Χαρακτήρες  αρχαίων πολιτικών

Χαρακτήρες αρχαίων πολιτικών

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά


Τις τελευταίες δεκαετίες, φίλοι αναγνώστες, πολλά λέγονται και γράφονται για τους πολιτικούς. Ο γράφων, δεν θα ασχοληθεί με την Πολιτεία των σύγχρονων πολιτικών. Θα ασχοληθεί, όμως, με την Πολιτεία των πολιτικών ανδρών της αρχαιότητας, αναφέροντας φωτεινά παραδείγματα ανυπέρβλητου πολιτικού ήθους, αφήνοντάς σας, αναγνώστες, να συγκρίνετε με τα όσα από πολλών χρόνων συμβαίνουν στο χώρο της πολιτικής στην πατρίδα μας και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Ο Περικλής, όταν ο Αρχίδαμος (βασιλιάς της Σπάρτης), με τον οποίο συνδεόταν με πατροπαράδοτη φιλία εξεστράτευσε εναντίον των Αθηνών, επειδή φοβήθηκε μήπως οι Λακεδαιμόνιοι δεν καταστρέψουν την περιουσία του κατά την εισβολή τους στην Αττική, εδήλωσε στην Εκκλησία του Δήμου ότι δωρίζει όλα τα σπίτια και τα χρήματά του στο Δημόσιο, αν οι εχθροί δεν καταστρέψουν την περιουσία του όπως και των άλλων Αθηναίων. Αυτός ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τον Χρυσό αιώνα, ήταν «χρημάτων διαφανώς αδωροδόκητος» και «ήγε μάλλον το πλήθος και ουκ ήγετο υπ’ αυτού».

Ο Σόλων, όταν θέσπισε τη «σεισάχθεια», διαγραφή των χρεών, όντας «χρημάτων κρείσσων», έχασε όλη του την περιουσία, που ανερχόταν σε 5 τάλαντα, τα οποία είχε δανεισθεί σε τρίτους, ενώ θα μπορούσε να κερδίσει πολλά δανειζόμενος.

Ο Επαμεινώνδας, σπουδαίος Θηβαίος πολιτικός και Στρατηγός, σε όλη του τη ζωή ήταν πάμπτωχος, εξαιτίας της αφιλοκερδίας του. Είχε μόνο ένα επανωφόρι και όταν το έστελνε για καθάρισμα, παρέμενε στο σπίτι του. Όταν ο Πέρσης βασιλιάς του έστειλε χρυσό, δεν τον δέχτηκε, γιατί πίστευε πως «μεγαλοφρονέστερος ην του δίδοντος ο μη λαβών». Και όταν ο υπασπιστής του έλαβε χρήματα από έναν αιχμάλωτο, του είπε: «Απόδος την Ασπίδα και άπελθε».

Η εντιμότητα και η φιλοχρηματία του διάσημου Αθηναίου πολιτικού και στρατηγού Φωκίωνα (402-317 π.Χ.) ήταν τέτοια, που όταν ο Μ. Αλέξανδρος του έστειλε εκατό τάλαντα και του διέθεσε μια ολόκληρη πόλη, για να καρπούται τα έσοδα, ο Φωκίων αρνήθηκε την προσφορά, ενώ επαίνετο. Ερώτησε δε τους απεσταλμένους: «Δια τίνα αιτίαν ταύτα Αλέξανδρος παρέχει μοι;». Γιατί μόνο εσένα θεωρεί «καλόν και αγαθόν» του απήντησαν. Τότε, ας με αφήσει να είμαι όπως είμαι, αφού με νομίζει ενάρετον, δεν είναι ανάγκη να με διαφθείρει διά του χρυσού.

Ως το «Πόθεν έσχες» -ΤΟ ΓΝΗΣΙΟ- στη Σπάρτη, μία από τις πρώτες υποχρεώσεις των εφόρων ήταν ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» όλων, ακόμη και των βασιλιάδων. Οι παραβάτες εθεωρούντο εχθροί της πατρίδος και εξορίζοντο δια βίου. Όταν διεφθάρησαν τα δωρικά ήθη και δολοφόνησαν τον Άγη και φυλάκισαν τον Κλεομένη, οι οποίοι επεδίωκαν την ηθική κάθαρση, τότε καταργήθηκε και το πόθεν έσχες και μαζί του εξέπνευσε και η Σπάρτη.

Ο Σόλων εφάρμοζε το νόμο του Αιγύπτιου Φαραώ Άμαση, σύμφωνα με τον οποίον καταδικάζονταν σε θάνατο, όποιος δεν αποδείκνυε την προέλευση των εισοδημάτων του και δεν δικαιολογούσε τον τρόπο της ζωής του.

Ο Πλάτων πρότεινε οι άρχοντες να κατοικούν σε γυάλινα σπίτια. Και τέλος, ο Ρωμαίος πολιτικός Δρούσος ήταν τόσο πολύ κόσμιος και σώφρων, ώστε όταν κάποιος τεχνίτης του πρότεινε έναντι αμοιβής 5 ταλάντων, να του διαρρυθμίσει την πρόσοψη του σπιτιού του, που είχε πολλά ανοιχτά παράθυρα, για να μην τον βλέπουν απ’ έξω, ο Δρούσος του απάντησε: «Δέκα λαβών, όλοι μου ποίησον καταφανή την οικία, ίνα πάντες ορώσιν οι πολίται πως διαιτώμαι». Δηλαδή σου δίνω δέκα τάλαντα να μου ανοίξεις από όλες τις πλευρές το σπίτι, για να βλέπουν όλοι οι πολίτες πως ζω.

Οι σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας είναι γεμάτες από ονόματα πολιτικών ανδρών, το χαρακτήρα των οποίων κοσμούσαν ηθικές αρετές, όπως της εντιμότητος, της αφιλοχρηματίας της αφιλοκέρδειας και της διαφάνειας στη δημόσια και ιδιωτική τους ζωή. Όσο και αν τα ήθη έχουν αλλάξει από τότε, οι αξίες αυτές δεν θα χάσουν ποτέ την αίγλη τους και θα αποτελούν το ζητούμενο από πολίτες και πολιτικούς.

Φίλοι αναγνώστες: Τα συμπεράσματα ΔΙΚΑ ΣΑΣ.

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Σάββατο 22 Ιουνίου τα εγκαίνια του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή Βασίλη Κοτίδη

Το Σάββατο 22 Ιουνίου τα εγκαίνια του πολιτικού...

Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 στις 7.00 μ.μ. Μητροπόλεως 67, θα...

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ Παρέμβαση της Αν. Πάπαρη σε πανελλήνιο συνέδριο για την Παλιά Μητρόπολη Βέροιας

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ Παρέμβαση της Αν....

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ετήσιας πανελλήνιας...

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Τετάρτη 19/6 του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Τετάρτη 19/6 του Δημοτικού...

ΕΚΤΑΚΤΗ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Διακοπή κυκλοφορίας  στο τμήμα α/κ  Πολυμύλου - Βέροιας

Διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα α/κ Πολυμύλου - Βέροιας

Από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» ανακοινώνεται ότι την...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ευχαριστήριο για την συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου 2024

Δήμος Αλεξάνδρειας: Ευχαριστήριο για την συμμετοχή...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη που...

Στον Διοικητή της ΔΥΠΑ για τη στήριξη των απολυμένων της «Βαρβαρέσος» ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Στον Διοικητή της ΔΥΠΑ για τη στήριξη των απολυμένων...

Σε συνέχεια των επαφών σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία...

Αεροψεκασμός αύριο Τετάρτη 19 Ιουνίου σε ορυζώνες και υγροτοπικά συστήματα σε περιοχές της Δ/Κ Κλειδίου

Αεροψεκασμός αύριο Τετάρτη 19 Ιουνίου σε ορυζώνες και...

Στα πλαίσια των απαραίτητων ενεργειών για την...

Δήμος Βέροιας: Κλιματιζόμενοι χώροι για τις μέρες του καύσωνα

Δήμος Βέροιας: Κλιματιζόμενοι χώροι για τις μέρες του...

Ο Δήμος Βέροιας για τις ημέρες του καύσωνα , διαθέτει...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...