Μία εκδήλωση με Αναστάσιμο Φως και αρώματα της Άνοιξης, ένα αφιέρωμα στις ρίζες μας, στη μνήμη, στα έθιμα που μας ενώνουν με άξονα τον ερχομό της Άνοιξης, το Πάσχα και την Πρωτομαγιά, την αναγέννηση της φύσης και της ζωής, με τραγούδια και χορούς, απόλαυσε το κοινό την περασμένη Τετάρτη 7 Μαΐου στη Βέροια.
Η εκδήλωση που διοργάνωσε η νεανική Χορωδία του ναού της Υπαπαντής του Χριστού με υπεύθυνη την χοράρχη – μουσικολόγο Μαρία Αφεντούλη – Ικιζλή φιλοξενήθηκε στο Παύλιο Πολιτιστικό Κέντρο (Μεντρεσέ Τζαμί) και την παρουσίασε η δημοσιογράφος και πρ. δήμαρχος, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου.
Ο πατ. Λεωνίδας Αφεντούλης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα παιδιά που απαρτίζουν την χορωδία και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, σημειώνοντας πως τα τελευταία χρόνια η νεολαία απομακρύνεται από τις πνευματικές αξίες της εκκλησίας.
Ευχαριστίες απηύθυνε και στους οργανοπαίχτες που πλαισίωσαν την εκδήλωση όπως και στο κοινό που γέμισε την αίθουσα του Παύλειου Πολιτιστικού Κέντρου.
«Η Ανάσταση του Κυρίου και η απελευθέρωση του ανθρώπου από την αμαρτία, είναι αιτία χαράς και ευφροσύνης» τόνισε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, προσθέτοντας πως είναι πολλοί οι ύμνοι και τα δημοτικά τραγούδια που μυρίζουν Άνοιξη, που εκφράζουν την χαρά και την ελπίδα.
Στη συνέχεια η Χορωδία του ναού της Υπαπαντής του Χριστού ερμήνευσε τραγούδια για τη Λαμπρή, τα πρωτομαγιάτικα λουλούδια, τους ήχους του χωριού, του έρωτα, τον αποχωρισμό, ταξιδεύοντας το κοινό σ’ ένα γιορτινό πανόραμα παράδοσης, μνήμης, αρωμάτων και εικόνων.
Ιδιαίτερο χειροκρότημα απέσπασε η απόδοση του «Χριστός Ανέστη» σε πέντε διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, λατινικά, ρουμανικά, γαλλικά και γκαγκαούζικα).
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από απαγγελίες ποιημάτων από τις μικρές Κατερίνα και Δήμητρα Γκατζούφα. Στην περιπλάνηση στα σοκάκια της μουσικής μας παράδοσης, το χειροκρότημα του κοινού έκλεψε ο μικρός Αλέξαντρος Αφεντούλης ερμημεύοντας σόλο το γνωστό παραδοσιακό θρακιώτικο τραγούδι «Πιρπιρούνα» ή «Περπερούνα», τραγούδι για την καταπολέμηση της ανομβρίας.
Ήχοι από τα παράλια της Μικράς Ασίας, τα βουνά της Ηπείρου, τα χρώματα της Θράκης και τα γιασεμιά του Πόντου, της περήφανης Μακεδονίας αλλά και του Αιγαίου, έγιναν φορείς μνήμης μιας πολύτιμης κληρονομιάς, έγιναν βήματα χορού που συνοδεύτηκαν με τα ρυθμικά χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.
Υπεύθυνη της μουσικής διδασκαλίας και της διασκευής των τραγουδιών ήταν η πρεσβυτέρα Μαρία Αφεντούλη Ικιζλή και υπεύθυνη διδασκαλίας χορών η φιλόλογος Καλούδα Καραλή.
Την ορχήστρα πλαισίωσαν οι: Γιάννης Κουσουλάκης – βιολί, Χάρης Πορφυρίδης – λαούτο, Νίκος Χατζόπουλος – κρουστά, Ιωάννης Μπαλιάκας – κλαρίνα και Στράτος Κωνσταντινίδης – ποντιακή λύρα.
Τα μέλη της χορωδίας: Αλεξάνδρα Μπαντή, Δέσποινα Κυριαζοπούλου, Ελευθερία Μπάκανου, Βασιλική Τουτουντζίδου, Γεωργία Ευθυμίου, Σοφία Μαρκοπούλου, Ασημίνα Καραμίχου, Σοφία Μωυσιάδου, Χρυσάνθη Μπογάνα, Κοραλία Τραπεζανλίδου, Δήμητρα Γκατζούφα, Κατερίνα Γκατζούφα, Αναστασία Πιτούλια, Αναστάσιος Μωυσιάδης, Νεκτάριος Αφεντούλης, Αλέξαντρος Αφεντούλης, Βασίλης Αφεντούλης και Δημήτρης Αφεντούλης.