ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ Παρέμβαση της Αν. Πάπαρη σε πανελλήνιο συνέδριο για την Παλιά Μητρόπολη Βέροιας

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ Παρέμβαση της Αν. Πάπαρη σε πανελλήνιο συνέδριο για την Παλιά Μητρόπολη Βέροιας

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ετήσιας πανελλήνιας διοργάνωσης με τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ, δύσκολα πράγματα στο παρελθόν και το παρόν», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τις 15-17 Ιουνίου 2024, ο Σύλλογος ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ εκπροσωπήθηκε από την κ. Αναστασία Πάπαρη, Δρα αρχιτέκτονα – πολεοδόμο και γραμματέα του συλλόγου μας. 


Η κ. Πάπαρη  παρενέβη στην ενότητα ‘Πολιτιστική κληρονομιά, μνήμη της πόλης και συγκυριακή ανάπτυξη στο πεδίο του σύγχρονου πολεοδομικού  και αστικού σχεδιασμού’, όπου συνδιοργανωτής ήταν ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), ο οποίος συμμετείχε με εισήγησή του για την Ακαδημία Πλάτωνος (Αθήνα). 

Η κ. Πάπαρη έθεσε το ζήτημα της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας, περιέγραψε την αξία του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του διαχρονικά ως κορυφαίου μνημείου της πρωτο-βυζαντινής και μεσο-βυζαντινής περιόδου, την πορεία της απαλλοτρίωσης των κοσμικών κτισμάτων σε επαφή με το μνημείο και εντός χώρου πρασίνου με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη του μνημείου, την εξαίρεση από την κατεδάφιση κάποιων από τα απαλλοτριωθέντα κτίσματα, την κήρυξή τους κατόπιν ως μνημείων προ του 1830, κατόπιν την κατεδάφισή τους και την ανέγερση στην ίδια θέση νέων κτηρίων, με νεο-παραδοσιακή μορφολογία. 

Υποστήριξε, πως η διαδικασία αυτή δεν συνάδει  με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, καθώς και με τις διεθνείς Χάρτες του ICOMOS – UNESCO, ενώ ανέφερε και την κατάθεση εκ μέρους της 47σέλιδου Υπομνήματος στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπου αναπτύσσονται όλα τα επιχειρήματα (πολεοδομικά, αρχιτεκτονικά, κατασκευαστικά) για την λανθασμένη διαδικασία, που ακολουθήθηκε. Την διακοπή των εργασιών ζητούν με αποφάσεις τους, εκτός από την  Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας, επίσης και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς και οι Σύλλογοι Μικρασιατών Ημαθίας και Βλάχων Βέροιας. 

Η κ. Πάπαρη ζήτησε τη στήριξη του ΣΕΠΟΧ και το αίτημά της έγινε αποδεκτό από την εκπρόσωπό του κ. Άννα Αρβανιτάκη, με την οποία συμφωνήθηκε να υπάρξει συνέχεια της συνεργασίας για το ζήτημα, με σκοπό την έκδοση σχετικού ψηφίσματος από τον ΣΕΠΟΧ. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Ιουνίου ε.ε. στην αίθουσα  ‘Μανώλης Ανδρόνικος’ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και περιελάμβανε εισηγήσεις για ‘καυτά’ θέματα των Αθηνών (κατασκευή αρχαιολογικού μουσείου εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος) και της Θεσσαλονίκης (Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια και Ανάπλαση Διεθνούς  Έκθεσης Θεσσαλονίκης). 

φωτο: Αναστ. Πάπαρη, Ελισ. Θωίδου, Στρ. Μάνος, Χάρ. Χριστοδούλου, Αν. Αρβανιτάκη και Λ. Τριάντης (‘Διάλογοι στην Ομίχλη’, Θεσσαλονίκη, 15/06/2024).

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου 


Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 19/7 της Κοινότητας Βέροιας

Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 19/7 της Κοινότητας Βέροιας

Έκτακτη  συνεδρίαση της Κοινότητας Βέροιας, θα γίνει...

Ευχαριστήριο της οικογένειας του Θ. Πολυχρονιάδη

Ευχαριστήριο της οικογένειας του Θ. Πολυχρονιάδη

Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους και τον καθένα...

Τάσος Μπαρτζώκας: Ευγνωμοσύνη στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, για την κατασκευή της γέφυρας στον Παλαιό Πρόδρομο

Τάσος Μπαρτζώκας: Ευγνωμοσύνη στον υπουργό Εθνικής...

 -Συνάντηση χθες του βουλευτή Ημαθίας με τον Νίκο...

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας:  Απεβίωσε ο ιατρός Θεόδωρος Πολυχρονιάδης

Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας: Απεβίωσε ο ιατρός Θεόδωρος...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας εκφράζει τα θερμά του...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Καταγγελία για τη μη έγκριση  αιτήσεων μετατάξεων εκπαιδευτικών

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Καταγγελία για τη μη...

Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας, γνωστοποιεί ότι: «Καταγγέλλει...

Μετέφερε 23 κιλά ηρωίνης μέσα σε ξύλινο παιδικό κρεβάτι και συνελήφθη από την Ομάδα Δίωξης Βέροιας

Μετέφερε 23 κιλά ηρωίνης μέσα σε ξύλινο παιδικό κρεβάτι...

Μεγάλη επιτυχία της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και της...

Αδελφοποιήθηκαν «στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», τα Επιμελητήρια Ημαθίας, Κορίνθου και Καβάλας

Αδελφοποιήθηκαν «στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου», τα...

Μια σημαντική συνεργασία επισφραγίστηκε κατά τη...

Δήμος Νάουσας: Ανοικτοί οι χώροι των Κ.Α.Π.Η. λόγω καύσωνα σήμερα Πέμπτη 18 και Παρασκευή  19 Ιουλίου

Δήμος Νάουσας: Ανοικτοί οι χώροι των Κ.Α.Π.Η. λόγω...

Με απόφαση της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...