ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βέροιας: «Δωρεά μυελού των οστών: Δώρο ζωής»   -Μια ουσιαστική ενημερωτική εκδήλωση που ευαισθητοποίησε

3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Βέροιας: «Δωρεά μυελού των οστών: Δώρο ζωής» -Μια ουσιαστική ενημερωτική εκδήλωση που ευαισθητοποίησε

Το 3ο Νυχτερινό ΕΠΑΛ Βέροιας πρόσφερε στους μαθητές του και στην κοινωνία μια ενημέρωση άμεσης ευαισθητοποίησης, αφού οι αιματολογικές παθήσεις γίνονται όλο και συχνότερες σήμερα, με αποτέλεσμα οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών να είναι πολλές φορές για τους ασθενείς  μονόδρομος.

Πόσο έχει προχωρήσει η Επιστήμη στην αντιμετώπισή τους, πόσο οι πολίτες συνειδητοποίησαν την ανάγκη των μεταμοσχεύσεων, πόσο είναι έτοιμοι να προσφέρουν αυτό το δώρο ζωής;

 Η εκδήλωση είχε και το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο και τη συμμετοχή του εθελοντισμού, που στην Ημαθία λειτουργεί δυναμικά εδώ και χρόνια με απτά αποτελέσματα.

 Ο Διευθυντής του Σχολείου Νίκος Νικολόπουλος προλογίζοντας  μίλησε για την ιδιαιτερότητα του 3ου Νυχτερινού ΕΠΑΛ, μοναδικού στη Βέροια, που δίνει τη δυνατότητα σε ηλικίες από τα 15 μέχρι και τα 69 να παρακολουθήσουν τα μαθήματά του, απευθυνόμενο στην αγροτική και εργατική τάξη κυρίως, που δεν έχει τη δυνατότητα της πρωινής φοίτησης,

“Στόχος μας είναι με το θέμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης, που είναι δεύτερη, (η πρώτη έγινε στο σχολείο), να ενημερωθεί και η κοινωνία της πόλης πέρα από τους μαθητές μας, που ήδη ενημερώθηκαν” πρόσθεσε.

 Η  καθηγήτρια Νεκταρία Καραλή παρουσίασε τους ομιλητές της εκδήλωσης, τον Αιματολόγο Στέργιο Παπαδημητρίου, τον ιδρυτή της  ομάδας “Εθελοντές δότες μυελού των οστών” Αντώνη Ιατρόπουλο και δύο μεταμοσχευμένους ασθενείς.

Ο Αιματολόγος Στέργιος Παπαδημητρίου, που ειδικεύτηκε στην Αματολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παπανικολάου και είναι συνεργάτης της Κλινικής “Άγιος Λουκάς”, ήταν ο πλέον αρμόδιος για να αναλύσει το θέμα των αιματολογικών παθήσεων και στην συνέχεια την ανάγκη των μεταμοσχεύσεων που χαρίζουν τη ζωή. 

Οι δωρητές του μυελού των οστών, αυτοί οι ήρωες της διπλανής πόρτας, είναι δωρητές  όχι μόνο ελπίδας αλλά και δωρητές ζωής σημείωσε ο γιατρός, αναλύοντας στη συνέχεια πόσο απλό είναι να δηλώσεις δωρητής αλλά και, όταν υπάρξει συμβατότητα, να δωρίσεις ζωή μέσα από τη μεταμόσχευση.

Ξεπερνώντας την άγνοια με πληροφορίες που ενισχύονταν και από σχετικές εικόνες, ο γιατρός μίλησε για την προστασία των δεδομένων όσων θα δηλώσουν δωρητές, για την έλλειψη πόνου του δότη κατά τη διαδικασία της μεταμόσχευσης, για την λεπτομερή προηγουμένως εξέταση της υγείας του, που προστατεύει και τον ίδιο και τον λήπτη, και φυσικά για την αναγκαία συνειδητοποίηση από τη μεριά του δωρητή της ελπίδας που δίνει με την επικείμενη δωρεά στον ασθενή και τους οικείους του, που δεν πρέπει να ματαιώσει, αλλάζοντας γνώμη την τελευταία στιγμή.

 “Το αίμα μόνο προφέρεται, δεν αγοράζεται, ούτε πουλιέται! Και δυστυχώς η Ελλάδα δεν είναι  στη λίστα αιμοδοσίας σε καλή θέση σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ η Κύπρος με τον πολύ λιγότερο πληθυσμό της είναι πολύ ψηλά. Αν το 2%  έδινε αίμα, θα είχαμε την απαιτούμενη επάρκεια.

Η λύση βρίσκεται στην κοινωνία και την ευαισθητοποίησή της! Η αλλαγή βρίσκεται στη δράση! Ας γίνει η γενιά μας η γενιά που σώζει ζωές!” ολοκλήρωσε κλείνοντας.

 Ο Αντώνης Ιατρόπουλος, αστυνομικός της Ομάδας ΔΙΑΣ της πόλης, που ίδρυσε την ομάδα “Εθελοντές δότες μυελού των οστών”,  ξεκίνησε με μια δυσάρεστη ενημέρωση λέγοντας  πως ήδη αυτήν τη στιγμή στην Ημαθία δύο παιδιά και μία κοπέλα αντιμετωπίζουν σοβαρό αιματολογικό πρόβλημα.

Εξήγησε αρχικά πόσο η προσωπική του εμπειρία με τον μικρούλη βαφτιστικό του, που νοσηλεύτηκε με λευχαιμία στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Παίδων “Όραμα Ελπίδας” τον ευαισθητοποίησε, ώστε να περάσει στην δράση, ιδρύοντας την ομάδα εθελοντών δοτών  από 18 μέχρι 48 ετών.

 Η ομάδα ιδρύθηκε το 2018 και βοήθησε, ώστε να εγγραφούν στη λίστα των δωρητών 2.700 άτομα στην Ημαθία, από τα οποία 15 βρέθηκαν συμβατά στην παγκόσμια λίστα, με έναν συνάδελφό του μάλιστα αστυνομικό να σώζει παιδί στη Βραζιλία!

Με πλήθος φωτογραφιών στην οθόνη, που αποδείκνυε πόσο εύκολα με τη δωρεά μυελού μπορεί κανείς να σώσει έναν άνθρωπο στον ίδιο τον τόπο του αλλά και στην άκρη του κόσμου, ο Αντώνης Ιατρόπουλος σημείωσε και τις ελλείψεις των νοσοκομείων μας στο θέμα της λήψης αιμοπεταλίων, που είναι απαραίτητα για λευχαιμικούς ασθενείς, αλλά δεν μπορούν να ληφθούν δυστυχώς στον τόπο μας.

 Συγκινητική ήταν η παρουσία δύο μεταμοσχευθέντων ασθενών, που γνωρίστηκαν στο Αιματολογικό του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και παντρεύτηκαν μετά τις μεταμοσχεύσεις, ενώνοντας τις ζωές τους μέσα από τις οδυνηρές εμπειρίες τους, που είχαν, όμως, αίσιο τέλος χάρη στους δωρητές τους.

Η Μαρία Σεβαστίδου και ο Γιάννης Βρετός, που βρέθηκε από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη για τη μεταμόσχευση, έδειξαν με την παρουσία τους το μεγάλο δώρο της ζωής που τους χάρισαν κάποιο καθημερινοί άνθρωποι σαν όλους μας.

 Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησαν εγγραφές εθελοντών δοτών, αποδεικνύοντας το μέγεθος της ευαισθητοποίησης που πέτυχε η εκδήλωση του 3ου ΕΠΑΛ Βέροιας.

Πηγή faretra.info

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Ημαθίωτισσας συγγραφέα Καλλιρρόης Καρδάκου με τίτλο «Φιλμ»  από τις Εκδόσεις Αποστακτήριο

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Ημαθίωτισσας συγγραφέα...

Λίγα λόγια για το βιβλίο…Σαν φιλμ η ζωή μας γράφει τα...

Εύξεινος Λέσχη Νάουσας:  Εγκαίνια έκθεσης παιδικής ζωγραφικής

Εύξεινος Λέσχη Νάουσας: Εγκαίνια έκθεσης παιδικής...

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη...

Ακυρώνεται από την Παραγωγή, η παράσταση «Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», στη Στέγη

Ακυρώνεται από την Παραγωγή, η παράσταση «Η...

Η Εταιρεία Παραγωγής - Θέατρο «Μεταξουργείο»,...

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου η 17η γιορτή τσικουδιάς από τον Σύλλογο Κρητικών Νομού Ημαθίας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου η 17η γιορτή τσικουδιάς από τον...

Ο Σύλλογος Κρητικών Νομού Ημαθίας σας προσκαλεί την...

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ   Το  «CHECK IN για 2» του Μάκη Τσούφη, με Κων/νο Καζάκο και Ιωάννα Πηλιχού, στο δημοτικό Θέατρο

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ Το «CHECK IN για 2» του...

Μια κωμωδία εγκλεισμού για δύο... και κάτι παραπάνω, ...

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025  «50 χρόνια κομμάτια – 50 χρόνια φίλοι»: Συναυλία του Κώστα Γεωργίου, στον Χώρο Τεχνών Βέροιας  Με Νίκο Ζιώγαλα, Έλσα Μουρατίδου, Τρύφωνα Μπάϊτση, Μαρία Γεωργίου

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025 «50 χρόνια κομμάτια – 50 χρόνια...

Μια βραδιά από φίλους για φίλους, μία μουσική συναυλία...

Ο «Κατηγορούμενος» του Τζέφρεϊ Άρτσερ από την ομάδα almaΤέχνης και τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας     -Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Ο «Κατηγορούμενος» του Τζέφρεϊ Άρτσερ από την ομάδα...

Η θεατρική ομάδα almaΤέχνης και ο Σύλλογος Μικρασιατών...

Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη: Το νέο του βιβλίο  «Τα μυστικά του Βάλτου αλλιώς…» παρουσιάζει  στη Βέροια  ο Γιάννης Μοσχόπουλος

Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη: Το νέο...

Ο Γιάννης Μοσχόπουλος και οι Εκδόσεις Φυλάτος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...