One Stop Liaison Office :  Ενημέρωση για τα Σχέδια Δράσης σχετικά με την ανάπτυξη  της Βιο-οικονομίας στην ΠΚΜ

One Stop Liaison Office : Ενημέρωση για τα Σχέδια Δράσης σχετικά με την ανάπτυξη της Βιο-οικονομίας στην ΠΚΜ

 Σχετικά με τις στρατηγικές και τα σχέδια δράσης που αναπτύσσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 1η ανάμεσα στις 13 ελληνικές Περιφέρειες,  με στόχο την ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας και της βιο-οικονομίας στην περιφερειακή οικονομία ενημερώνει το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια πρόκληση των έντονων περιβαλλοντικών πιέσεων, ο ΟΗΕ με τη δημιουργία της Ατζέντας 2030 και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη χάραξη πολιτικών με στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ωθούν τα κράτη, αλλά και τις Περιφέρειες στο να σχεδιάσουν και να μεταβούν σε νέα ανθεκτικά αναπτυξιακά  μοντέλα.

Η κυκλική οικονομία συνεισφέρει σημαντικά στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση και στον μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής. Παράλληλα, μέσα από τις δράσεις της, αναδύονται νέες αγορές, ενώ οι επιχειρήσεις εξοικονομούν πόρους και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η επανάχρηση, η ανακύκλωση και η ανακατασκευή προϊόντων με συνδυαστική υιοθέτηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών μπορούν να αποτελέσουν πηγή καινοτομιών και να τονώσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ήδη, σε κάποια γωνιά του κόσμου, ο καφές που πίνουμε μετατρέπεται σε σκυρόδεμα ή σε ένα νέο ποδήλατο, ενώ αλλού τα απόβλητα της ελιάς και του ελαιόλαδου χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ασφαλτοστρώματος και ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Σε ένα-όχι και τόσο απίθανο- μέλλον, τα νυφικά μας θα είναι φτιαγμένα από ροδάκινα, οι τσάντες μας από λουλούδια, ενώ από το κρύο θα μας προστατεύουν οικολογικές γούνες από λαχανικά!

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει σχεδιάσει και προωθεί την ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας στο περιφερειακό παραγωγικό της σύστημα. Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Interreg  “CESME” και “BIOREGIO” η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναπτύξει δύο στρατηγικές σχετικές με την ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας και της βιο-οικονομίας στην περιφερειακή οικονομία, γεγονός που της δίνει  την πρώτη θέση ανάμεσα στις 13 ελληνικές Περιφέρειες, με τον υψηλότερο αριθμό Σχεδίων Δράσης για την ανάπτυξη Βιο-οικονομίας, σύμφωνα με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Έκθεση “Bioeconomy strategy development in EU regions” του 2022.  

Παράλληλα, η Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) έχει αναδείξει την Κυκλική Οικονομία ως περιφερειακή εξειδίκευση, η οποία χρήζει εστίασης σε θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο “BioTech4food”, που αποτελεί μια σημαντική δράση του δικτύου “Ingredients For Circular Economy (I4CE)”, προωθεί την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας μέσα από τη δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας μεταξύ βιοτεχνολογίας και αγροδιατροφής.

Αξιολογώντας το οικοσύστημα της Περιφέρειας, η δραστηριοποίηση 1.323 επιχειρήσεων στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας στην Κεντρική Μακεδονία, των οποίων τα υπολείμματα μπορούν εν δυνάμει να αξιοποιηθούν για δημιουργία βιώσιμων μονάδων προϊόντων κυκλικής οικονομίας, αλλά και ο οριζόντιος χαρακτήρας του τομέα, που του επιτρέπει να επηρεάσει και άλλες βιομηχανίες προτεραιότητας της Περιφέρειας (κλωστοϋφαντουργία και ένδυση, τρόφιμα, υλικά, πράσινος τουρισμός), αποτελούν  ελπιδοφόρα στοιχεία για τη μελλοντική περαιτέρω ενίσχυσή του και τη μετάβαση σε ένα πράσινο περιφερειακό  παραγωγικό μοντέλο.

Οι ενδιαφερόμενοι για επενδύσεις στην Κυκλική Οικονομία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης μέχρι τις 23 Ιουλίου 2024, στην Πρόσκληση  με τίτλο «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση της Περιφέρειας», του Προγράμματος  ‘Κεντρική Μακεδονία’ 2021-2027.

Συνεχή ενημέρωση σε θέματα καινοτομίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν:

- στην ιστοσελίδα του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

https://www.ris3rcm.eu

- στην πλατφόρμα διερεύνησης τάσεων

https://horizonscanning.io

- και στα social media

https://www.facebook.com/RIS3RCMakedonia

 και

https://twitter.com/RIS3RCMakedonia

 Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:

- 2313319668 (Σταύρος Μαντζανάκης)

-2313319667 (Xριστίνα Λαγκάνη, Ελίζα Σαββοπούλου)

- 2313319705 (Γουλάπτση Μαρία)

καθώς και στο e-mail: info@ris3rcm.eu


Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εστία πανώλους μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα

Εστία πανώλους μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα

          Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της...

Η Ευρώπη σε ιστορικό σταυροδρόμι - Τι θα διαμορφώσει τη νέα φυσιογνωμία της

Η Ευρώπη σε ιστορικό σταυροδρόμι - Τι θα διαμορφώσει τη...

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου Παρακολουθώντας τις ...

Σταϊκούρας: Τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στο Ταμείο Συνοχής, για συγχρηματοδότηση

Σταϊκούρας: Τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στο...

Ένα σημαντικό βήμα αναβάθμιση του σιδηροδρομικού ...

Αποκαταστάθηκε μερικώς η λειτουργία του τελωνείου των Ευζώνων, που διακόπηκε χθες λόγω φωτιάς κοντά στα σύνορα

Αποκαταστάθηκε μερικώς η λειτουργία του τελωνείου των...

Αποκαταστάθηκε μερικώς χθες το απόγευμα η λειτουργία...

Θ. Σκυλακάκης: Επιστρέφει τον Αύγουστο η επιδότηση στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος

Θ. Σκυλακάκης: Επιστρέφει τον Αύγουστο η επιδότηση στα...

Επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του ...

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν  Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν Ελληνική Αναπτυξιακή...

Στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής στήριξης των...

Την υποψηφιότητά της  για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε η Άννα  Διαμαντοπούλου

Την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ,...

Την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ -...

Επιστολές δυσαρέσκειας από επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο:  Να ανακληθεί η ΚΥΑ που υποχρεώνει την επιστροφή  των επιδοτήσεων κατανάλωσης ρεύματος στους παρόχους, της περιόδου 2022 -2023 -Σε αναμονή κυβερνητικών ανακοινώσεων σήμερα για τις τιμές του ρεύ

Επιστολές δυσαρέσκειας από επιχειρηματικό και...

Δυσαρέσκεια και κλίμα ανησυχίας επικρατεί από την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...