Διεύρυνση της Δημοκρατίας. Ο Δήμος Νάουσας και το πολιτικό πλαίσιο της Κοινωνίας Πολιτών

Διεύρυνση της Δημοκρατίας. Ο Δήμος Νάουσας και το πολιτικό πλαίσιο της Κοινωνίας Πολιτών

Ο τόπος μας είναι όμορφος. Με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όμως τα τελευταία χρόνια  η αποβιομηχάνιση της περιοχής  και οι κεντρικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές έχουν σπρώξει το Δήμο μας και τη ζωή των πολιτών σε οριακό σημείο. Η ευθύνη που θα αναλάβει η Δημοτική Αρχή που θα αναδειχθεί από τις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου είναι πολύ μεγάλη. Η προσπάθεια ανάταξης του τόπου μας θα χρειαστεί τη δημιουργική συμμετοχή των πολιτών και την κοινωνική αλληλεγγύη, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η εκμετάλλευση κάθε δυνατότητας και κυρίως  να προστατευτεί η συλλογική του περιουσία, το περιβάλλον και κυρίως ο πολίτης που δοκιμάζεται. Κι αυτό μπορεί να γίνει  μόνο αν στις παρούσες συνθήκες η Τοπική Διοίκηση καταφέρει να αναδειχθεί σε μια δύναμη αντίστασης και ανατροπής των κεντρικών επιλογών.

 

 

Τα μνημόνια και «ο Καλλικράτης» έχουν μετατρέψει τους Δήμους σε μηχανισμούς εφαρμογής υπερτοπικών αποφάσεων. Στο οικονομικό επίπεδο, οι διαθέσιμοι από την κεντρική κυβέρνηση πόροι έχουν μειωθεί στην τριετία κατά 60% περίπου με αποτέλεσμα την συρρίκνωση των παρεχομένων υπηρεσιών, την αύξηση του κόστους λειτουργίας τους  και τη μετακύλισή τους στους δημότες. Η μεταφορά πλήθους αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση και την εγκαθίδρυση επιτροπείας στους Δήμους, έχει κεντρικό στόχο την εκποίηση της συλλογικής περιουσίας: περιβάλλον, ελεύθεροι χώροι, υπηρεσίες καθαριότητας. Πολιτικές που  ευνοούν τους λίγους και δεν αφήνουν  το περιθώριο στους Δήμους να αναπτυχθούν στην κατεύθυνση μιας οικονομίας των κοινών.

 

Εμείς σ’ αυτό το πλαίσιο θα αντισταθούμε. Θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για συλλογική και ενωτική προσπάθεια.  Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι είναι ζωτική ανάγκη για τον τόπο η ανατροπή. Γνωρίζουμε πως αν θέλουμε  να ανοίξουν οι ορίζοντες και του τόπου μας θα πρέπει το πρώτο και αποφασιστικό βήμα να είναι η αλλαγή στην κεντρική πολιτική σκηνή . Ωστόσο δεν θα περιμένουμε. Θα το παλέψουμε. Υπάρχει τρόπος ακόμα και στις παρούσες συνθήκες να αναταχθεί ένα μέρος της καταστροφής, αρκεί να το θέσουν έμπρακτα μαζί μας όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.

 

Διεκδικούμε το δικαίωμα μας να αποφασίζουμε για την πόλη μας. Διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε να έχουν πρόσβαση οι συμπολίτες μας σε όλα τα κοινωνικά αγαθά(υγεία, παιδεία, ρεύμα, νερό). Διεκδικούμε τη χρηστή διαχείριση των πόρων του Δήμου μας και  την ανακατανομή του πλούτου σε όφελος των πολλών. Διεκδικούμε έναν δήμο αλληλέγγυο συμμετοχικό δημοκρατικό που θα προσβλέπει στις ανάγκες όλων των δημοτών και θα αφήνει χώρο και πεδίο συμμετοχής και δράσης στη νέα γενιά.

 

Οραματιζόμαστε έναν κοινωνικό και αλληλέγγυο οικονομικό σχεδιασμό, με την αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου μας, για να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες αντιστάσεις και ανατροπές απέναντι στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τις κυβερνητικές επιλογές.

 

Διεκδικούμε έναν όμορφο τόπο.

Έναν τόπο δικό μας.

 

 

Διεύρυνση της Δημοκρατίας και συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις:

 

Το κλειδί για μια βαθιά μεταρρύθμιση, για την αντιμετώπιση του φαύλου κύκλου της ιδιοτέλειας που επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και του λερναίου φαινομένου της διαφθοράς, είναι ο μετασχηματισμός της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συμμετοχική.

 

Δύο είναι οι στόχοι μας: Η διαχείριση των κοινών προς όφελος των πολλών και η πρόοδος του τόπου αφενός και αφετέρου το άνοιγμα του ορίζοντα των πολιτών σε νέους δρόμους, νέες πρακτικές. Σ΄ αυτό το εγχείρημα, έτσι όπως το ονειρευόμαστε, η ισότιμη πρόσβαση όλων στις αποφάσεις της Δημοτικής αρχής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος. Τα παλιά μοντέλα στα οποία αποφασίζουν ισχυρές οικονομικές και κοινωνικές ομάδες έχουν αποτύχει. Το προνόμιο των ισχυρών πλειοψηφικών παρατάξεων, με τη δημαρχοκεντρική δομή τους, που αποφασίζουν ανεξέλεγκτα και χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη είναι ένας από τους λόγους που έχουμε οδηγηθεί στη διαφθορά και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου.

 

Για εμάς, η ευρύτερη αναδιανομή των πόρων και η διεύρυνση των δικαιωμάτων του πολίτη στο Δήμο μας, συνδυάζει την άμεση δημοκρατία με τον κεντρικό από τη Δημοτική Αρχή σχεδιασμό.

 

Η συμμετοχική δημοκρατία που προτείνουμε:

 

Τριμερής Συμφωνία Δημοτικής Αρχής, Δημοτικού Συμβουλίου, Κοινωνίας: Η Δημοτική αρχή έχει την ευθύνη να προετοιμάζει το έδαφος για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών παρατάξεων σε τοπικά ζητήματα, καθώς και να επιδιώκει την κοινωνική συμμετοχή και συναίνεση. Στόχος δεν είναι η αποδυνάμωση της Δημοτικής αρχής, αλλά η θετική συνεισφορά  όλων στην τοπική κοινωνία και στη δράση των οργάνων. Ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά τον πολίτη, ο οποίος σε  τελευταία ανάλυση είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα την πόλη του και είναι αυτός που δέχεται τις συνέπειες των αποφάσεων, η συμμετοχή του στις αποφάσεις εξασφαλίζει: Την ταύτιση με το Δήμο και την αποδοχή των αποφάσεων. Την ποιότητα των αποφάσεων. Τη διεύρυνση των εναλλακτικών λύσεων, που οι τεχνοκράτες πολλές φορές δεν είναι σε θέση να δώσουν.

Συμμετοχικός προϋπολογισμός: Η συμμετοχή των πολιτών στο σχεδιασμό του προϋπολογισμού κάθε χρόνο λύνει προβλήματα και επιμερίζει δικαιότερα τους πόρους στα διαμερίσματα και στην περιφέρεια του Δήμου και περιορίζει τις πελατειακές σχέσεις της τοπικής εξουσίας με τους δημότες. Απαιτεί από την πλευρά της τοπικής εξουσίας τον ανοιχτό διάλογο και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για τους πόρους και τις δυνατότητες του Δήμου και ενεργοποιεί δημιουργικά τους πολίτες στην συνδιαμόρφωση προτεραιοτήτων που αφορούν τη ζωή τους. Η εμπλοκή των πολιτών στο σχεδιασμό του προϋπολογισμού του Δήμου μπορεί να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά επιτρέπει την καταγραφή των προβλημάτων και των αναγκών, κινητοποιεί τον πολίτη να καταθέτει τα αιτήματά του, τις ιδέες και τις ανάγκες του. Είναι μια διεργασία αμφίδρομη που εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των Τοπικών Διαμερισμάτων μέσα από αντιπροσώπους και τοπικές συνελεύσεις.

Συμμετοχή και χωροταξικός σχεδιασμός: Η ευρεία συμμετοχή πολιτών και κατοίκων της περιοχής μας, στα σχέδια αναζωογόνησής και βελτίωσης του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας του πολίτη είναι βέβαιο ότι ενισχύει την αντιπροσωπευτικότητα, συμβάλλει στην καλύτερη ανταπόκριση των πολιτικών και διοικητικών θεσμών στις πραγματικές ανάγκες, και ενθαρρύνει καινοτόμες ιδέες και προσεγγίσεις. Η συμμετοχή στο χωροταξικό σχεδιασμό, έτσι όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε, περιλαμβάνει συμπράξεις μεταξύ δημόσιων, παραγωγικών, κοινωνικών και ιδιωτικών φορέων, αλλά  και  συμμετοχή των πολιτών μέσα από  διαδικασίες διαβούλευσης ή τοπικών δημοψηφισμάτων, χρήση ερωτηματολογίων και με τη χρήση νέων τεχνολογιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. (π.χ. Η αλλαγή σε ένα διαμέρισμα χρήσης χώρου: πάρκο, πάρκινγκ ή εκκλησία;)

Δημοψηφίσματα: Για σημαντικά θέματα, για θέματα που δεν είναι απλώς διαχειριστικά, αλλά καθορίζουν την πορεία του Δήμου και τη ζωή των πολιτών σε βάθος χρόνου. Για θέματα που δεσμεύουν πόρους και πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι αποφάσεις μέσω δημοψηφισμάτων για μας είναι δέσμευση. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στη δική μας τα τοπικά δημοψηφίσματα έχουν θεσμοθετηθεί με την προϋπόθεση ότι τα ζητά ένας σημαντικός αριθμός πολιτών(20%).  Από την άλλη η Δημοτική Αρχή έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να θέτει σημαντικές αποφάσεις στην κρίση των πολιτών. Για μας όποια παράταξη και να προκύψει δεν νομιμοποιείται από μόνη της να παίρνει αποφάσεις που καθορίζουν  τη ζωή των πολιτών για πολλές τετραετίες. Αποφάσεις για παραχώρηση δημόσιας γης σε ιδιώτες, εκμετάλλευση δημόσιου πλούτου από ιδιώτες, δημοτικές παραγωγικές πηγές ή υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, αλλαγή χρήσης σημαντικών για το Δήμο εγκαταστάσεων και κτηρίων, δεν παίρνονται δίχως την καταλυτική γνώμη όλων των πολιτών μέσω δημοψηφίσματος και αφού έχουν ακουστεί όλες οι απόψεις και τα επιχειρήματα σε δημόσιο διάλογο.

(Βλέπε παρ. ομόσπονδων κρατών Γερμανίας. Τα Δημοψηφίσματα είναι νομοθετημένα και  αφορούν τα πάντα εκτός από τον προϋπολογισμό, τα τέλη, τα δημοτικά τιμολόγια και τις αμοιβές... Παρ’ όλ’ αυτά το αίτημα είναι από την πλευρά των σοσιαλδημοκρατών και αυτά να μπουν στη δυνατότητα των πολιτών να αποφαίνονται μέσω δημοψηφίσματος. Στη Βαυαρία που έχουν γίνει και τα περισσότερα δημοψηφίσματα, οι πολίτες έχουν πετύχει σε τρεις περιπτώσεις  καθαίρεση δημάρχου…σε μια μάλιστα περιοχή που η μαύρη δεξιά καλά κρατεί..)

 

Κινηματική δράση του Δήμου ενάντια σε πολιτικές που στρέφονται κατά του πολίτη: Στις παρούσες συνθήκες ο Δήμος μας δεν μπορεί παρά να γίνει το ανάχωμα στην επίθεση που δέχεται ο πολίτης από το κράτος και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Δικαιώματα όπως η δημοκρατία, η δημόσια υγεία, η εκπαίδευση, η εργασία, το περιβάλλον, το νερό, το ρεύμα, όταν πλήττονται από κεντρικές πολιτικές, η Δημοτική Αρχή πρέπει να τα υπερασπίζεται μαζί με όλους τους δημότες ως ιερά και όσια. Αυτά τα δικαιώματα εξάλλου είναι και ο κατ΄ εξοχήν λόγος της ύπαρξής της. Η συνεργασία και ο συντονισμός κινηματικών δράσεων και πρωτοβουλιών, αλλά και η διευκόλυνση τους μέσα από τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος, θα προστατεύει τον πολίτη από αυθαιρεσίες και ανάλγητες αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης και θα εκπαιδεύει  στην κατεύθυνση της ενεργής διεκδίκησης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων και της ανατροπής πολιτικών που αντιστρατεύονται αυτά τα δικαιώματα.

 

Κοινωνική συμφωνία για μια Χάρτα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών: Για μας οι πολίτες έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Δικαιώματα και υποχρεώσεις που άλλα ενυπάρχουν στην λειτουργία του Δήμου και στη συνείδηση των πολιτών και άλλα καταστρατηγούνται, πολλές φορές κατάφορα από τη δημοτική αρχή, αλλά και από τους πολίτες. Επιδίωξή μας είναι μέσα από συνελεύσεις των δημοτών να καταγραφούν και να συμφωνηθούν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις σε μια χάρτα, έτσι ώστε και ο πολίτης να νιώθει συμμέτοχος και υπεύθυνος και ο δήμος να μην επιβάλλεται επιλεκτικά στον πολίτη. (κυκλοφοριακό, καθαριότητα, φωτισμός, χρήση και κατάχρηση κοινόχρηστων χώρων, δικαίωμα του πολίτη να αιτείται στο Δήμο και να λαμβάνει απαντήσεις, ισότιμη αντιμετώπιση ομάδων πολιτών και φορέων κλπ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απ. Τζιτζικώστας: 305 επενδύσεις και 139 έργα στις αγροτικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας μέσω των τοπικών Leader

Απ. Τζιτζικώστας: 305 επενδύσεις και 139 έργα στις...

-Σε συνεργασία με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες των 7...

«ΑΚΟΥ τι λένε» καθηγητές και μαθητές Γ’ Λυκείου στον ΑΚΟΥ 99.6 Self Test, επιστροφή στις σχολικές αίθουσες και πανελλαδικές εξετάσεις

«ΑΚΟΥ τι λένε» καθηγητές και μαθητές Γ’ Λυκείου στον...

Την Παρασκευή 9 Απριλίου στην εκπομπή “ΆΚΟΥ τι λένε”...

Με δαπάνη του Δικηγορικού Συλλόγου θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας, για τη λειτουργία των Δικαστηρίων

Με δαπάνη του Δικηγορικού Συλλόγου θα τηρηθούν όλα τα...

Το μήνυμά του προς όλες τις πλευρές στέλνει το...

«ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» – Παύλος Παυλίδης: Θα φέρουμε το θέμα για το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο

«ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ» – Παύλος Παυλίδης: Θα φέρουμε το θέμα για...

Πόντιοι.Ένα καραβάνι που συνεχίζει την πορεία του στα...

Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας:  Επιστολή προς έναν αγωνιστή του 1940

Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας: Επιστολή προς έναν...

Κύριε Γιάννη Κοζάρτση,Πριν από λίγες ημέρες μέρες ο...

Δωρεάν Rapid Tests στο Πλατύ και στην Αλεξάνδρεια

Δωρεάν Rapid Tests στο Πλατύ και στην Αλεξάνδρεια

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με κλιμάκιο του...

Rapid Test στην Κοινότητα Φυτειάς και στην Πλατεία Ωρολογίου

Rapid Test στην Κοινότητα Φυτειάς και στην Πλατεία...

Δύο δειγματοληπτικοί έλεγχοι αυτή την εβδομάδα με...

Περισσότερα από 108 εκ. ευρώ καταβλήθηκαν σήμερα σε προπληρωμές επιδομάτων και Δώρου Πάσχα στους δικαιούχους του ΟΑΕΔ

Περισσότερα από 108 εκ. ευρώ καταβλήθηκαν σήμερα σε...

Σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου 2021, ο ΟΑΕΔ κατέβαλε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε πελάγη ευτυχίας βρίσκονται από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Απριλίου ο Αντώνης Καραβασίλης και η σύζυγός του Βιολέτα Ηλιάδη που έφεραν στον κόσμο ένα υγιέστατο και χαριτωμένο κοριτσάκι.  Τρισευτυχισμένοι...

Στον Προμηθέα βρέθηκε σήμερα ο Σύλλογος Νεολαίας Βέροιας για τον καθαρισμό της περιοχής μαζεύοντας 30 σακούλες γεμάτες από σκουπίδια!@@ads-307@@@@ads-307@@Σε ανάρτηση τους στο fb αναφέρουν: @@ads-307@@Απόλυτη επιτυχία!...

Καταφέραμε λοιπόν να δαμάσουμε τον μυθικό θεό Αλιάκμονα* μεταξύ 1954-57!!![ * Το όνομα Αλιάκμων είναι σύνθετο, προερχόμενο από το άλς (άλας, θάλασσα) + άκμων (αμόνι) και κατά ορισμένους μελετητές σημαίνει «αυτός...

Η έμπνευση του φετινού πρωταπριλιάτικου που είχε ο ΛΑΟΣ με την ανακάλυψη σεντουκιού κατά την διάρκεια των εργασιών της ΔΕΥΑΒ στην οδό Ανοίξεως, εν μέρει επιβεβαιώθηκε!!! @@ads-307@@Σύμφωνα με τις πρώτες...