8 ΜΑΡΤΗ - Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας Διαχρονικό σύμβολο αγώνα, για την  ισότητα των φύλων και των δικαιωμάτων!

8 ΜΑΡΤΗ - Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας Διαχρονικό σύμβολο αγώνα, για την ισότητα των φύλων και των δικαιωμάτων!

Η 8 Μάρτη έχει εντυπωθεί στην Ιστορία, τη συλλογική συνείδηση και μνήμη όλων μας, όχι μόνο ως μια διεθνής ημέρα του ΟΗΕ (μετά από τη σχετική απόφαση κατοχύρωσης της το 1977), αλλά πολύ περισσότερο ως ένα διαχρονικό σύμβολο, που σηματοδοτεί μια διαρκή στάση ζωής κι αγώνα, κινητοποιήσεων και διεκδικήσεων για τα δικαιώματα της ζωής κάθε γυναίκας και κατ’ επέκταση όλης της ανθρωπότητας. Η  οικουμενικότητα και πολυσυλλεκτικότητα των μηνυμάτων και των κοινωνικών αναφορών της γιορτής της γυναίκας προκύπτει από το γεγονός της ταύτισης της επετείου της πρώτης αιματηρής εξέγερσης των υφαντριών της Νέας Υόρκης το 1857, που διαμαρτυρήθηκαν για αυτονόητα σήμερα, εργασιακά δικαιώματα, με πολλές άλλες «μάχες» που ακολούθησαν στην ιστορία του αγωνιστικού κινήματος. 

Το γεγονός ότι, κατά μέσο όρο, μπορούν σήμερα  οι εργαζόμενοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη να διατηρούν οκτάωρη απασχόληση, και σε ανθρώπινες, ως επί το πλείστον συνθήκες,  αποτελεί μια θεμελιώδη κατάκτηση της ιστορικής εκείνης κινητοποίησης της Νέας Υόρκης, τους καρπούς της οποίας όμως απολαμβάνουμε οι περισσότεροι, γυναίκες και άνδρες, για περισσότερο από 150 χρόνια τώρα! Επιπλέον, η 8 Μάρτη, στις αρχές του 20ού αιώνα, έγινε  «σημαία» του αγώνα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών και κατ’ επέκταση, αργότερα για την κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. 

Η συγκεκριμένη μέρα έγινε ακόμη πολλές φορές από τότε, μέχρι σήμερα, «φωνή» αφύπνισης και αντίστασης που ξεσήκωσε κύματα διαμαρτυριών και υπεράσπισης θυμάτων εγκλημάτων πολέμου άμαχου πληθυσμού, ολοκαυτωμάτων και γενοκτονιών. Έγινε και παραμένει «κραυγή» της ανεκπλήρωτης παγκόσμιας ειρήνης. Η καταγγελία της κάθε είδους εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο,   της  παιδικής εργασίας, της διακίνησης και σωματεμπορίας (trafficking), του δουλεμπορίου, της έμφυλης βίας και κακοποίησης γυναίκας παιδιού, κάθε είδους  βιασμών μέχρι και γυναικοκτονιών, που τα τελευταία χρόνια διαδέχονται καθημερινά η μία την άλλη, αλλάζοντας δραματικά και κατακόρυφα τη συχνότητα, με τις καταγραφές των πιο ειδεχθών περιστατικών της παγκόσμιας εγκληματικότητας. 

Ας «αγκαλιάσουμε» κάθε γυναίκα, παντού και πάντα!

Η φετινή 8 Μάρτη μπορεί να μας προβληματίσει θετικά. Μπορεί να γίνει σύνθημα αφύπνισης και κινητοποίησης για την κάθε μια και τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, ώστε να προσπαθήσουμε λίγο περισσότερο, στο χώρο και το χρόνο ευθύνης που μας αναλογεί, στο σπίτι, στο σχολείο, στη δουλειά, στην παρέα, στη γειτονιά, να προσέξουμε τη γυναίκα δίπλα μας. Να την αγαπήσουμε, να την προστατέψουμε, να θυσιάσουμε κάτι από χρόνο μας, ώστε να ασχοληθούμε με τα προβλήματά της. Να την ακούσουμε, να την αγκαλιάσουμε και να της δώσουμε στη ζωή μας και στη ζωή της τη θέση που πραγματικά της αξίζει. 

Οι μαθητές δείχνουν το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο!

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «Έρασμος», που ασχολείται για 18 σχεδόν χρόνια, εξ’  αντικειμένου με περιστατικά έμφυλης βίας και κακοποίησης γυναίκας παιδιού, εστιάζει με ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της πρόληψης. Στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής αισθητοποίησης που υλοποιεί σε αυτή την κατεύθυνση, εγκαινίασε και μια επιπλέον δράση, ίσως τη σπουδαιότερη, με την επίσημη έγκριση της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορά στην ενημέρωση των μαθητών σε σχολικές μονάδες της τοπικής μας κοινωνίας, από την Επιστημονική Ομάδα της δομής, (Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και Νομικό) πάνω σε θέματα μορφών βίας και εκφοβισμών. 

Η αλληλεπίδραση του «Έρασμου» με την εκπαιδευτική κοινότητα, σε αυτή την κατεύθυνση, έχει δώσει ήδη πολλά και ελπιδοφόρα δείγματα γραφής, με τους μαθητές να διαμορφώνουν συνειδητά και ανεξίτηλα «κοινωνικά αντισώματα» απέναντι στη βία, μαθαίνοντας εμπειρικά την αγάπη και το σεβασμό απέναντι στο γυναικείο φύλο.   

Στη φετινή μας εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Βέροιας, ο «Έρασμος», ως μέλος της Επιτροπής, εργαζόμενοι, φίλοι και εθελοντές του Συλλόγου, 11.00  με 13.00, το πρωί της Παρασκευής 8 Μαρτίου 2024, στην πλ. Δημαρχείου, σας προσκαλούμε και σας καλούμε, ώστε να δώσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ένα ισχυρό «παρών» και να μεταδώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα αγώνα και αφύπνισης,  για την ισότητα των φύλων και των δικαιωμάτων,  με πρωταγωνιστές εκπαιδευτικούς και μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ημαθίας , ενεργούς και ευαισθητοποιημένους αυριανούς συμπολίτες μας, που από σήμερα δείχνουν το «δρόμο» ενός καλύτερου  «αύριο», χωρίς έμφυλη βία, με ισότητα, ισονομία και ειρήνη!    

Για το ΔΣ

Η πρόεδρος Γ. Φωστηροπούλου  

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απόλυτα πετυχημένος ο 20ος Δρόμος Θυσίας στη Νάουσα (ΦΩΤΟΣ)

Απόλυτα πετυχημένος ο 20ος Δρόμος Θυσίας στη Νάουσα...

Με απόλυτη επιτυχία και με τις συμμετοχές να ξεπερνούν...

Έφυγε από τη ζωή ο Σωτήριος Αντωνόπουλος σε ηλικία 68 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σωτήριος Αντωνόπουλος σε ηλικία 68...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024...

Τα πρωτοσέλιδα των εφήμεριδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (20/5/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφήμεριδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (20/5/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφήμεριδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (20/5/2024)

Λαμπρός εορτασμός των Μυροφόρων στην Αλεξάνδρεια της Ρουμανίας προεξάρχοντος του κ. Παντελεήμονος

Λαμπρός εορτασμός των Μυροφόρων στην Αλεξάνδρεια της...

Το πρωί της Κυριακής, 19ης Μαΐου, στην πανηγυρίζουσα...

Ευρωεκλογές 2024: Ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, έχει επιπτώσεις στην Ελλάδα - Αποχή σημαίνει ότι αποφασίζουν άλλοι για μας!

Ευρωεκλογές 2024: Ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, έχει...

  Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της...

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Πρόσκληση σε σύσκεψη για κατανομή χώρων στους συμμετέχοντες στις Ευρωεκλογές

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Πρόσκληση σε σύσκεψη για κατανομή...

Καλούνται από τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας οι εκπρόσωποι...

Β. Μεϊμαράκης από την Παναγία Σουμελά:Αγωνιζόμαστε για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από την διεθνή κοινότητα

Β. Μεϊμαράκης από την Παναγία Σουμελά:Αγωνιζόμαστε για...

Στην Παναγία Σουμελά, στη Βέροια όπου χτυπά η καρδιά...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο 1ο Νηπιαγωγείο και στο 1ο Δημοτικό Βέροιας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο 1ο Νηπιαγωγείο και...

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, μέλη του ΔΣ του Λ.Ε.Β....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...