ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το έθιμο των Καπεταναίων από τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Το έθιμο των Καπεταναίων από τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

      Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας αναβίωσε,  την Παρασκευή 15 Μαρτίου,  με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή  το δρώμενο των «Καπεταναίων»,  τη συνήθεια δηλαδή των Βλάχων της Βέροιας, η οποία διατηρούνταν ζωντανή ως τη δεκαετία του ‘30, να χορεύουν, να διασκεδάζουν και να γλεντούν για τρεις ημέρες στις βλάχικες γειτονιές και τις κεντρικές πλατείες της Βέροιας.

           Φέτος η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Βέροιας και ήταν καλεσμένοι ο Σύλλογος Περιβολιωτών Ν. Μαγνησίας και η  συντροφιά Βλάχων Αθήνας,  οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από τον Δήμο.      

           Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε  στην αυλή του Σπιτιού του  Συλλόγου, όπου από το μεσημέρι είχε στηθεί ένα αυθεντικό βλάχικο γλέντι. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν διάφορα ψητά με κρασί και τσίπουρο, που πολύ πρόθυμα προσέφεραν οι υπεύθυνοι του Συλλόγου. Η μοναδική δεκαμελής μουσική μπάντα των ‘Μηνάδων’ με τα χάλκινα έπαιζε διάφορες βλάχικες μελωδίες χαρίζοντας με τους ήχους της  μοναδικές στιγμές διασκέδασης και κεφιού στους παρευρισκόμενους και  ξεσήκωναν στο χορό όλους τους επισκέπτες που, ώρα με την ώρα, πλήθαιναν.

Τα μέλη του Συλλόγου, ντυμένοι με τις γνήσιες βλάχικες παραδοσιακές στολές, έδωσαν μια πολύχρωμη και εύθυμη νότα και ενθουσίασαν τους παρευρισκομένους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πίσκος Δημ. Χαιρέτησε τον κόσμο και καλωσόρισε τον Δήμαρχο και αναφέρθηκε στο ιστορικό του εθίμου και τόνισε πως είναι το μοναδικό δρώμενο, που γίνεται στην πόλη την περίοδο της Αποκριάς, το οποίο πρέπει να διευρυνθεί και να γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου σε συνεργασία με τον Σύλλογο.

Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την φιλοξενία των δύο Συλλόγων από τον Δήμο Βέροιας, που αναφέρονται παραπάνω.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το ΔΣ του Συλλόγου, για την μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογος, να προβάλλει το έθιμο των καπεταναίων, θα είναι αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια και στόχος του Δήμου είναι να γίνει θεσμός η αναβίωση του εθίμου.  

 

       Οι Βλάχοι της Βέροιας με τους καλεσμένους τους και πλήθος κόσμου που συνόδευε την πομπή περπάτησαν  με τη μουσική τους μπάντα στους δρόμους της Βέροιας, μεταδίδοντας το κέφι, την χαρά και την ξεγνοιασιά της αποκριάς στους συμπολίτες μας. Περνώντας από την πλατεία Ωρολογίου, και χορεύοντας διέσχισαν την οδό Μητροπόλεως. Κατόπιν επισκέφτηκαν την αγορά της Βέροιας, έστησαν χορό στον πεζόδρομο, πέρασαν από την οδό Βενιζέλου  και κατέληξαν στην πλατεία  Δημαρχείου, όπου  πλήθος κόσμου είχε μαζευτεί και χόρεψε μαζί τους μέχρι αργά το βράδυ. Η πομπή επέστρεψε στο Σπίτι του Συλλόγου, όπου το γλέντι κι ο χορός κράτησαν ως τις πρωινές ώρες. 

      Οι πιο ηλικιωμένοι έφεραν  στο νου τους ευχάριστες στιγμές της παλιάς Βέροιας και οι νεότεροι, έστω και για λίγο, ήρθαν  σε επαφή με πλευρές της γνήσιας και αυθεντικής παράδοσης του τόπου μας.

          Το Δρώμενο  τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Ημαθίας Κοτίδης Βασίλειος, η περιφερειακή σύμβουλος της ΠΕ Ημαθίας Τζήμα Συρμούλα, οι Αντιδήμαρχοι: Τσαχουρίδης Αλέξανρος, Ασλανίδης Λάζαρος και Γρηγοριάδης Καλλίστρατος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Διαμάντης Στέργιος, ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Ρίζος Κων/νος και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κάτω Βερμίου Φαρσαρώτος Γεώργιος, η ειδ. Γραμματέας της ΠΟΠΣΒ και πρόεδρος του Συλ. Βλάχων Νάουσας Αρχοντούλα Τζιμουλίκου, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και Πρόεδρος του Συλ. Περιβολιωτών π. Σκυλιτσίου Δαρδακούλης Γεώργιος,  ο σύλλογος Βλάχων Κατερίνης η<< Αγία Τριάδα>>, ο Σύλλογος Περιβολιωτών Θεσσαλονίκης η <<Πίνδος>> και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Κύρτσος Στέργιος.                   

Αισθανόμαστε βαθιά την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε και δημόσια όλους όσοι συμμετείχαν , και κυρίως αυτούς που με τις προσφορές τους συνέβαλαν στην , κατά γενική ομολογία, επιτυχία  του λαϊκού αυτού δρώμενου: Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε θερμά: την επιχείρηση ‘’Υιοί Γ. Γαλλίκα’’ για την προσφορά κρεάτων σε μνήμη του πατέρα τους Γεωργίου, το κρεοπωλείο ‘’Φάρμα Κουτσιώφτη’’, την επιχείρηση κρεάτων Μπουτζόλα Δ. & ΣΙΑ Ο.Ε., την ΜΠΙΚΑΣ Α.Ε., την επιχείρηση Γιάτρας Β.,το τυροκομείο Βέρμιο Μπλατσιώτη Κ., το φούρνο Χονδραντώνη Κ.,  το  Τάκη (Γιάκα) Γιάννη, το τυροκομείο Πάικο Σταπατώρης Αθ., τα τυροκομικά προιόντα Κουκουτέγος-Γκόσκινος   τους  οινοπαραγωγούς Θυμιόπουλο Απόστολο και Κορώνα Χρήστο. Τέλος ένα μεγάλο Ευχαριστώ στους ψήστες, και τα μέλη του Συλλόγου Κοντόπουλο Σάκη και Καντζίκη Δημήτριο οι οποίοι έβαλαν όλο το ταλέντο τους για να ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.

Επίσης ευχαριστούμε τον Δήμο Βέροιας και την Τροχαία Βέροιας για την ρύθμιση της κυκλοφορίας, ώστε να κινηθούμε με ασφάλεια, στους δρόμους της πόλης.        

         P.S.   Ο Σύλλογος Βλάχων αναβιώνει, με ίδιους πόρους, συχνά,  και με τη στήριξη των φίλων του, το έθιμο των "Καπεταναίων", εδώ και εικοσιπέντε περίπου χρόνια. Είναι αναγκαίο και συμφέρον για την πόλη  να ενταχθεί στις εκδηλώσεις και δράσεις  της ΚΕΠΑ, για να έχει συνέχεια  και να εμπλουτιστεί, μια και  είναι το μοναδικό έθιμο - εκδήλωση που πραγματοποιείται στην πόλη από Σύλλογο στη διάρκεια της Αποκριάς και είναι στενά δεμένο με την παράδοση του τόπου. Γιατί το έθιμο έρχεται από τα βάθη του χρόνου και διατηρούνταν ζωντανό  στη  Βέροια ως τα τέλη της δεκαετίας του ‘30, τότε που οι Βλάχοι καπεταναίοι , το τριήμερο της Αποκριάς,  με τους χορούς και τα γλέντια τους ξεσήκωναν την πόλη στο πόδι.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος       Ο Γεν. Γραμματέας

Πίσκος  Δημήτριος       Τσίρης  Γεώργιος      

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Ποπολάρος» του Γρηγόρη Ξενόπουλου την Πέμπτη 18 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

Ο «Ποπολάρος» του Γρηγόρη Ξενόπουλου την Πέμπτη 18...

Η θεατρική παράσταση  «O Ποπολάρος» του Γρηγόρη ...

Σε εξειδικευμένο σεμινάριο για το fundraising στη Νέα Υόρκη, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Σε εξειδικευμένο σεμινάριο για το fundraising στη Νέα Υόρκη,...

Ένα ακόμη θετικό πρόσημο, διεθνώς, για τη Δημόσια...

Με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, συνεχίζεται το «Naoussa Summer Festival 2024»

Με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, συνεχίζεται...

Συνεχίζονται με επιτυχία και με ιδιαίτερα αυξημένο...

Εξαντλήθηκαν οι κάρτες ελευθέρας για την εβδομάδα προβολών: «Κ.Ε.Π.Α, σαν Σταρ του θερινού σινεμά»

Εξαντλήθηκαν οι κάρτες ελευθέρας για την εβδομάδα...

Από την Κ.Ε.Π.Α Δήμου Βέροιας γνωστοποιείται ότι...

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ: «Μπαμπάδες με ρούμι» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»

ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ: «Μπαμπάδες με ρούμι» των Θανάση...

Η Κ.Ε.Π.Α Δήμου Βέροιας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων...

Συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις του Naoussa Summer Festival (ΦΩΤΟΣ)

Συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις του Naoussa...

Συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Πολιτιστικό...

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ: Η «ΧΙΟΝΑΤΗ into the woods» στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ: Η «ΧΙΟΝΑΤΗ into the woods» στο Θέατρο...

Την παιδική παράσταση «ΧΙΟΝΑΤΗ into the woods» σε σκηνοθεσία...

Ανακοίνωση της Εταιρείας Παραγωγής για ακύρωση της παράστασης «Σεσουάρ για δολοφόνους» στη Βέροια

Ανακοίνωση της Εταιρείας Παραγωγής για ακύρωση της...

Ακυρώνει η εταιρεία παραγωγής, την παράσταση «Σεσουάρ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...