ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Βοργιαζίδης προς Καλαϊτζίδη και Περιφέρεια για ΕΣΠΑ: «Να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας» -Δεν έβγαλε «Συμπαραστάτη» η χθεσινή  κάλπη -Ψήφισμα στήριξης στη λειτουργία του Τμήματος διαχείρισης μετανάστευσης Γεωργιανών

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ Βοργιαζίδης προς Καλαϊτζίδη και Περιφέρεια για ΕΣΠΑ: «Να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας» -Δεν έβγαλε «Συμπαραστάτη» η χθεσινή κάλπη -Ψήφισμα στήριξης στη λειτουργία του Τμήματος διαχείρισης μετανάστευσης Γεωργιανών

Με την αρχική του τοποθέτηση, στην έναρξη της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, χθες το μεσημέρι, επέλεξε να απαντήσει ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, στην δεύτερη απάντηση της Περιφέρειας και του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, στα περί δικαίου και αδίκου  της χρηματοδότησης του δήμου Βέροιας και της κατανομής του ΕΣΠΑ σε δήμους των νομών της ΠΚΜ πλην Θεσσαλονίκης. «Για να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας», τόνισε ο κ. Βοργιαζίδης και εκπροσωπώντας όλη την δημοτική του Ομάδα, ανέφερε,:




«Ο κος Περιφερειάρχης ξεκίνησε το αφήγημά του λέγοντας ότι οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης πρέπει να βαδίσουν προς το 2030 (η Βέροια δηλαδή;). Συνέχισε λέγοντας ότι δημιουργούμε εντυπώσεις για να καλύψουμε αδυναμίες της διοίκησής μας. Για να δούμε λοιπόν…

-Καμία αδικία στη χρηματοδότηση, λέει ο κος Περιφερειάρχης, δηλαδή 10.000.000€=1.500.000€. 10 εκατ. ευρώ για κάθε δήμο της Θεσσαλονίκης ισούται με 1,5 εκατ. ευρώ για την Βέροια! Άρα καμία ανισοκατανομή πόρων… Βέβαια κύριε Περιφερειάρχη έχουμε και ώριμη πρόταση έργου, προϋπολογισμού 15.000.000€ για την ανέγερση Κλειστού Γυμναστηρίου δίπλα στο υπό ανέγερση Διοικητήριο. Κατά τα λεγόμενά σας μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

-Κ. Περιφερειάρχη, επιλέξατε την τεράστια αυτή ανισοκατανομή πόρων για τα αστικά κέντρα στα οποία ζει το 70% του πληθυσμού, όπου μάλιστα η χρηματοδότηση είναι δεδομένη ανά Δήμο (δηλαδή 10.000.000€ για τους μεν και 1.500.000€ για τους δε) και μοιράζετε 36.000.000 σε 194 Δημοτικές Κοινότητες χωρίς βέβαια κάποια αναλογία. Όπως βολεύει…

-Μας λέει ο κος Περιφερειάρχης: «Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με το νέο πληθυσμιακό κριτήριο των 50.000, ο μόνος λόγος που έχουν ενταχθεί σε ορισμένες Περιφέρειες Δήμοι με μικρότερο των 50.000 κατοίκων πληθυσμό είναι ότι είτε δεν έχουν πόλη με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων, είτε έχουν μόνο μία πόλη και θα δημιουργούνταν συνθήκες στρέβλωσης, κάτι που οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί δεν το επιτρέπουν».

Όσο καλόπιστοι και να είμαστε, δυστυχώς σας διαψεύδει η πραγματικότητα. Παρακολουθείστε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τον Δήμο Δράμας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Καρδίτσας και πολλές ακόμη.

-Ο Δήμος Βέροιας σε σύνολο προϋπολογισμού 3,63 εκατ. ευρώ, ενέταξε τρία έργα ύψους 3,63 εκατ. ευρώ και όχι 1,213 εκατ. ευρώ, και συμβάσεις σχεδόν 3 εκατ. ευρώ και όχι 1,1131 εκατ. ευρώ. Τα τρία έργα είναι: Α) η Βιοκλιματική Διαδρομή, Β) οι Κυκλικοί Κόμβοι και Γ) οι Πράσινες Σχολικές αυλές. Τα Β και Γ που δεν υπήρχε εμπλοκή (ή αυτή ήταν ελάχιστη) της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ολοκληρώθηκαν σε αντίθεση με το Α. Βέβαια, και επειδή ο κος Περιφερειάρχης κάνει λόγο για ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής, ας αναλογιστεί τη Μελέτη του Κάθετου άξονα Πατρίδα – Εγνατία που μπήκε… αισίως στη δεύτερη δεκαετία. Εμείς γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και γι’ αυτό δεν μιλάμε για ανικανότητα της Περιφέρειας. Τα γνωρίζει επίσης και η Διαχειριστική αρχή η οποία επέτρεψε τη συνέχιση του έργου της Βιοκλιματικής Διαδρομής, όπως παρομοίως έκανε για έργα στην Έδεσσα και τη Νάουσα.

-Τα λογιστικά «τερτίπια», περί αυξημένης χρηματοδότησης δεν θα τα σχολιάσουμε αφού άλλωστε χρησιμοποιούνται κάποια ιδιόμορφα μαθηματικά (10 εκατ.=1,5 εκατ.)!

-Κύριε Περιφερειάρχη, οι Δημότες μας γνωρίζουν καλά ποιοι είμαστε, τη δουλειά μας και την απόδοσή μας. Επίσης γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουμε τα μέσα που έχουν και οι άλλοι ισομεγέθεις Δήμοι γιατί και η Βέροια οδεύει προς το 2030 και όχι μόνο οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης».

Η κάλπη δεν έβγαλε «Συμπαραστάτη»

Η εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, κάτι που προβλέπεται για δήμους άνω των 20.000 κατοίκων, ήταν το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, στην τακτική του συνεδρίαση, χθες το μεσημέρι, η οποία ωστόσο δεν απέδωσε καρπούς.

Ο «Συμπαραστάτης» πρέπει να είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας και το αντικείμενό του είναι να δέχεται ενυπόγραφες καταγγελίες άμεσα θιγόμενων φυσικών η νομικών προσώπων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και να διαμεσολαβεί προκειμένου να λυθούν τα σχετικά προβλήματα. Είναι υποχρεωμένος να απαντά στους ενδιαφερόμενους πολίτες εντός 30 ημερών για τις ενέργειες στις οποίες ο ίδιος προέβη μετά τη λήψη της καταγγελίας και διοικητικά υποστηρίζεται από τις υπηρεσίες του δήμου που θα πρέπει να του παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

Οι υποψηφιότητες των ενδιαφερομένων, μετά από προκήρυξη του Δήμου, υποβάλλονται στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου πριν κατά την έναρξη της διαδικασίας της επιλογής ενώ απαγορεύεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον, αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, κατατέθηκαν 4 προτάσεις από τέσσερις δικηγόρους της Βέροιας (με αλφαβητική σειρά): Αποστολόπουλος Αθανάσιος, Δαβόρας Παναγιώτης, Μούρνος Δημήτρης και Τσακαλίδου Ολυμπία. Στις σύντομες τοποθετήσεις τους, αναφέρθηκαν στο βιογραφικό τους και την εμπειρία τους σε σχέση με το αντικείμενό τους και τις ανάγκες που καλούνται να υπηρετήσουν από τη θέση του Συμπαραστάτη.

Η ψηφοφορία έγινε με κάλπη και δύο παραβάν, απαιτώντας τα 2/3, επι συνόλου των συμβούλων, 23 ψήφους δηλαδή για την εκλογή του ενός εκ των τεσσάρων.

Στην πρώτη ψηφοφορία (30 συν 1 άκυρο) έλαβαν:

 Αθ. Αποστολόπουλος 13 ψ, Παν. Δαβόρας 8 ψ,

Ολ. Τσακαλίδου 5 ψ και Δημ. Μούρνος 3 ψήφους.

Εκ του αποτελέσματος δεν προέκυψε ο απαιτούμενος αριθμός, οπότε η διαδικασία επαναλήφθηκε με 3 υποψήφιους καθώς ο Δ. Μούρνος απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Στην δεύτερη κάλπη (30 συν1 άκυρο) έλαβαν:

 Αθ. Αποστολόπουλος 15, Π. Δαβόρας 12 και Ολ. Τσακαλίδου 2 ψήφους, οπότε απέβη άκαρπη και η δεύτερη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα θα επανέλθει από τον Δήμο και θα κατατεθούν εκ νέου υποψηφιότητες από ενδιαφερόμενους για την θέση.

Ο «συμπαραστάτης του δημότη» λαμβάνει αντιμισθία ίση με την αντιμισθία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και ως προς την καταστατική θέση και τις ευθύνες του, ισχύουν οι σχετικές διατάξεις για τους δημοτικούς συμβούλους.

«Αναβάθμιση και όχι λουκέτο στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης  Γεωργιανών»

Ψήφισμα για την συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος διαχείρισης μετανάστευσης Ημαθίας στους Γεωργιανούς Δ. Βέροιας, που κινδυνεύει με «λουκέτο», ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο, μετά από ενημέρωση της διοίκησης του Τμήματος. Για την αναγκαιότητα της λειτουργίας του μίλησαν ενώπιον του Σώματος, ο πρόεδρος της κοινότητας Γεωργιανών και συνοριοφύλακας, Ηρακλής Σοφιανίδης, καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος τοποθετήθηκε με μια σύντομη αναφορά υπέρ της λειτουργίας του, ενώ ο κ. Σοφιανίδης αναφέρθηκε στην προσφορά της υπηρεσίας όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο στην στο νομό αλλά και σε όλη τη χώρα, με θετικά αποτελέσματα στοχευμένων ενεργειών, που αποδεικνύουν, όπως είπε, καθημερινά από το 2000 έως σήμερα, την αποτελεσματικότητα και ασφαλή λειτουργία του τμήματος. «Κυριολεκτικά χιλιάδες αλλοδαποί έχουν περάσει το κατώφλι του για διάφορες υποθέσεις, έγιναν χιλιάδες έλεγχοι νομιμότητας της παραμονής αλλοδαπών στο νομό, εκατοντάδες κακουργηματικές υποθέσεις λαθροδιακίνησης εντοπίστηκαν και παραδόθηκαν στην δικαιοσύνη ενώ εμπεδώθηκε στους κατοίκους το αίσθημα ασφάλειας. Και σήμερα αντί να μιλάμε για την αναβάθμιση και την ενδυνάμωσή του, μιλάμε για υποβάθμιση και πιθανό λουκέτο», είπε και μετέφερε την δυσαρέσκεια και απογοήτευση των κατοίκων, όχι μόνο τοπικά αλλά και όλου του νομού. Ο κ. Χαρέλας υπογράμμισε ότι μέλημα της Ομοσπονδίας είναι να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες, όμως ο Διευθυντής Αστυνομίας Ημαθίας, τους ενημέρωσε για τις προθέσεις της πολιτείας να κλείσει την υπηρεσία και να μεταφερθούν οι αστυνομικοί στην  Διεύθυνση που αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψανδρίας.  Ο κ. Χαρέλας υπερθεματίζοντας στην αναγκαιότητα της λειτουργίας του Τμήματος, πρόσθεσε ότι τα τελευταία 3 – 4 χρόνια συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη πάνω από 40 διακινητές, και κατασχέθηκαν πάνω από 250 οχήματα που βρισκόταν στην κατοχή κυκλωμάτων. «Το έργο αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλη αστυνομική υπηρεσία, είμαστε ένα εξειδικευμένο τμήμα της ΕΛ.ΑΣ που θα έπρεπε να αναπτυχθεί ακόμη περαιτέρω και όχι να υποβαθμίζεται». Για αυτούς και για πολλούς ακόμα λόγους, ζήτησε την συμπαράσταση του δημοτικού συμβουλίου και την έγκριση του ψηφίσματος που αναφέρει:

«Σήμερα 29 Απριλίου 2024 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βέροιας αποφάσισε  την έκδοση του παρόντος Ψηφίσματος  για την αδιάλειπτη λειτουργία του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Ημαθίας με έδρα την κοινότητα των Γεωργιανών στο οίκημα που ήδη λειτουργεί συνεχόμενα από το έτος 2000 και που παραχωρήθηκε από το Δήμο Βέροιας για την λειτουργία αυτή. Η προσφορά όλα αυτά τα χρόνια της συγκεκριμένης Υπηρεσίας στους δημότες της Βέροιας είναι πολύπλευρη και ουσιαστική. Η παρουσία των περιπολιών της συγκεκριμένης Υπηρεσίας σε κάθε απομακρυσμένη κοινότητα του Δήμου μας  διατήρησε το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των κοινοτήτων του Δήμου μας. Οι υποθέσεις διακίνησης αλλοδαπών που έχει εξιχνιάσει  τόσο εντός του Νομού μας όσο όμως και με την  συνεισφορά της σε όλη την επικράτεια δεν αφήνει περιθώρια παύσης της αυτόνομης λειτουργείας της. Η τοποθεσία της έδρας του Τ.Δ.Μ Ημαθίας ευνοεί για την συνεχή παρουσία της αστυνομίας στην Παναγία Σουμελά που αποτελεί σημαντικό Προσκυνηματικό τόπο του Δήμου μας καθότι απέχει μόνο δέκα λεπτά από αυτή. Η περιοχή του Δήμου μας, είναι κυρίως αγροτική περιοχή και επεκτείνεται ιδιαίτερα στον Ημαθιώτικο κάμπο με συνέπεια την αναγκαιότητα χιλιάδων εποχιακών εργατικών χεριών – κυρίως αλλοδαπών - για την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων κυρίως. Η λειτουργία της ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας αλλοδαπών στην Κοινότητα του Δήμου μας της Αγίας Βαρβάρας, απαιτεί την συνεχή αστυνομική εποπτεία ώστε να διασφαλίζεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε είναι αναγκαία η αυτόνομη συνέχιση της λειτουργίας της συγκεκριμένης Υπηρεσίας στην κοινότητα των Γεωργιάνων και η ενίσχυσή της με ανθρώπινο δυναμικό ώστε να ανταποκριθεί στο πολύπλευρο πλαίσιο της προσφοράς της».

Της τακτικής συνεδρίασης προηγήθηκε η λογοδοσία της δημοτικής Αρχής που καλείται σύμφωνα με τον νέο θεσμό, να απαντήσει σε ερωτήσεις των συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή 26 Μαΐου:  Αποκαλυπτήρια προτομών δύο Μακεδονομάχων  Σταθμαρχών  στο Σιδηροδρομικό σταθμό Αλεξάνδρειας

Κυριακή 26 Μαΐου: Αποκαλυπτήρια προτομών δύο...

Την Κυριακή 26 Μαϊου 2024 στις 11 π.μ. στον Σιδηροδρομικό...

Ευχαριστήριο για το Πασχαλινό Bazaar της Πρωτοβουλίας για το Παιδί

Ευχαριστήριο για το Πασχαλινό Bazaar της Πρωτοβουλίας...

Το Πασχαλινό Bazaar της Πρωτοβουλίας για το Παιδί...

Δήμο Αλεξάνδρειας:  Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για  εγγραφή - επανεγγραφή βρεφών  και νηπίων στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς σταθμούς

Δήμο Αλεξάνδρειας: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εγγραφή...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας μέσω του Τμήματος Προσχολικής...

ΣΥΣΣΙΤΙΟ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ ΝΑΟΥΣΗΣ - ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

ΣΥΣΣΙΤΙΟ - ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΓΑΠΗΣ ΝΑΟΥΣΗΣ - ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ...

Το Συσσίτιο – Τράπεζα Αγάπης Ναούσης της Ιεράς...

Έφυγε από τη ζωή η Αθηνά Ζγουρού σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αθηνά Ζγουρού σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Πέμπτη 16 Μαΐου 2024...

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ:  Η Οικογενειακή Μικρομεσαία  Επιχειρηματικότητα τιμωρείται

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Η Οικογενειακή Μικρομεσαία ...

Από την Θεματική Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ν.Ε...

Δήμος Νάουσας: Ξεκίνησαν  οι εγγραφές στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Δήμος Νάουσας: Ξεκίνησαν οι εγγραφές στους Παιδικούς...

Με την υπ’ αρ. 105/2024  απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου  του...

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας | ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2024 Θεατρική Ομάδα Γυμνασίου Σχέδιο Α΄  «Η Κούκλα του Κάφκα» ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΪΟΥ 2024, στις 20:00 ΑΝΤΩΝΙΑΔΕΙΟΣ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας | ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ 2024 Θεατρική...

Σημείωμα Σκηνοθέτη: Μια από τις πιο γλυκές ιστορίες...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...