Σε λίγες μέρες η εφαρμογή του προσωπικού αριθμού  - Αλλάζει το σύστημα ραντεβού για νέα ταυτότητα

Σε λίγες μέρες η εφαρμογή του προσωπικού αριθμού - Αλλάζει το σύστημα ραντεβού για νέα ταυτότητα

Μια τεράστια αλλαγή για τον πυρήνα των μητρώων του κράτους, ο Προσωπικός Αριθμός, μπαίνει σε εφαρμογή μετά και την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Έχουμε τελειώσει και από το Συμβούλιο της Επικρατείας πλέον. Αυτή η απόφαση του ΣτΕ γίνεται Προεδρικό Διάταγμα. Θεωρώ πως την άλλη εβδομάδα θα έχει βγει το Προεδρικό Διάταγμα αλλά παράλληλα πλέον μαζί με υπηρεσίες οι οποίες είναι στην πρώτη γραμμή και εξυπηρετούν πολίτες, σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Το πρώτο και αυτονόητο είναι πως θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τα μητρώα του κράτους. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις, στην ΑΑΔΕ μόνο μας λένε πως έχουν περίπου 300.000 περιπτώσεις τον χρόνο που αναγκάζονται να διορθώσουν στοιχεία πολιτών. Αυτό πλέον τελειώνει γιατί έχουμε ένα κεντρικό μητρώο, το Μητρώο Πολιτών, ένα μητρώο που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών προφανώς και αυτό θα είναι η βάση πλέον για όλες τις υπηρεσίες» ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, φιλοξενούμενος στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη, την Πέμπτη 4/7.

«Βγαίνει στον αέρα μια πλατφόρμα που λέγεται MyInfo, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να μπαίνουν και να αποκτούν τον προσωπικό τους αριθμό. Τι άλλο θα δουν εκεί πέρα. Εάν υπάρχει αυτή η αναντιστοιχία στον τρόπο γραφής κάποιου στοιχείου τους, του επωνύμου, του ονόματος, της ημερομηνίας γέννησης, θα τους βγει μια οθόνη που θα τους λέει, στο μητρώο πολιτών φαίνεστε έτσι, στο μητρώο της Αστυνομίας φαίνεστε διαφορετικά. Θα πρέπει να διορθώσουμε αυτά τα στοιχεία. Προφανώς, αν είναι λάθος, το επίθετο δεν μπορεί να το διορθώσει από τον υπολογιστή. Θα πρέπει μία και μόνη φορά, αν υπάρχει τέτοιο σοβαρό ζήτημα, να επισκεφθεί ένα ληξιαρχείο για να γίνει αυτή η διόρθωση και από εκεί και πέρα μπορούμε να εγγυηθούμε ότι όποτε κι αν αλλάξει ταυτότητα, όποτε κι αν αλλάξει διαβατήριο, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα γιατί αυτές οι αλλαγές θα γίνουν την ίδια μέρα και θα ενημερώνεται οριζόντια όλο το δημόσιο για οποιαδήποτε τέτοιου είδους αλλαγή» συμπλήρωσε ο κ. Παπαστεργίου.

Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον υπουργό, οργανώνεται καλύτερα πλέον το πώς θα κυλήσει η εισαγωγή του Προσωπικού Αριθμού. «Επειδή είναι μια πολύ μεγάλη, σε επίπεδο διαδικασιών, αλλαγή για το ελληνικό δημόσιο, θέλουμε αυτό να βγει πλέον σωστά και αυτός ο Προσωπικός Αριθμός να έρθει και να λύσει προβλήματα καθημερινής τρέλας που έχουν ζήσει πάρα πολλοί Έλληνες πολίτες στην ελληνική δημόσια διοίκηση» επισήμανε.

Εξηγώντας από τι θα αποτελείται ο Προσωπικός Αριθμός, ανέφερε πως στην ουσία είναι τρία αλφαριθμητικά ψηφία και το ΑΦΜ μας. «Από τα τρία αλφαριθμητικά, τα κοινά γράμματα του ελληνικού και λατινικού αλφαβήτου και αριθμοί, μπορώ εγώ να βάλω έναν προσωπικό αριθμό άλφα, βήτα και το τρίτο ψηφίο δημιουργείται μόνο του και στην ουσία λέγεται checkdigitκαι είναι αυτό το οποίο επαληθεύει την ορθότητα του αριθμού. Είναι πολύ απλός ο τρόπος. Και το πιο μαγικό είναι ότι μέχρι να φτάσουμε στο σημείο εκείνο έχουμε πλέον βεβαιωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο ξέρει πλέον ξέρει ποιοι είμαστε και έχουν διορθωθεί και τα οποιαδήποτε λάθη» προσέθεσε.

«Η επόμενη μέρα είναι, αφού διορθώσουμε τα μητρώα και μπορέσουμε αυτό το πρώτο εξάμηνο, χρόνο να τακτοποιηθούμε με τη λειτουργία του, από εκεί και πέρα πλέον, όταν γεννιέται ένα παιδί να αποκτά τον προσωπικό του αριθμό και από πίσω, ας αφήσουμε τις διαδικασίες που θα δημιουργούν πιθανώς και τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ. Αυτά όμως θα είναι πλέον εσωτερικά νούμερα τα οποία θα υπάρχουν στα μητρώα της κάθε υπηρεσίας και δεν θα αφορούν τον πολίτη. Ο πολίτης θα πρέπει να ξέρει και να χρησιμοποιεί μόνο τον προσωπικό του αριθμό» συμπλήρωσε ο κ. Παπαστεργίου.


Νέο σύστημα ραντεβού για έκδοση νέας ταυτότητας

Όσο αφορά στις νέες ταυτότητες, προχωρά το σύστημα κανονικά, σύμφωνα με τον υπουργό, ωστόσο αναμένεται μια πολύ μεγαλύτερη κίνηση από την ώρα που θα εκδοθεί ο Προσωπικός Αριθμός. «Παράλληλα, έχουμε ετοιμάσει ένα καινούργιο σύστημα για να διευκολύνουμε και τη λειτουργία της αστυνομίας, ένα σύστημα για τα ραντεβού. Όλο αυτό λοιπόν θα ξεκινήσει παράλληλα με την εισαγωγή του Προσωπικού αριθμού. Λίγη υπομονή» είπε ο κ. Παπαστεργίου.

«Φτιάχνουμε ένα ψηφιακό κράτος μέσα από το κινητό μας για να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις και πάντα κρατάμε και μια γραμμή που μπορεί να είναι τα ΚΕΠ για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καλή γνώση της τεχνολογίας. Αυτό είναι βασικό μας μέλημα. Να μην αποκλείσουμε κανέναν από το κράτος, από ένα ψηφιακό κράτος, γιατί πάντα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να έχουν τόσο καλές γνώσεις» ανέφερε στη συνέχεια ο υπουργός, σημειώνοντας ότι υπάρχουν κοιτίδες γραφειοκρατίας στη δημόσια διοίκηση που προέρχονται από νόμους εποχών χωρίς υπολογιστικά συστήματα, σχεδόν ενός αιώνα πίσω. «Αυτά λοιπόν πλέον καταργούμε και λέμε το αυτονόητο ότι όταν κάνω μια αίτηση από το Δημόσιο δεν χρειάζεται να ζητάς να σου αποδείξω ποιος είμαι, ποια είναι η οικογενειακή μου κατάσταση. Εκεί είναι τα δεδομένα μου. Τα έχεις στο Μητρώο Πολιτών, με την άδειά μου, πάρ’ τα και κάνε τη δουλειά σου. Λοιπόν, αυτό θα το δείτε πάρα πάρα πολύ σύντομα» είπε ο κ, Παπαστεργίου.

«Σήμερα λογικά θα έχουμε διαθέσιμη την ασφαλιστική ικανότητα που είναι πολύ σημαντικό. (…) Και για όσους είναι σκαφάτοι, δεν μιλάω τώρα για τα κότερα, ακόμα και για ένα μικρό σκάφος, ανεβάζουμε και το δίπλωμα πλέον για τα σκάφη αναψυχής. Οπότε, σε κάποια αναβάθμιση που μέσα στη μέρα υποθέτω ότι θα έχει φτάσει στις πλατφόρμες, θα μπορέσουμε να κατεβάσουμε τη νέα έκδοση. Η πιο εντυπωσιακή για μένα αναβάθμιση είναι αυτή της επόμενης εβδομάδας που ξεκινάμε πλέον να κάνουμε αυτό το οποίο περιέγραφα, την περιβόητη πλέον συναίνεση για να μπορούμε να κάνουμε διάφορες διαδικασίες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ξεκινάμε με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Δηλαδή, θέλουμε να ασφαλίσουμε το αυτοκίνητό μας, να μπορούν οι ασφαλιστικές εταιρείες να αντλούν με την άδειά μας τα στοιχεία μας για να μη χρειάζεται να δίνουμε οτιδήποτε. Αυτό θα είναι στην αναβάθμιση της επόμενης εβδομάδας» προσέθεσε ο υπουργός.

Πηγή: ertnews.gr

Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα ΛΑΟΣ 2 -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εστία πανώλους μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα

Εστία πανώλους μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα

          Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της...

Η Ευρώπη σε ιστορικό σταυροδρόμι - Τι θα διαμορφώσει τη νέα φυσιογνωμία της

Η Ευρώπη σε ιστορικό σταυροδρόμι - Τι θα διαμορφώσει τη...

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου Παρακολουθώντας τις ...

Σταϊκούρας: Τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στο Ταμείο Συνοχής, για συγχρηματοδότηση

Σταϊκούρας: Τέσσερα νέα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα στο...

Ένα σημαντικό βήμα αναβάθμιση του σιδηροδρομικού ...

Αποκαταστάθηκε μερικώς η λειτουργία του τελωνείου των Ευζώνων, που διακόπηκε χθες λόγω φωτιάς κοντά στα σύνορα

Αποκαταστάθηκε μερικώς η λειτουργία του τελωνείου των...

Αποκαταστάθηκε μερικώς χθες το απόγευμα η λειτουργία...

Θ. Σκυλακάκης: Επιστρέφει τον Αύγουστο η επιδότηση στα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος

Θ. Σκυλακάκης: Επιστρέφει τον Αύγουστο η επιδότηση στα...

Επιδοτήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του ...

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν  Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν Ελληνική Αναπτυξιακή...

Στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής στήριξης των...

Την υποψηφιότητά της  για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε η Άννα  Διαμαντοπούλου

Την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ,...

Την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ -...

Επιστολές δυσαρέσκειας από επιχειρηματικό και εμπορικό κόσμο:  Να ανακληθεί η ΚΥΑ που υποχρεώνει την επιστροφή  των επιδοτήσεων κατανάλωσης ρεύματος στους παρόχους, της περιόδου 2022 -2023 -Σε αναμονή κυβερνητικών ανακοινώσεων σήμερα για τις τιμές του ρεύ

Επιστολές δυσαρέσκειας από επιχειρηματικό και...

Δυσαρέσκεια και κλίμα ανησυχίας επικρατεί από την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...