Με ιδιαίτερη επιτυχία και συμμετοχή από πλήθος ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών και φορέων της εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Μαΐου 2025, στην αίθουσα ΕΡΙΑ του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» στη Νάουσα, η επίσημη έναρξη του 1ου Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Η Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση». Το Συνέδριο, που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας σε συνεργασία με το ΠΜΣ «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας, θα διαρκέσει έως και τις 11 Μαΐου 2025.
Στην εναρκτήρια τελετή παρευρέθηκαν:
Ο κ. Τάκης Καγιαλής, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγητής Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ και Διευθυντής ΠΜΣ Δημιουργικής Γραφής.
Η κα Αντιγόνη Βλαβιανού, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ.
Ο κ. Αθανάσιος Αλατζόγλου, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.
Ο κ. Παντελεήμων, Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.
Ο κ. Παύλος Περπερίδης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Π.Ε. Φιλολόγων και Επόπτης Ποιότητας Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας
Εκπαίδευσης Ημαθίας.
Η Δρ. Ξανθή Αλπανάκη, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Θεολόγων.
Από πλευράς Δήμου Νάουσας:
Ο κ. Στέλιος Δάγγας, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε: «Η Δημιουργική Γραφή αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο έκφρασης, παιδείας και καλλιέργειας του πνεύματος, και η διερεύνηση των πολυεπίπεδων εφαρμογών της στην εκπαίδευση συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση μιας πολυφωνικής και πλουραλιστικής προσέγγισης στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και είμαστε βέβαιοι ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο».
Η κα Άννα Ασλανίδου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού.
Την εκδήλωση συντόνισε η Δρ. Τζωρτζίνα Αθανασίου, Γλωσσολόγος και υπεύθυνη δράσεων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.
Το συνέδριο θα συνεχιστεί έως τις 11 Μαΐου, εξετάζοντας θεματικούς άξονες όπως:
· Θεωρητικές προσεγγίσεις και διεπιστημονικές εφαρμογές
· Δημιουργική γραφή και διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
· Δημιουργική γραφή και δημόσιος λόγος
· Ψηφιακές αφηγήσεις
· Μαθητικές λέσχες ανάγνωσης
· Διαχείριση κρίσεων και θεραπευτικές λειτουργίες
Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του συνεδρίου: https://www.dideimathias.gr/synedrio/.