνουν φανερές οι απαρχές της ανάπτυξης αυτού του τόπου. Η επίσκεψη στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας έφερε σε επαφή τους επισκέπτες μας με τη λαϊκή παράδοση: εκτός από τις πατροπαράδοτες πίτες, δέχθηκαν και μαθήματα παραδοσιακών χορών από τον κ. Σταμάτη Χρυσή στα οποία ανταποκρίθηκαν με πολύ μεγάλη προθυμία, χαρά και επιτυχία!

Οι επισκέπτες μαθητές σε συνεργασία με τους συμμαθητές τους από το 5ο ΓΕΛ Βέροιας ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα με τις παρουσιάσεις των εργασιών τους για την εβδομάδα της κινητικότητας και τη διοργάνωση ενός γευστικότατου ελληνικού γεύματος στη Βιβλιοθήκη του σχολείου, το οποίο μαγείρεψαν με αγάπη και φροντίδα οι γονείς των μαθητών που φιλοξενούσαν τα παιδιά.

Οι εντυπώσεις και η συνεργασία ήταν άριστες κατά κοινή ομολογία και προσδοκούμε όλοι τις επόμενες συναντήσεις που θα λάβουν χώρα στη Λετονία, τη Γερμανία και την Ισπανία.

Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες Γιαννούλας Ιωάννης, Πασίδου Γεωργία, Σγούρου Στεργιανή Τσιτινίδου Δήμητρα, Ιωακειμίδου Ελισάβετ, Μέκσι Κλέα, Νικολαΐδου Σοφία, Μπουλιοπούλου Ελισάβετ, Πουρλίδας Ηλίας, Στεφάνου Κωνσταντίνος, Γανόπουλος Χαράλαμπος, Μαυρομιχάλη Στυλιανή, Δήμου Άννα, Ιακωβίδης Ιωάννης, Χατζηαθανασίου Άννα και οι καθηγητές Χαρά Αξούριστου, Έφη Λιακοπούλου και Τάσος Μοσχόπουλος.

Το πρόγραμμα επιχορηγείται από την ΕΕ και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.

#IKY #IKY_Erasmusplus #Erasmusplus

 #StateScholarshipsFoundation

Δρ. Απόστολος Καραφυλλίδης

Διευθυντής του 5ου ΓΕΛ Βεροίας


Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...