«Ο Καραγκιόζης και το κρυφό σχολειό». Παιδαγωγική αξία του Θεάτρου Σκιών

«Ο Καραγκιόζης και το κρυφό σχολειό». Παιδαγωγική αξία του Θεάτρου Σκιών

Ο Καραγκιόζης επίκαιρος, μαχητικός και διαχρονικός απασχολεί ουσιαστικά το χώρο της προσχολικής αγωγής ως μορφή λαϊκού θεάτρου με μεγάλη παιδαγωγική αξία. Εκφράζει τον αγώνα του καλού εναντίον του κακού μέσα από τη σάτιρα.

Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι των παιδαγωγικών τμημάτων και της θεατρολογίας ερευνούν το φαινόμενο «Καραγκιόζης» και την αποδοχή του ιδιαίτερα από τα μικρά παιδιά.

Το αυθόρμητο, το πρωτογενές, το απλό σαγηνεύει πάντοτε το παιδί, που είναι φύση ανεπιτήδευτη και απλή. Ο Καραγκιόζης μαγεύει τα παιδιά με την ονειρική τεχνική της εναλλαγής της σκιάς και του φωτός. Προσφέρεται στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που τα διδάσκει και τα ψυχαγωγεί με παιχνιώδη τρόπο. Παίζει το ρόλο του παιδιού ήρωα απαραίτητου στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Με το γέλιο που αβίαστα προκαλεί, δίνει την εύθυμη πλευρά της ζωής και την αισιόδοξη αντιμετώπιση και των πιο δύσκολων καταστάσεων. Μια παράσταση Καραγκιόζη είναι μορφή αυτογνωσίας.

Το θέατρο σκιών αδιαμφισβήτητα συντείνει στη μόρφωση και τη θεατρική αγωγή. Τα παιδιά σαν δημιουργοί ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους και την κοινωνικότητά τους.

Το κωμικό του στοιχείο προκαλεί συναισθήματα και ενεργοποιεί διαδικασίες ανάπτυξης της κριτικής σκέψης.

Ο πολυπρόσωπος θίασος του Καραγκιόζη με την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα (στοιχεία που στις μέρες μας χαρακτηρίζουν την Ελληνική κοινωνία και το σχολικό περιβάλλον) διδάσκουν το σεβασμό και την αναγνώριση του άλλου.

Τέσσερις μορφές λαϊκής τέχνης συνεργάζονται αρμονικά για να αποδώσουν αυτή την τόσο περίτεχνη, αλλά και συνάμα βαθιά απλή τέχνη: Ο λόγος, η μουσική, η ορχήστρα και η λαϊκή ζωγραφική, συνυφασμένες με την ιστορία του λαού μας.

Θέλοντας λοιπόν να «καρπωθούμε» τα παιδαγωγικά αποτελέσματα του Καραγκιόζη, ανεβάσαμε μια ζωντανή παράσταση στο χώρο του 3ου Παιδικού Σταθμού. Οι ρόλοι και η απόδοσή τους από τα παιδιά του μεσαίου τμήματος ενθουσίασαν τους γονείς!

Τα παιδιά απόλαυσαν τη διαδικασία.

Ο Καραγκιόζης προσπάθησε να δείξει την αξία της παιδείας τόσο στα χρόνια της σκλαβιάς όσο και στη σημερινή εποχή. Μόνον με τη μόρφωση ελευθερώνεται ο άνθρωπος και κερδίζει το μέλλον του.

Έερεε… γλέντια, θα φάμε θα πιούμε και νηστικοί και κοιμηθούμε.

Τσαντεκίδου Ελπίδα

Παιδαγωγός Προσχολικής αγωγής

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατασκήνωση 5ης Αγέλης : Οι Γαλάτες ταξίδεψαν στο χωριό τους

Κατασκήνωση 5ης Αγέλης : Οι Γαλάτες ταξίδεψαν στο χωριό...

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 και οι Γαλάτες μας προσκαλούν να...

Το πρόγραμμα των Μητροπολιτών  Βεροίας και Σμύρνης

Το πρόγραμμα των Μητροπολιτών Βεροίας και Σμύρνης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Το πρόγραμμα των Μητροπολιτών  Βεροίας, και Σμύρνης

Το πρόγραμμα των Μητροπολιτών Βεροίας, και Σμύρνης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

«Τα Παιδιά της Άνοιξης» στο «Bowling City Club» Βέροιας

«Τα Παιδιά της Άνοιξης» στο «Bowling City Club» Βέροιας

Στα πλαίσια των αθλητικών και ψυχαγωγικών ...

ΑΡΚΑΣ «Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων»- Σήμερα στη Νάουσα

ΑΡΚΑΣ «Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων»- Σήμερα στη Νάουσα

Η εταιρεία θεατρικών παραγωγών «Μέθεξις», παρουσιάζει...

Η μουσική παράσταση

Η μουσική παράσταση "ΛΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΧΑΧΑΝΑ ΚΛΙΚ ΣΤΗ...

Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη παρουσιάζει για...

Πρώτη μέρα της δράσης

Πρώτη μέρα της δράσης "Γνωριμία με τα αθλήματα"...

Mε σύμμαχο τον καλό καιρό η πρώτη μέρα της δράσης...

To πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας Ευστάθιος Χωραφάς

To πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου...

Κυριακή 21.07- 9.30π.μ. Συμβολική επίσκεψη - εκδήλωση στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 και οι Γαλάτες μας προσκαλούν να ταξιδέψουμε στο χωριό τους . Έτσι λοιπόν τα Λυκόπουλα της 5ης Αγέλης Βεροίας ξεκινούν την επίσκεψη τους στο ανυπότακτο χωριό των Γαλατών την «ΚΑΣΤΑΝΙΑ...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων  : Το διήμερο 21 και 22 Ιουλίου θα λάβει μέρος στην Πανήγυρη των Αγίων Διονυσίου του Ρήτορος και Μητροφάνους του Πνευματικού στη...