Ενώ ο ευρωπαϊκός Νότος  σπάει ρεκόρ ανεργίας, ο Βορράς ευημερεί

Ενώ ο ευρωπαϊκός Νότος σπάει ρεκόρ ανεργίας, ο Βορράς ευημερεί

Μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων αποτυπώνουν οι τεράστιες διαφορές στην οικονομική κατάσταση ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά που ευημερεί και τον Νότο που αναγκάζεται να εφαρμόζει σκληρά προγράμματα λιτότητας, πληρώνοντας το τίμημα της ύφεσης και των υψηλών ποσοστών ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που παρουσιάζουν Τα Νέα, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι δύο χώρες με την υψηλότερη ανεργία σε ολόκληρη ΕΕ. Τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά, καθώς σε περιφέρειες των δύο χωρών ξεπερνούν ακόμη και το 35%.

Ειδικότερα, οι περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι: Ανδαλουσία (36,3%), Θέουτα (35,6%,) Μελίγια (34,4%), Κανάριοι Νήσοι (34,1%), Εστρεμαδούρα (33,7%), Δυτική Μακεδονία (31,8%), Κεντρική Μακεδονία (30%).

Παράλληλα, η ανεργία στους νέους σε περιοχές της Ισπανίας και της Ελλάδας έχει σπάσει όλα τα κοντέρ: Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Θέουτα της Ισπανίας με 72,7% και ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία με 70,6% και η Ήπειρος με 67%. Στην έβδομη θέση της λίστας της Eurostat βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία με 61,8% και στη δέκατη θέση η Αττική με 60,6%.

Αντίθετα, η κατάσταση σε περιφέρειες και περιοχές χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία μοιάζει με μαγική εικόνα. Στις χώρες αυτές η συνολική ανεργία ανέρχεται σε μόλις 3% περίπου, ενώ αυτή των νέων δεν ξεπερνά το 5,5%.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη κυρίως υπάρχουν 49 περιφέρειες και περιοχές όπου η ανεργία δεν ξεπερνά το 5,4%. Από αυτές οι 23 βρίσκονται στη Γερμανία, από 8 στην Αυστρία και τη Βρετανία και 3 σε υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας.

Στη Γερμανία φέτος αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 240.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό ανάπτυξης σε υπερδιπλάσια επίπεδα από αυτά του 2013, χρονιά κατά την οποία το ΑΕΠ της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρώπη αυξήθηκε 0,4%. Ακόμη πιο θετικές είναι οι προβλέψεις για το 2015, αφού κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2% περίπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιδιοκτήτης beach bar στη Χαλκιδική «τρολάρει» τους πελάτες από τη Βόρεια Μακεδονία: Έβαλε wi-fi «Macedonia is Greek»

Ιδιοκτήτης beach bar στη Χαλκιδική «τρολάρει» τους...

Εμβρόντητοι μένουν οι πελάτες από τη Βόρεια Μακεδονία,...

Είσοδος των εκπαιδευτικών στα πρατήρια του στρατού

Είσοδος των εκπαιδευτικών στα πρατήρια του στρατού

Ενημερωτικό σημείωμα απέστειλε η Διδασκαλική...

Χωρίς θρήσκευμα τα μαθητικά απολυτήρια με απόφαση Γαβρόγλου

Χωρίς θρήσκευμα τα μαθητικά απολυτήρια με απόφαση...

Το θρήσκευμα δεν θα αναγράφεται στα απολυτήρια που...

Πανελλαδικές: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2019

Πανελλαδικές: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2019

Μαθηματικές, Φυσικές και Πολυτεχνικές Σχολές φαίνεται...

Πέθανε ο σπουδαίος Στέλιος Βαμβακάρης

Πέθανε ο σπουδαίος Στέλιος Βαμβακάρης

Έφυγε από τη ζωή σήμερα Δευτέρα, σε ηλικία 72 ετών, ο...

Σας σταματούν με το αυτοκίνητο για αστυνομικό έλεγχο; Αυτά είναι τα δικαιώματά σας

Σας σταματούν με το αυτοκίνητο για αστυνομικό έλεγχο;...

Ο αστυνομικός έλεγχος με αυτοκίνητο είναι κάτι που...

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα έως €12.000 σε 10.000 ανέργους

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα έως €12.000 σε 10.000 ανέργους

Νέο πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης για 10.000...

Το Άγιο Πνεύμα: Κάθοδος του Αγίου Πνεύματος

Το Άγιο Πνεύμα: Κάθοδος του Αγίου Πνεύματος

Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της πίστεως μας, είναι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Εμβρόντητοι μένουν οι πελάτες από τη Βόρεια Μακεδονία, που επισκέπτονται beach bar στη Χαλκιδική και ζητούν να μάθουν τον κωδικό του wi-fi από το προσωπικό του καταστήματος.Σε μία … κίνηση-ματ, που έχει μπει σε...

Ενημερωτικό σημείωμα απέστειλε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας στα μέλη της, με το οποίο κάνει γνωστή τη νέα ρύθμιση για είσοδο των εκπαιδευτικών στα στρατιωτικά πρατήρια.Αναλυτικά:Με την απόφαση...

Το θρήσκευμα δεν θα αναγράφεται στα απολυτήρια που θα λαμβάνουν οι μαθητές, με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.Η απόφαση του αρμόδιου υπουργού έχει διαβιβαστεί στους Διευθυντές των...