Με λαμπρότητα για 46η χρονιά οι εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

Με λαμπρότητα για 46η χρονιά οι εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

Ένα εξαιρετικά λαμπρό διήμερο εκδηλώσεων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε αυτό  εκατοντάδες προσκυνητές και μέλη ποντιακών συλλόγων και σωματείων από όλη την Ελλάδα. Στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα που σήμερα βρίσκεται στις φιλόξενες πλαγιές του Βερμίου, στο Ροδοχώρι της Νάουσας,  θησαυρίζονται λείψανα του Αγίου, αλλά και μοναδικοί θρησκευτικοί θησαυροί που υπήρχαν  στο μοναστήρι στον Πόντο το οποίο κτίστηκε το 752 μ.Χ.

 

Η πανήγυρης ξεκίνησε από την παραμονή της γιορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, με τον στολισμό της θαυματουργής εικόνας, κειμήλιο από την παλαιά Μονή στον Πόντο και την μεταφορά της με θρησκευτική ευλάβεια στον Ναό, όπου και τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και την συμμετοχή πλήθους προσκυνητών.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την δεκαπενταμελή Χορωδία του Καλλιτεχνικού Χορευτικού Ομίλου «Πύρριχος» υπό την διεύθυνση του Χοράρχη-Ερευνητή- Μουσικού-Χοροδιδασκάλου Βασίλειου Πολατίδη. Η χορωδία απέδωσε  παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια  της αγάπης και  του γάμου,  τραγούδια εύθυμα, σατυρικά και περιπαικτικά που αφηγούνται παθήματα  των ανθρώπων και βέβαια το  κορυφαίο τραγούδι της ημέρας αφιέρωμα στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα,  «Αέρ-ιμ’ κι άε-γρήγορε».  Στη συνέχεια ο τραγουδιστής, λυράρης και δεξιοτέχνης στο αγγείο Γιώργος Σοφιανίδης  χάρισε ένα ξεχωριστό παραδοσιακό παρακάθ στο κοινό, που είχε την ευκαιρία να απολαύσει  ακούσματα με επιτραπέζια και χορευτικά τραγούδια, αλλά και  να συμμετέχει χορεύοντας και τραγουδώντας. Στο πρόγραμμα της βραδιάς συμμετείχαν και νέα παιδιά που βρέθηκαν εκεί έπαιξαν λύρα και τραγούδησαν κάνοντας τα πρώτα βήματα τους στον καλλιτεχνικό ποντιακό μουσικό χώρο.

 

Ανήμερα της γιορτής την Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος. Το Δ.Σ. του ιδρύματος \"Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα\" τίμησε φέτος τον Γέροντα Γερβάσιο Ραπτόπουλο και ο πρόεδρος κ. Αριστείδης Κυριακίδης του απένειμε τιμητική πλακέτα. Ο Γέροντας Γερβάσιος είναι ένας άγιος της εποχής μας και προστάτης των φυλακισμένων όλου του κόσμου, αφού μέσω του ιδρύματος \"Οσία Ξένη\" έχει αποφυλακίσει πάνω από 15.000 κρατούμενους με μικρές ποινές σε 90 χώρες του κόσμου.

Η πανηγυρική ημέρα συνεχίστηκε με  χορευτικές εκδηλώσεις από νεανικά τμήματα και τμήματα ενηλίκων που παρουσίασαν προγράμματα με παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς. Συμμετείχαν με την σειρά εμφάνισης στην εκδήλωση, ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου \"Οι Κομνηνοί\", ο Μορφωτικός Σύλλογος Αλωνακίων «ΠΟΝΤΟΣ», η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, η Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας και η  Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης. Στη διάρκεια του προγράμματος ξεχωριστή παρουσία αποτέλεσαν δυο νέα παιδιά, η 16χρονη Ειρήνη Σαχταρίδου από τον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης και ο 15χρονος Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης από τα Γρεβενά, αμφότεροι μαθητές του Γιώργου Σοφιανίδη ενός από τους ελάχιστους οργανοπαίχτες του αγγείου αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Οι δύο νέοι χάρισαν στους παρευρισκόμενους ξεχωριστά μουσικά ακούσματα παίζοντας σκοπού στο αγγείο  με ενθουσιασμό και ζωντάνια.

 

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Φιλόθεος, ο δήμαρχος Νάουσας κ. Καραμπατζός, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Καλαϊτζίδης και Μπαλτατζίδου, ο διοικητής της ΠΥΝ κ. Παλαμούτης, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη Δ.Σ. ποντιακών σωματείων και πλήθος κόσμου.

 

Το Δ.Σ. του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα ευχαριστεί και δημόσια όλους όσοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς παρουσιάζοντας καλλιτεχνικό πρόγραμμα στις διήμερες εκδηλώσεις και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην συνέχιση της παράδοσης που μας δόθηκε  από τους πρόσφυγες προγόνους μας. Ευχαριστεί επίσης όσους βρέθηκαν εκεί και τίμησαν  με την παρουσία τους την μνήμη του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα  στην Μονή  Ροδοχωρίου. Τέλος ευχαριστεί θερμά το διαδικτυακό κανάλι  http://www.livemedia.gr που μετέδωσε ανήμερα σε ζωντανή σύνδεση αποσπάσματα από τη Θεία Λειτουργία και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...