Μετά από Ερώτηση Βελόπουλου - Κοτίδη Τι απαντάει το Υπουργείο Εσωτερικών για το δημοτικό κολυμβητήριο Βέροιας

Μετά από Ερώτηση Βελόπουλου - Κοτίδη Τι απαντάει το Υπουργείο Εσωτερικών για το δημοτικό κολυμβητήριο Βέροιας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, , Παιδείας, Θρησκευμάτων - Αθλητισμού και   Ανάπτυξης κατέθεσαν οι κ.κ. Βελόπουλος Κυριάκος Προέδρος του Κόμματος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ  και Κοτίδης Βασιλειος, Βουλευτή Ημαθίας, με θέμα: «Φάντασμα παραμένει η κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου στη Βέροια». 

Στην Ερώτηση  αναφέρουν τα εξής:

«Κυρία, κύριοι Υπουργοί, Πάγιο και διαχρονικό παραμένει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Βέροιας για την κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου στην πόλη τους, καθώς θα βοηθούσε στην αναπτυξιακή πορεία της. Η Βέροια, αν και πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας και η πολυπληθέστερη πόλη και Δήμος, υστερεί σε σχέση με άλλες πόλεις του νομού, όπως τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια, αφού δε διαθέτει, όπως αυτές, δημοτικό κολυμβητήριο. Δυστυχώς, αν και η κατασκευή κολυμβητηρίου στην πόλη υπήρξε στα σχέδια της Πολιτείας μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, εντούτοις η σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρεία υπογράφηκε μόλις τον Σεπτέμβριο του 2009 και με πρόβλεψη χρόνου εκτέλεσης του έργου τον Μάρτιο του 2012. Το έργο ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ξεκίνησαν οι εκσκαφές στον προβλεπόμενο χώρο, ξεκίνησαν οι θεμελιώσεις, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού διακόπηκαν οι εργασίες από την ανάδοχο εταιρεία. Το έργο λοιπόν εγκαταλείφθηκε, όμως είναι προφανής η αναγκαιότητα κατασκευής και λειτουργίας δημοτικού κολυμβητηρίου στην πόλη της Βέροιας, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού ενός ευρωπαϊκού δήμου, όπως αυτός της Βέροιας. Οι νέες γενιές χρειάζονται δημιουργικές διεξόδους απασχόλησης, όπως η άθληση μέσω κολύμβησης. Η προοπτική της κατασκευής κολυμβητηρίου ολυμπιακών διαστάσεων θα έδινε στην πόλη τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης και προβολής της μέσω της διενέργειας κολυμβητικών αγώνων πανελλήνιας εμβέλειας, αλλά κυρίως θα έδινε τη δυνατότητα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και πρωτίστως στα νέα παιδιά να αθλούνται στον υγρό στίβο, συμμετέχοντας σε κολυμβητικούς συλλόγους και ομάδες και προάγοντας το αθλητικό πνεύμα γενικότερα. Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί: Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Βέροιας και της ευρύτερης περιοχής για την κατασκευή κλειστού δημοτικού κολυμβητηρίου, ένα αίτημα που η υλοποίησή του εκκρεμεί τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια;»

Τι απαντάει το Υπουργείο Εσωτερικών για το κολυμβητήριο

Στην απάντηση του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, αναφέρει:

«Οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων και κατά το έτος 2023, ο Δήμος Βέροιας χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 867.360,00€ ενώ ίδιο ποσό έχει προγραμματιστεί να αποδοθεί στον εν λόγω Δήμο και κατά το τρέχον έτος.

Η περαιτέρω διαχείριση των πόρων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεων τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των Δήμων της χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται μεταξύ άλλων:

- η υπ’ αριθμ. πρωτ. 30292/19-04-2019 (Α.Δ.Α. : 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφαση επιχορήγησης των Δήμων, για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, που εντάσσονται στους αναπτυξιακούς άξονες προτεραιοτήτων του Προγράμματος, από την οποία ο Δήμος Βέροιας επιχορηγήθηκε με ποσό ύψους 742.600,00€.

 - η υπ’ αριθμ. πρωτ. 2225/14-01-2019 (Α.Δ.Α.: 6ΠΕΜ465ΧΘ7-ΙΟ4) Πρόσκληση IV με τίτλο

«Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων» με την οποία καθορίστηκε ότι το ανώτερο συνολικό ποσό χρηματοδότησης ανά Δήμο θα ανέρχεται σε 600.000,00€. Κατόπιν αιτήματος του Δήμου Βέροιας εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. πρωτ.  18435/10-03-2021  (Α.Δ.Α.:  6Η0Ψ46ΜΤΛ6-ΒΦΡ)  απόφαση  ένταξης  της  πράξης

«Επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων Φιλίππειου Κλειστού Γυμναστηρίου Δ.Βέροιας» συνολικού προϋπολογισμού 785.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) με φορέα υλοποίησης το Δήμο Βέροιας.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος με την ονομασία «Αντώνης Τρίτσης» είχε εκδώσει την με αριθμ. πρωτ. 16401/28-08- 2020 Πρόσκληση ΑΤ07 με τίτλο «Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων» (Α.Δ.Α.: 65ΕΔ46ΜΤΛ6-8ΟΗ), στην οποία ο Δήμος Βέροιας δεν υπέβαλε καμία πρόταση.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η αρμόδια υπηρεσία έχει προβεί σε αναζήτηση στοιχείων από το Δήμο Βέροιας με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 5975/18-01-2024 έγγραφο και μόλις περιέλθουν θα επανέλθουμε με συμπληρωματική απάντηση».

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Πρόσκληση σε σύσκεψη για κατανομή χώρων στους συμμετέχοντες στις Ευρωεκλογές

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Πρόσκληση σε σύσκεψη για κατανομή...

Καλούνται από τον Δήμαρχο Αλεξάνδρειας οι εκπρόσωποι...

Β. Μεϊμαράκης από την Παναγία Σουμελά:Αγωνιζόμαστε για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από την διεθνή κοινότητα

Β. Μεϊμαράκης από την Παναγία Σουμελά:Αγωνιζόμαστε για...

Στην Παναγία Σουμελά, στη Βέροια όπου χτυπά η καρδιά...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο 1ο Νηπιαγωγείο και στο 1ο Δημοτικό Βέροιας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο 1ο Νηπιαγωγείο και...

Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, μέλη του ΔΣ του Λ.Ε.Β....

Μήνυμα του Τάσου Μπαρτζώκα από την Παναγία Σουμελά: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη Γενοκτονία των Ποντίων!

Μήνυμα του Τάσου Μπαρτζώκα από την Παναγία Σουμελά:...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας παρευρέθηκε σήμερα στις εκδηλώσεις...

Σημαντική Ευρωπαϊκή διάκριση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, με το σήμα « eTwinning School Label»

Σημαντική Ευρωπαϊκή διάκριση του 4ου Δημοτικού...

Από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας, ανακοινώνονται τα...

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: Μνήμη της Γενοκτονίας του Ελληνικού Πληθυσμού του Εύξεινου Πόντου(1914-1923)

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: Μνήμη της Γενοκτονίας του...

Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του...

Πρωθυπουργός στην Ημαθία : Έσπειρε ανισότητες & περικεφαλαίες, θερίζουμε ακρίβεια & αποσταθεροποίηση

Πρωθυπουργός στην Ημαθία : Έσπειρε ανισότητες &...

Για ακόμα μια φορά ο Πρωθυπουργός επιλέγει την Ημαθία...

Πρόγραμμα Πανηγύρεως εκκλησίας  Αγ. Κων/νου και Ελένης Διαβατού

Πρόγραμμα Πανηγύρεως εκκλησίας Αγ. Κων/νου και Ελένης...

Πρόγραμμα Πανηγύρεως Δευτέρα 20 Μαίου:- Στις 6:30 το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...