Αμετάβλητες μέχρι το 2027 αναμένεται να διατηρηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα. «Κόντρα» στο ράλι των τιμών που συνεχίζεται στην κτηματαγορά και παρά το γεγονός ότι η τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών έγινε τον Ιούνιο του 2021, η κυβέρνηση επιλέγει να μην «πειράξει» τις αντικειμενικές αξίες τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Η κίνηση αυτή συνδέεται με το οξύ στεγαστικό πρόβλημα αλλά και την ανάγκη να συνεχιστεί ο ανοδικός ρυθμός των επενδύσεων στο real estate.
Μια αύξηση των αντικειμενικών τιμών, ειδικά στις περιοχές που έχει ανοίξει σημαντικά η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών, θα προκαλούσε ένα νέο σπιράλ ανόδου των πραγματικών τιμών που θα επηρέαζε τις τσέπες των νοικοκυριών και τον πληθωρισμό. Οι επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους θα ήταν σημαντικές ακόμα και στις περιπτώσεις που καλύπτονται από τα αφορολόγητα όρια καθώς οι νέες τιμές θα «φούσκωναν» τα έξοδα (συμβολαιογραφικά έξοδα, τέλη μεταγραφής στο Κτηματολόγιο, αμοιβή μεσίτη) για όσους αγοράζουν ένα ακίνητο ή γράφουν ένα σπίτι στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους.
Επίσης η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα είχε αντίκτυπο στον ΕΝΦΙΑ και θα προκαλούσε ντόμινο αυξήσεων και σε άλλους φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις με μειώσεις στους άμεσους φόρους στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η μεσαία τάξη.
Το «πάγωμα» σημαίνει πως δεν θα αυξηθούν το παραπάνω χρονικό διάστημα:
Ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός Φόρος Ακίνητης Περιουσίας
Τα τεκμήρια διαβίωσης για την κύρια κατοικία ή την δευτερεύουσα.
Το Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που προέρχεται από την εκμίσθωση ακινήτου ή τη δωρεάν παραχώρηση σπιτιού
Το τεκμαρτό εισόδημα που προέρχεται από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης
Ο φόρος μεταβίβασης, γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομιάς
Ο φόρος ΦΠΑ σε νεόδμητα και συμβολαιογραφικά τέλη σε αντιπαροχές
Τα αναλογικά τέλη μεταγραφής και ι δημοτικοί φόροι επί μεταβιβάσεων
Τα πολεοδομικά πρόστιμα, οι εισφορές για πολεοδομική ένταξη και το τέλος υπέρ Κτηματολογίου
Άλμα εμπορικών τιμών
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων καταγράφουν άλμα στις εμπορικές τιμές με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ αντικειμενικών και πραγματικών τιμών να εντοπίζονται κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.
Νέες εντάξεις
Το υπουργείο Οικονομικών, μπορεί να βάζει στον «πάγο» τις αντικειμενικές αξίες αλλά συνεχίζει να «τρέχει» την άσκηση της σταδιακής επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα. Σε πρώτη φάση, αντικειμενικές αξίες θα αποκτήσουν περίπου 500 περιοχές σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, οι νέες εντάξεις θα γίνουν γιατί εκκρεμούν εδώ και αρκετά χρόνια και οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις σε στρέβλωση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων καθώς οι τιμές καθορίζονται βάσει συγκριτικών στοιχείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ υπάρχει διαφορετική φορολογική μεταχείριση έναντι εκείνων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού.
Πηγή: Ο.Τ.