Νέο ΑΣΕΠ: Τρεις αλλαγές και μία εναλλακτική Με νέο, αυτοματοποιημένο μοντέλο ελέγχου  των δικαιολογητικών που υποβάλλονται

Νέο ΑΣΕΠ: Τρεις αλλαγές και μία εναλλακτική Με νέο, αυτοματοποιημένο μοντέλο ελέγχου των δικαιολογητικών που υποβάλλονται

Μια σειρά από αλλαγές στη διαδικασία των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ με τελικό στόχο την επιτάχυνση των διορισμών επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «το πιο αποτελεσματικό» κράτος ως μία από τις «στοχευμένες προτεραιότητές μας», κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου με τη νέα κυβερνητική σύνθεση το περασμένο Σάββατο, ενώ χθες Πέμπτη στη σύσκεψη εργασίας στο υπουργείο Εσωτερικών στην ατζέντα ψηλά μπήκε και το «νέο» ΑΣΕΠ.

Για το Μέγαρο Μαξίμου και τον νέο υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο το στοίχημα είναι να σπάσει ο σημερινός… κανόνας: Προσλήψεις οι οποίες μένουν στα χαρτιά για καιρό με κενές νευραλγικές θέσεις, όπως στον τομέα της Υγείας. Ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει για «απογοητευτικούς» ρυθμούς («δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ, λυπάμαι που το λέω έτσι ξερά»), ο επικεφαλής της Αρχής έχει επισημάνει ότι «μια αποτελεσματική συζήτηση» θα πρέπει να καλύψει όλο τα σχετικά στάδια, είτε υπάρχει είτε όχι η εμπλοκή του ΑΣΕΠ δηλαδή, και πλέον προεξοφλούνται εντατικότερες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι αναζητούνται παρεμβάσεις ενίσχυσης του ΑΣΕΠ χωρίς να αλλάξει ο πυρήνας του «αντικειμενικού συστήματος προσλήψεων». Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται πως είναι η περίπτωση των 14.837 επιτυχόντων του πρώτου γραπτού διαγωνισμού, καθώς ενάμιση χρόνο μετά τη διεξαγωγή του δεν έχει τοποθετηθεί στη θέση του ούτε ένας επιτυχών. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», πάντως, η επικείμενη ενίσχυση δεν έχει να κάνει με τον αριθμό του προσωπικού της Αρχής αλλά με τις διαδικασίες.

«Ψηφιακά» δικαιολογητικά

Στα σκαριά είναι ένα νέο, αυτοματοποιημένο μοντέλο ελέγχου των δικαιολογητικών που υποβάλλονται. Το σκεπτικό είναι απλό: Οποιοδήποτε στοιχείο βρίσκεται ή μπορεί να βρεθεί στον ψηφιακό αέρα θα τραβιέται αυτόματα, εξ ου και εκκινεί διασύνδεση του ΑΣΕΠ με φορείς. Ηλεκτρονική άντληση των απαραίτητων εγγράφων μπορεί να γίνεται, για παράδειγμα, για το πτυχίο, άρα με διασύνδεση με τα πανεπιστήμια, την εργασιακή εμπειρία, άρα μέσω «Εργάνης» κ.ο.κ.

«Δεν γίνεται να υπάρχουν δεκάδες υπάλληλοι που καλούνται να ελέγχουν ένα προς ένα πλήθος δικαιολογητικών, ενώ αυτά μπορούν να «έρχονται» αυτόματα και αξιόπιστα» λένε ενημερωμένες πηγές. Αυτό θα δώσει και μία απάντηση, όπως προσδοκά η κυβέρνηση, στον βραχνά των ενστάσεων, που είναι από τις βασικές αιτίες των καθυστερήσεων. Μιλώντας με… αριθμούς, αυτούς τους μήνες εκδικάζονται, σύμφωνα με στελέχη του ΑΣΕΠ, 6.300 ενστάσεις εκπαιδευτικών που αφορούν την κατάταξη 150.000 εκπαιδευτικών γενικής παιδείας.

Πρόσληψη σε 12 μήνες

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις μελετώντας κάθε στάδιο ενός διαγωνισμού-πρόσληψης, που σημαίνει ότι επίκειται διαβούλευση με τα στελέχη της Αρχής για θέματα εσωτερικής λειτουργίας. Εγκυρες πηγές λένε ότι στόχος είναι ο χρόνος που θα χρειάζεται ο επιτυχών στον διαγωνισμό για να πιάσει δουλειά να είναι μάξιμουμ οι 12 μήνες.

«Σήμερα έχουμε ανθρώπους στο «περίμενε» για δύο και πλέον χρόνια» σημειώνουν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αρχής Θάνο Παπαϊωάννου, το στάδιο των εσωτερικών διαβουλεύσεων σε έναν φορέα για τα απαιτούμενα προσόντα αλλά και το στάδιο από την έκδοση οριστικών αποτελεσμάτων έως τον διορισμό «στα οποία το ΑΣΕΠ δεν έχει καμία εμπλοκή, μπορεί να υπερβούν τους έξι μήνες το καθένα».

Ο «κόφτης»

Στο μεταξύ, σε ράγες υλοποίησης μπαίνει από τον επόμενο γραπτό πανελλήνιο διαγωνισμό ένας «κόφτης» στον αριθμό των θέσεων που θα μπορούν να επιλέξουν οι επιτυχόντες.  Μέχρι σήμερα οι επιλογές είναι απεριόριστες και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις αιτήσεων με έως και 800 διαφορετικές επιλογές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό των τελικών επιλογών προσώπων του ΑΣΕΠ (σ.σ. εκτιμάται ότι αγγίζει το 70%) να μην εμφανίζεται καν. Με τη νέα ρύθμιση έρχεται πλαφόν στον αριθμό των προτιμήσεων, αν και αυτός δεν θα είναι μικρότερος από 50 ανά κατηγορία εκπαίδευσης και κλάδο/ειδικότητα.

Το επικουρικό σχήμα

Κατά πληροφορίες, συζητείται και μία εναλλακτική: Η δημιουργία ενός… μίνι ΑΣΕΠ, δηλαδή το σενάριο συγκρότησης ενός επικουρικού οργανισμού ως υποβοηθητικού στη διαχείριση του όγκου των προσλήψεων, ο οποίος θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

Εξάλλου, ο Θάνος Παπαϊωάννου με την προ ημερών δήλωσή του αναφέρθηκε αναλυτικά στο εύρος των αρμοδιοτήτων του ΑΣΕΠ, από τις ενστάσεις μέχρι την έκδοση των προσωρινών και των οριστικών αποτελεσμάτων 4.276 θέσεων ΠΕ και την έναρξη της διαδικασίας επιλογής διοικητών και υποδιοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων.

«Το ΑΣΕΠ μετέχει και θα μετάσχει σε συζητήσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών πρόσληψης» ανέφερε ο ίδιος, σχολιάζοντας ότι η Αρχή «δεν μπορεί και δεν πρέπει να επωμισθεί συνολικά τις δυσλειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, πολλώ μάλλον που είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και νομολογία».                                                                       

Πηγή: in.gr

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εστία πανώλους μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα

Εστία πανώλους μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα

          Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της...

Η Ευρώπη σε ιστορικό σταυροδρόμι - Τι θα διαμορφώσει τη νέα φυσιογνωμία της

Η Ευρώπη σε ιστορικό σταυροδρόμι - Τι θα διαμορφώσει τη...

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου Παρακολουθώντας τις ...

Σταϊκούρας: Τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στο Ταμείο Συνοχής, για συγχρηματοδότηση

Σταϊκούρας: Τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στο...

Ένα σημαντικό βήμα αναβάθμιση του σιδηροδρομικού ...

Αποκαταστάθηκε μερικώς η λειτουργία του τελωνείου των Ευζώνων, που διακόπηκε χθες λόγω φωτιάς κοντά στα σύνορα

Αποκαταστάθηκε μερικώς η λειτουργία του τελωνείου των...

Αποκαταστάθηκε μερικώς χθες το απόγευμα η λειτουργία...

Θ. Σκυλακάκης: Επιστρέφει τον Αύγουστο η επιδότηση στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος

Θ. Σκυλακάκης: Επιστρέφει τον Αύγουστο η επιδότηση στα...

Επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του ...

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν  Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν Ελληνική Αναπτυξιακή...

Στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής στήριξης των...

Την υποψηφιότητά της  για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε η Άννα  Διαμαντοπούλου

Την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ,...

Την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ -...

Επιστολές δυσαρέσκειας από επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο:  Να ανακληθεί η ΚΥΑ που υποχρεώνει την επιστροφή  των επιδοτήσεων κατανάλωσης ρεύματος στους παρόχους, της περιόδου 2022 -2023 -Σε αναμονή κυβερνητικών ανακοινώσεων σήμερα για τις τιμές του ρεύ

Επιστολές δυσαρέσκειας από επιχειρηματικό και...

Δυσαρέσκεια και κλίμα ανησυχίας επικρατεί από την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...