«Ο Καραγκιόζης και το κρυφό σχολειό». Παιδαγωγική αξία του Θεάτρου Σκιών

«Ο Καραγκιόζης και το κρυφό σχολειό». Παιδαγωγική αξία του Θεάτρου Σκιών

Ο Καραγκιόζης επίκαιρος, μαχητικός και διαχρονικός απασχολεί ουσιαστικά το χώρο της προσχολικής αγωγής ως μορφή λαϊκού θεάτρου με μεγάλη παιδαγωγική αξία. Εκφράζει τον αγώνα του καλού εναντίον του κακού μέσα από τη σάτιρα.

Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι των παιδαγωγικών τμημάτων και της θεατρολογίας ερευνούν το φαινόμενο «Καραγκιόζης» και την αποδοχή του ιδιαίτερα από τα μικρά παιδιά.

Το αυθόρμητο, το πρωτογενές, το απλό σαγηνεύει πάντοτε το παιδί, που είναι φύση ανεπιτήδευτη και απλή. Ο Καραγκιόζης μαγεύει τα παιδιά με την ονειρική τεχνική της εναλλαγής της σκιάς και του φωτός. Προσφέρεται στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που τα διδάσκει και τα ψυχαγωγεί με παιχνιώδη τρόπο. Παίζει το ρόλο του παιδιού ήρωα απαραίτητου στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Με το γέλιο που αβίαστα προκαλεί, δίνει την εύθυμη πλευρά της ζωής και την αισιόδοξη αντιμετώπιση και των πιο δύσκολων καταστάσεων. Μια παράσταση Καραγκιόζη είναι μορφή αυτογνωσίας.

Το θέατρο σκιών αδιαμφισβήτητα συντείνει στη μόρφωση και τη θεατρική αγωγή. Τα παιδιά σαν δημιουργοί ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους και την κοινωνικότητά τους.

Το κωμικό του στοιχείο προκαλεί συναισθήματα και ενεργοποιεί διαδικασίες ανάπτυξης της κριτικής σκέψης.

Ο πολυπρόσωπος θίασος του Καραγκιόζη με την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα (στοιχεία που στις μέρες μας χαρακτηρίζουν την Ελληνική κοινωνία και το σχολικό περιβάλλον) διδάσκουν το σεβασμό και την αναγνώριση του άλλου.

Τέσσερις μορφές λαϊκής τέχνης συνεργάζονται αρμονικά για να αποδώσουν αυτή την τόσο περίτεχνη, αλλά και συνάμα βαθιά απλή τέχνη: Ο λόγος, η μουσική, η ορχήστρα και η λαϊκή ζωγραφική, συνυφασμένες με την ιστορία του λαού μας.

Θέλοντας λοιπόν να «καρπωθούμε» τα παιδαγωγικά αποτελέσματα του Καραγκιόζη, ανεβάσαμε μια ζωντανή παράσταση στο χώρο του 3ου Παιδικού Σταθμού. Οι ρόλοι και η απόδοσή τους από τα παιδιά του μεσαίου τμήματος ενθουσίασαν τους γονείς!

Τα παιδιά απόλαυσαν τη διαδικασία.

Ο Καραγκιόζης προσπάθησε να δείξει την αξία της παιδείας τόσο στα χρόνια της σκλαβιάς όσο και στη σημερινή εποχή. Μόνον με τη μόρφωση ελευθερώνεται ο άνθρωπος και κερδίζει το μέλλον του.

Έερεε… γλέντια, θα φάμε θα πιούμε και νηστικοί και κοιμηθούμε.

Τσαντεκίδου Ελπίδα

Παιδαγωγός Προσχολικής αγωγής

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστερόεσσα και φεγγαρόφωτη υποδέχθηκε η Βέροια τις «Σκιές αγάπης» του Κ. Π. Καβάφη με τη Σόνια Θεοδωρίδου

Αστερόεσσα και φεγγαρόφωτη υποδέχθηκε η Βέροια τις...

Της Δέσποινας ΠαπαγιαννούληΓλυκιά νύχτα του...

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο αλλά και χωρίς ποδήλατα, στο πάρκο των Αγίων Αναργύρων, που ζωντάνεψε το βράδυ από την μαθητική συναυλία

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο αλλά και χωρίς ποδήλατα, στο...

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, ημέρα για ποδήλατο και από τις...

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ -  Ολοκληρωμένη πρόταση   στην εκπαίδευση και τη   δημιουργική απασχόληση

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ...

-Ποια Τμήματα θα λειτουργήσουν για  το σχολικό έτος...

 Η βραβευμένη  “Δεσποινίς Τζούλια”, του Ομίλου Φίλων Θεάτρου, 26 και 28 Σεπτεμβρίου στη Στέγη

Η βραβευμένη “Δεσποινίς Τζούλια”, του Ομίλου Φίλων...

 Ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου και Τεχνών Βέροιας...

Έναρξη τμημάτων οικοτεχνίας από το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ημαθίας

Έναρξη τμημάτων οικοτεχνίας από το Σύλλογο...

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ημαθίας, ανακοινώνει ότι στο...

ΤΕΧΝΗ + ΚΟΣΜΗΜΑ … «εκτός χάρτη»

ΤΕΧΝΗ + ΚΟΣΜΗΜΑ … «εκτός χάρτη»

Ήταν μια ωραία βραδιά εγκαινίων και η  έκθεση των...

H κίνηση   του Μητροπολίτη 20/9

H κίνηση του Μητροπολίτη 20/9

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Νέες προβολές στο «ΣΤΑΡ»     20/9/18 - 26/9/18

Νέες προβολές στο «ΣΤΑΡ» 20/9/18 - 26/9/18

ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ & ΓΟΥΙΝΙ (ΜΕΤΑΓΛ.)Προβολές μόνο: Πέμπτη 20/9...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Της Δέσποινας ΠαπαγιαννούληΓλυκιά νύχτα του Σεπτέμβρη, η χθεσινή νύχτα, όπου γέμισε ο ολόφωτος ουρανός της πόλης με λέξεις, μουσικές, συναισθήματα, «Σκιές αγάπης» της ποίησης του μεγάλου Αλεξανδρινού...

Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, ημέρα για ποδήλατο και από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, η οδός Ανοίξεως από την Πλατεία Ελιάς έως την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν κλειστή και  προσβάσιμη μόνο για πεζούς και...

-Ποια Τμήματα θα λειτουργήσουν για  το σχολικό έτος 2018-2019Από τις 27 Αυγούστου αρχίζουν οι εγγραφές και επανεγγραφές στα τμήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας.  Μπορείτε να...