Καλαϊτζίδης: «Ατυχείς οι αναφορές Βοργιαζίδη,  ας προετοιμάζει σωστά και έγκαιρα προτάσεις» -Συνέντευξη Τύπου χθες του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας για τις δηλώσεις του δημάρχου Βέροιας

Καλαϊτζίδης: «Ατυχείς οι αναφορές Βοργιαζίδη, ας προετοιμάζει σωστά και έγκαιρα προτάσεις» -Συνέντευξη Τύπου χθες του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας για τις δηλώσεις του δημάρχου Βέροιας

Ατυχείς χαρακτήρισε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας τις αναφορές και την δυσαρέσκεια του δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, για μικρή χρηματοδότηση των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας από το νέο ΕΣΠΑ, σε σύγκριση με το ποσό που παίρνει η μητροπολιτική Θεσσαλονίκη. Ο  Κώστας Καλαϊτζίδης, με αφορμή την ενημέρωση Βοργιαζίδη στο δημοτικό συμβούλιο (4/4/2024) για τα κονδύλια στους δήμους από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), έδωσε χθες το πρωί στο γραφείο του, συνέντευξη Τύπου παρουσία των περιφερειακών συμβούλων, Συρμούλας Τζήμα και Στέργιου Μουρτζίλα, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα έργα και τις δράσεις της περιφέρειας και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Ημαθία.


Καλαϊτζίδης: Η μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση

Ο αντιπεριφερειάρχης εκτίμησε ότι ο κ. Βοργιαζίδης πέρασε στα «ψιλά γράμματα»  το γεγονός ότι «έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις υλοποίησης έργων ύψους 352,6 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που αποτελεί την μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση όλων των εποχών στη Κεντρική Μακεδονία, ενώ το νέο ΕΣΠΑ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανέρχεται σε 1,44 δισεκατομμύρια ευρώ και σε αυτό έχουν ήδη εκδοθεί προσκλήσεις για έργα και δράσεις ύψους 827,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη ενταχθεί έργα ύψους 529,5 εκατομμυρίων ευρώ», όπως είπε. «Οι νέες προσκλήσεις του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αποκλειστικά δικαιούχους τους 38 Δήμους και τη νέα δυνατότητα που δίνεται  να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, με τον νέο τρόπο «Μελέτη – Κατασκευή» στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, δίνει μια νέα δυνατότητα που αποτελούσε πάγιο αίτημα των ΟΤΑ και ανοίγει ορίζοντες για τις προτάσεις ένταξης έργων για τους 38 Δήμους με έναν μοναδικό σκοπό: Την υλοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων έργων και την απορρόφηση πόρων ακόμη και σε εκείνους που δεν είχαν την δυνατότητα να εκπονήσουν μόνοι τους οριστικές μελέτες», τόνισε ο κ. Καλαιτζίδης προσθέτοντας ότι ο δήμαρχος Βέροιας, «προσπέρασε και το σκέλος που αφορούσε στις μη αστικές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου μέσω του νέου ΕΣΠΑ η Περιφέρεια χρηματοδοτεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, με στόχο την ενίσχυση και τη διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσω δυο προγραμμάτων σε συνολικά 15 Δήμους δύο χωρικών ενοτήτων: της ορεινής και ημιορεινής ζώνης της Κεντρικής Μακεδονίας και της ζώνης Στρυμονικού – Αμφίπολης».

36 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση ορεινών όγκων

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ποσό των 36 εκατομμυρίων ευρώ που έχει δεσμευτεί από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ προκειμένου να υλοποιηθεί για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα αφορά στην αναβάθμιση όλων των ορεινών όγκων των περιφερειακών ενοτήτων της κεντρικής Μακεδονίας.

Στην ενότητα, με την ορεινή και ημιορεινή ζώνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, «οι δήμοι έχουν τεράστιες δυνατότητες στον τομέα του ορεινού και ημιορεινού τουρισμού, με το δίκτυο αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, με ένα ‘τόξο’ περιοχών ειδικού περιβαλλοντικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και με πόλους έλξης διεθνούς εμβέλειας, υπάγονται και οι Δήμοι Βέροιας και Ηρωϊκής πόλης της Νάουσας. Το ποσό των 36 εκατ. προκύπτει με βάση τους διαθέσιμους πόρους που υπάρχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωπαϊκής ένωσης ως προς την πληθυσμιακή πυκνότητα των περιοχών στις οποίες υλοποιούνται οι παρεμβάσεις. Επειδή για πρώτη φορά σχεδιάζεται και υλοποιείται μία τέτοια ολοκληρωμένη παρέμβαση θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι τα χρήματα αυτά δεν επιμερίζονται αναλογικά σε όλους τους δήμους που συμμετέχουν αλλά τα κριτήρια κατανομής των πόρων σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την ωριμότητα των προτάσεων και με την ικανότητα των φορέων να μπορέσουν να τα υλοποιήσουν. Στόχος μας οι περιοχές αυτές να γίνουν υπόδειγμα καινοτόμας χωρικής ανάπτυξης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο, με δύο ισχυρούς πόλους περιβαλλοντικής, τουριστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στον ορεινό και ημιορεινό αλλά και τον παραθαλάσσιο χώρο της Περιφέρειας μας», επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης.

Για τη Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, «αυτή που ενόχλησε τον Δήμαρχο Βέροιας», όπως είπε, συμμετέχουν 12 Δήμοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (αντί οχτώ του προηγούμενου προγράμματος) και στους οποίους δίνεται η δυνατότητα για τουλάχιστον μια εμβληματική ολοκληρωμένη παρέμβαση ανά Δήμο.

«Ο Δήμαρχος ας μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια» 

Συνεχίζοντας ο κ. Καλαϊτζίδης, αναφέρθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ έργα και δράσεις για την Βέροια. «Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίσαμε τους πόρους για την επέκταση του Νοσοκομείου Βέροιας, την κατασκευή του εμβληματικού Μουσείου της Βεργίνας, τις αναπλάσεις στον αστικό ιστό της Βέροιας, τα έργα για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού, τις ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες της Βέροιας, τη δημιουργία και λειτουργία των Κοινωνικών Δομών που καθημερινά εξυπηρετούν τους ευάλωτους συμπολίτες μας όπως ενδεικτικά να αναφέρω το Κοινωνικό φαρμακείο, το Κοινωνικό παντοπωλείο, το ΚΔΗΦ, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, το Κέντρο Κοινότητας, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών και πολλές άλλες κοινωνικές δομές, καθώς και πολλά ακόμη έργα που θα αναφέρω παρακάτω. Με τον ίδιο τρόπο, την ίδια συνέπεια και στην ίδια κατεύθυνση, συνεχίζουμε και στη νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, λειτουργώντας πάντα σε πνεύμα συνεργασίας και ισονομίας, με μοναδικό κριτήριο για την υλοποίηση των έργων και των δράσεων την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων και την πληρότητα των προτάσεων που υποβάλλονται προς αξιολόγηση. 

Οι αναφορές του Δημάρχου Βέροιας στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός λοιπόν από ατυχείς, υποδηλώνουν και άγνοια της νομοθεσίας αλλά και των κανονισμών που διέπουν την υλοποίηση των δράσεων μέσω ΕΣΠΑ. Ο Δήμαρχος λοιπόν, ας μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια και ας επικεντρωθεί στην αποστολή που του ανέθεσαν οι συμπολίτες μας: Να προετοιμάζει σωστά και έγκαιρα προτάσεις για έργα και δράσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της Βέροιας. 

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι υποστηρίζουν όλους τους Δήμους δίκαια και με πράξεις».

«Τεράστιο έργο της ΠΚΜ στην Ημαθία σε συνεργασία με τους δήμους»

Ακολούθως ο αντιπεριφερειάρχης, είπε: «Με την αγαστή συνεργασία μας με τους τρείς δήμους της Ημαθίας, πράχτηκε στην Ημαθία ένα τεράστιο έργο στον τομέα των υποδομών, της υγείας, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού. Ξεκινήσαμε και σύντομα θα ολοκληρωθεί το νέο Διοικητήριο, ένα έργο σταθμός για όλους τους Ημαθιώτες, ένα αίτημα δεκάρων ετών που γίνεται πραγματικότητα. Ολοκληρώσαμε και δώσαμε σε χρήση το νέο Μουσείο των Αιγών την Νεκρόπολη, τα Βασιλικά Ανάκτορα. Ολοκληρώσαμε και εξοπλίσαμε ξενοδοχειακά και με ιατρικά μηχανήματα τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Βέροιας.  Ολοκληρώσαμε και δώσαμε σε χρήση τη νέα ΜΕΘ, στηρίξαμε με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τις Μονάδες υγείας, παρείχαμε υγειονομικό υλικό στην δύσκολη περίοδο του COVID».

Ο κ. Καλαϊτζίδης, επισύναψε προς τα ΜΜΕ, πίνακες  με τα έργα ανά τομέα και τα ποσά που διέθεσε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ και από με ιδία χρηματοδότηση αποκλειστικά στο Δήμο της Βέροιας, ενώ στάθηκε σε κάποια από αυτά που εκτίμησε ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία, όπως:

-«Η πλατεία Κουτσαντά στα Ριζώματα είναι ένα πονεμένο έργο το οποίο ενώ η χρηματοδότησή του είχε εξασφαλιστεί με προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο της Βέροιας και την Π.Ε. Ημαθίας από το 2015, ολοκληρώνεται φέτος. Η ολοκλήρωση της μελέτης από το Δήμο χρειάστηκε οκτώ χρόνια.

-Η περιφερειακή οδός από τον κόμβο του Δικαστικού Μεγάρου μέχρι λίγο πρίν το Μάρκετ Σκλαβενίτη (τμήμα που ήρθε στην ευθύνη μας μόλις το 2019) ασφαλτοστρώθηκε άμεσα το ίδιο έτος. Ένα ελάχιστο υπόλοιπο 200-300 μέτρων για να κουμπώσει με την Λεωφόρο Στρατού, που παρέμεινε στην αρμοδιότητα του Δήμου παραμένει μέχρι και σήμερα σε κακή κατάσταση. -Ασφαλτοστρώσεις όμως έγιναν και σε πολλά άλλα τμήματα του οδικού δικτύου του Δήμου Βέροιας, δικής μας αρμοδιότητας αλλά και αγροτικής οδοποιίας».

Τζήμα και Μουρτζίλας

Στο όραμα του Απόστολου Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια του 2030 αναφέρθηκε και η κα Τζήμα, σχολιάζοντας την απορρόφηση τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ από τον δήμο, πέρα από την χρηματοδότηση των μεγάλων έργων (Μουσείο- ανάκτορο Αιγών, επέκταση νοσοκομείου κλπ), ενώ για το πρόγραμμα των ορεινών και ημερινών περιοχών, όπου εμπίπτει και ο δήμος Βέροιας, επεσήμανε ότι θα πρέπει να κατατεθούν προτάσεις από τον δήμαρχο. Κλείνοντας, χαρακτήρισε «αξίωμα» την αγαστή συνεργασία περιφέρειας και δήμων. Τέλος ο κ. Μουρτζίλας υπογράμμισε την ευκαιρία για τους δήμους Βέροιας και Νάουσας, να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των Πιερίων και του Βερμίου.

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Πρόσκληση σε σύσκεψη για κατανομή χώρων στους συμμετέχοντες στις Ευρωεκλογές

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Πρόσκληση σε σύσκεψη για κατανομή...

Καλούνται από τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας οι εκπρόσωποι...

Β. Μεϊμαράκης από την Παναγία Σουμελά:Αγωνιζόμαστε για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από την διεθνή κοινότητα

Β. Μεϊμαράκης από την Παναγία Σουμελά:Αγωνιζόμαστε για...

Στην Παναγία Σουμελά, στη Βέροια όπου χτυπά η καρδιά...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο 1ο Νηπιαγωγείο και στο 1ο Δημοτικό Βέροιας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο 1ο Νηπιαγωγείο και...

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, μέλη του ΔΣ του Λ.Ε.Β....

Μήνυμα του Τάσου Μπαρτζώκα από την Παναγία Σουμελά: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Γενοκτονία των Ποντίων!

Μήνυμα του Τάσου Μπαρτζώκα από την Παναγία Σουμελά:...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας παρευρέθηκε σήμερα στις εκδηλώσεις...

Σημαντική Ευρωπαϊκή διάκριση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, με το σήμα « eTwinning School Label»

Σημαντική Ευρωπαϊκή διάκριση του 4ου Δημοτικού...

Από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας, ανακοινώνονται τα...

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: Μνήμη της Γενοκτονίας του Ελληνικού Πληθυσμού του Εύξεινου Πόντου(1914-1923)

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: Μνήμη της Γενοκτονίας του...

Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του...

Πρωθυπουργός στην Ημαθία : Έσπειρε ανισότητες & περικεφαλαίες, θερίζουμε ακρίβεια & αποσταθεροποίηση

Πρωθυπουργός στην Ημαθία : Έσπειρε ανισότητες &...

Για ακόμα μια φορά ο Πρωθυπουργός επιλέγει την Ημαθία...

Πρόγραμμα Πανηγύρεως εκκλησίας  Αγ. Κων/νου και Ελένης Διαβατού

Πρόγραμμα Πανηγύρεως εκκλησίας Αγ. Κων/νου και Ελένης...

Πρόγραμμα Πανηγύρεως Δευτέρα 20 Μαίου:- Στις 6:30 το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...