Πάνω απ’ όλα η παραγωγή. Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Πάνω απ’ όλα η παραγωγή. Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Το αισιόδοξο κλίμα, που δημιουργούν οι καλές ειδήσεις στο πεδίο της οικονομίας, πρωτίστως το αξίζει ο ελληνικός λαός, καθώς χάρη στις οδυνηρές θυσίες του βγαίνουμε από το βαθύ τούνελ της κρίσης, η οποία βεβαίως δεν εμφανίστηκε ξαφνικά.

Τα γενεσιουργά αίτια, που υπονόμευαν το οικονομικό μας μοντέλο, σιγότρωγαν από καιρό τα θεμέλια του. Και η σημαντικότερη απ’ αυτές τις αιτίες ήταν η συρρίκνωση, προϊόντος του χρόνου, της πραγματικής παραγωγής. Εμμείναμε σε ένα κρατικίστικο πρότυπο, που απορροφούσε, ίσως, τους κοινωνικούς κραδασμούς αλλά, ταυτόχρονα, εξαφάνιζε σε αντιπαραγωγικές και παρασιτικές λειτουργίες πολύτιμους υλικούς και ανθρώπινους πόρους. Βρεθήκαμε έτσι στην κορύφωση της κρίσης, σχεδόν «γυμνοί» απέναντι στις προκλήσεις.

Δεκαετίες ολόκληρες, η λογική που επικράτησε ήταν αυτή της ασύστολης καταφυγής σε δανεικά, ώστε να διατηρείται ο «κρατικός γίγαντας» και υψηλό επίπεδο κοινωνικής πολιτικής. Το αποτέλεσμα ήταν η χώρα να οδηγηθεί στον υπερκαταναλωτισμό, ο οποίος, όμως, δεν ανταποκρινόταν στις παραγωγικές μας δυνατότητες.

Θεωρώ ότι όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει για τη χώρα η δυνατότητα να παρουσιάσει, για πρώτη φορά, πρωτογενές πλεόνασμα και η δυνατότητα να γίνει κοινωνική πολιτική, έστω μικρών διαστάσεων, χωρίς δανεικά. Όπως επίσης τι σημαίνει η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, η προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών πρωτοβουλιών και η έξοδος της χώρας στις αγορές.

Μην λησμονούμε ότι, πριν από περίπου δύο χρόνια, η απειλή της εξόδου μας από την ευρωζώνη ήταν υπαρκτή. Το όνειρο της ευρωπαϊκής Ελλάδας κινδύνευε να θρυμματισθεί. Κι αυτό απετράπη. Και ελπίζω ότι, πλέον, τελειώνουμε και με μνημόνια και επιτροπείες.

Τώρα   είμαστε   εμείς   ενώπιος   ενωπίω.   Τώρα   μπροστά   μας   έχουμε   νέες προκλήσεις. Και η σημαντικότερη είναι η θεμελίωση ενός νέου υγιούς μοντέλου ανάπτυξης.

Άλλωστε,   δεν   μας   το   επιτρέπουν   πλέον   τα   νέα   δεδομένα   που   έχουν δημιουργηθεί. Τα δανεικά για παροχές τελείωσαν.  Μια είναι  η συνταγή της επιτυχίας: να παράγουμε!

Πρώτα και κύρια διαθέτουμε ένα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό. Το δυναμικό αυτό αποτελεί και το ισχυρότερο όπλο για να νικήσουμε τα εμπόδια και να μπούμε στη νέα εποχή. Αρκεί να επιτρέψουμε στους τολμηρούς, στους σοβαρούς επιχειρηματίες, παραγωγούς, επιστήμονες να δράσουν   απερίσπαστοι   από   γραφειοκρατικά   εμπόδια   σ’   ένα   περιβάλλον αξιοκρατίας.

Από τους κρίσιμους τομείς θεωρώ ότι ο αγροτικός, τον οποία είχα την τιμή να υπηρετήσω για περίπου 22 μήνες από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι κομβικής αξίας. Καμία σοβαρή ανάπτυξη δεν θα δούμε στη χώρα χωρίς παραγωγή, και κυρίως ποιοτική παραγωγή με εξωστρεφή διάσταση.

Και εκεί πρέπει να στοχεύουν όλες οι αποφάσεις και όλες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Από τη μεριά μου τουλάχιστον, με την ευκαιρία της «μάχης του γάλακτος» προσπάθησα να το κάνω όσο πιο κατανοητό γινόταν.

Ο κ. Μάξιμος Χαρακόττουλος είναι Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων...

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια...

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται  η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο -Την ίδια στιγμή που σε κράτη-μέλη της ΕΕ πειραματίζονται  με εβδομάδα 4 ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η εξαήμερη εργασία από...

Μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

Παρουσιάστηκε χθες  το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ των υποψηφίων και ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης

Παρουσιάστηκε χθες το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ...

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε...

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86 ετών

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86...

Ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, έφυγε από τη ζωή...

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των...

Σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές Απριλίου είναι το...

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με τον  Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με...

Αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...